September 2020 (tweede golf)

Laatste wijziging 4 januari 2023 12:47 uur.

Aan het begin van de maand zijn er protestacties tegen de coronamaatregelen. Naarmate de maand vordert neemt het aantal positief geteste personen flink toe. Op 22 september 2020 spreekt het RIVM over de start van de tweede golf. De angst voor een nieuwe lockdown wordt aan het eind van de maand groter. Het kabinet lijkt te aarzelen met het nemen van maatregelen.

 • 30 september: overleden 6.406 (+13). Positief getest 120.845 (+3.294). IC 150 personen.
  Volgens de VO-raad moet tien procent van alle middelbare scholieren momenteel thuisblijven. De coronamelder in de vijf testregio’s is 60 keer ingezet. Nertsenbedrijf 58 is besmet. Met 3294 nieuwe positieve testen is er opnieuw een etmaalrecord. In de Tweede Kamer is een coronadebat. Onder druk van de meerderheid neemt premier Rutte het advies voor een mondkapje in publieke binnenruimtes over. Grenssteden vragen dit weekend aan de Duitsers weg te blijven. België zet Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen op negatief reisadvies (rood). De Amstel Gold Race gaat ook dit najaar niet door. De Jaarbeurs ontslaat 50 fte. Pas in 2023 verwachten ze op het oude niveau te zitten.

 • 29 september: overleden 6.393 (+13). Positief getest 117.551 (+3.011). IC 142 personen.
  In drie regio’s zijn medewerkers en bezoekers van verpleegtehuizen verplicht mondkapjes te dragen. Carnaval in Tilburg gaat niet door. Het UMC in Utrecht opent een corona-afdeling. In Groningen worden operaties uitgesteld. De Tweede Kamer stemt in met het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers. Met een toename van 3011 besmettingen is er een nieuw etmaalrecord. Het OMT wilde gisteren zwaardere maatregelen zoals een avondklok, maar de politieke wil is er niet. Alle alarmbellen van het coronadashboard zijn nu aan het rinkelen. 11 Franse regio’s krijgen nu een strenger reisadvies. Volgens het RIVM zijn terugkerende vakantiegangers uit Spanje en Frankrijk medeverantwoordelijk voor de tweede coronagolf. RIVM directeur Van Dissel zet ‘ventilatie’ op zijn presentatie aan Tweede Kamer.

 • 28 september: overleden 6.380 (+6). Positief getest 114.540 (+2.914). IC 142 personen.
  De Nederlandse regio’s horen bij grootste coronahaarden van West-Europa. Op meerdere plekken zijn huisartsenpraktijken tijdelijk gesloten, omdat artsen en hun assistenten ziek zijn of in quarantaine zitten. Er is vandaag volop overleg over uitbreiding van de coronamaatregelen. De persconferentie van dinsdag, wordt verschoven naar maandagavond. De maatregelen lekken in de middag al uit. Nederland heeft het reisadvies voor heel België aangescherpt. België heeft Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht op rood gezet. Burgemeester Weterings van Tilburg biedt zijn excuses aan voor situatie rond de voetbalsupporters van Willem II. In Norg zijn vijf bewoners van een verpleegtehuis gestorven.

  ’s Avonds is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De Jonge verwacht dat er volgende week 5000 besmettingen per dag zijn. De nieuwe maatregelen die worden aangekondigd gelden voorlopig voor drie weken. Thuiswerken is weer de norm. Een bedrijf/kantoor kan voor 14 dagen worden gesloten. Samenkomsten van groepen worden kleiner. Winkels moeten een deurbeleid voeren. In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven e.o. en Den Haag mogen klanten worden geweigerd zonder mondkapje. Alle horeca sluit om 22.00 uur. Alle sport is de komende weken zonder publiek. Sportkantines gaan dicht. Registratie zoals in de horeca moet ook bij de kappers. Drie veiligheidsregio’s gaan naar de status ernstig.

  Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van president Trump raadt Nederlanders aan mondkapjes te dragen.
 • 27 september: overleden 6.374 (+8). Positief getest 111.626  (+2.995). IC 127 personen.
  Met bijna 3000 nieuwe positief geteste personen is er een nieuw etmaalrecord. En dat op zondag! Twee toezichthouders worden in een café in Medemblik mishandeld, vastgehouden en met de dood bedreigd. Een vrouw wordt in de trein mishandeld nadat ze een mondkapje omhoog doet. In de avond worden nieuwe maatregelen van kracht voor de acht veiligheidsregio’s die vrijdag naar fase 2 zijn gegaan. Ook andere veiligheidsregio’s voeren de maatregelen op. Schiermonnikoog is nog altijd virusvrij. Het zondagse informele overleg in het Catshuis start weer op. Afgelopen week zijn bij de GGD 207.670 mensen getest op het coronavirus. Het Haagse ziekenhuis HMC huurt extra beveiligers in om het personeel te beschermen tegen agressie op en rond de corona-afdeling. 
 • 26 september: overleden 6.366 (+38). Positief getest 108.631 (+2.703). IC 122 personen.
  Een deel van de ziekenhuizen heeft te weinig verpleegkundig personeel. Voetbalsupporters krijgen dit weekend een laatste kans om zich aan de regels te houden. Ouderen vinden dat het kabinet te weinig doet om het coronavirus te stoppen. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op alles te doen om een tweede lockdown te voorkomen. Experts denken over zes weken terug bij maart te zijn. Ziekenhuizen in Noord-Holland openen corona-afdelingen. In de middag worden er 38 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daarvan is een deel het gevolg van een administratieve inhaalslag waarbij niet eens zeker is dat deze personen zijn gestorven aan COVID-19, aldus de GGD IJsselland. Een restaurant in Den Haag wordt ontruimd.

 • 25 september: overleden 6.328 (+16). Positief getest 105.918  (+2.777). IC 116 personen.
  UMC Utrecht start een proef met sneltesten. De burgemeester van Tilburg vindt de situatie met de voetbalsupporters gisteravond toch ongewenst. Volgens premier Rutte is het gedrag van de voetbalsupporters in Tilburg dé manier om de economie te slopen. Opnieuw is er een etmaalrecord aan positief geteste personen. De regio Amsterdam bereidt zich voor op een gedeeltelijke lockdown. Voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden extra maatregelen voorbereid. De artiesten die zich deze week afkeerden van de coronamaatregelen, halen het internationale nieuws. Zwitserland geeft negatief reisadvies voor Nederland. Complottheoretici bedreigen een doodzieke coronapatiënt in een Eindhovens ziekenhuis. Acht veiligheidsregio’s gaan naar fase 2 (zorgelijk). Het 57e nertsenbedrijf is besmet. Het RIVM registreert het domein www.steunpuntcoronazorgen.nl

 • 24 september: overleden 6.312 (+16). Positief getest 103.141 (+2.544). IC 106 personen.
  De corona-app wordt in oktober verder uitgerold. Er is opnieuw een roep om landelijke coronamaatregelen, omdat het virus zich als een olievlek uitbreidt. Er vallen treinen uit door personeelsgebrek. Coronaboetes gaan uit het strafblad. Wederom is er een etmaalrecord met 2544 positief testen. Daarnaast zijn er 16 doden. Ook Duitse laboratoria analyseren de coronatesten. Een vriendengroep in Nijmegen is in de buitenlucht besmet geraakt. Willem II-fans vieren feest zonder naleven van de coronaregels. De burgemeester van Tilburg zegt dat dit een bewuste keuze is. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam tonen aan dat virusdeeltjes ook in een lift blijven hangen. Ernst Kuipers van het Erasmus MC zegt dat we de veiligheidsriemen vast kunnen maken. Het 56e nertsenbedrijf is besmet. Het reproductiegetal is 1,27.

 • 23 september: overleden 6.296 (+5). Positief getest 100.597 (+2.357). IC 104 personen.
  We zijn de 100.000 positief geteste personen gepasseerd met een nieuw etmaalrecord. Ook de IC-bezetting zit weer boven de 100. Nederlandse coronatesten worden sinds deze dag ook geanalyseerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Liften zijn niet coronaproof. Het kabinet gaat desinformatie over coronavaccin bestrijden. De politie kampt met uitval personeel door corona. Nog eens acht veiligheidsregio’s krijgen status 2 (zorgelijk). Verschillende BN’ers hebben de video’s die ze maandagavond plaatsten met #ikdoenietmeermee weer verwijderd. België en Duitsland plaatsen de provincie Utrecht op rood reisadvies. Een woonzorgcentrum in Goirle krijgt doodsbedreigingen en scheldpartijen nadat ze vanwege corona dichtging. Winkelgebieden in Maastricht, Zwolle, Enschede en Arnhem zijn economisch het hardst getroffen. Famke Louise biedt excuses aan voor haar gedrag van een dag eerder. De Engelse autoriteit John Campbell kraakt de richtlijnen van het RIVM.

Start tweede golf

 • 22 september: overleden 6.291 (+10). Positief getest 98.240 (+2.245). IC 91 personen.
  Minister de Jonge zegt dat er voldoende beschermingsmaterialen. Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda stelt een opnamestop in. In Leiden worden operaties uitgesteld. De richtlijn om bij klachten niet te werken wordt steeds minder gedragen. De aankoop van de coronavaccins zijn in opdracht van Europa staatsgeheim. Het reisadvies voor Frankrijk en Tsjechië wordt aangescherpt. Famke Louise die anti-campagne voert tegen de coronamaatregelen, werd eerder ingehuurd om betaald campagne te voeren voor coronamaatregelen. Viruswaarheid protesteert in Amersfoort tegen mondkapjesplicht op een school. De statuten van DancaMundo worden gewijzigd in de Stichting Viruswaarheid.nl.

  Amsterdamse bruiloften worden verplaatst naar Zaandam omdat daar andere regels gelden. Vliegtuigmaatschappijen moeten voortaan binnen 7 dagen geld teruggeven bij annulering. Het 55e nertsenbedrijf is besmet.

  In de Tweede Kamer stelt Jaap van Dissel dat de tweede golf is begonnen. Hij zegt dat thuiswerken op het oude niveau is, maar heeft daarvoor de cijfers van de zondagen met elkaar vergeleken. Opnieuw meldt het RIVM een etmaalrecord met 2245 nieuwe positieve testen. Ook zijn er 10 doden. Het RIVM schat dat tussen de 60.000 en 100.000 mensen besmettelijk zijn. Het coördinatiecentrum patiëntenspreiding start op. Dagelijks kunnen zo’n 10.000 mensen geen test krijgen omdat er niet voldoende capaciteit is. GGD-regio’s schalen contactonderzoek verder af. ’s Avonds is er een coronadebat in de Tweede Kamer. De fracties zijn kritisch en waarschuwen het kabinet. Premier Rutte verwacht maatregelen in meer regio’s.

 • 21 september: overleden 6.281 (+2). Positief getest 95.995 (+2.217). IC 85 personen.
  Marion Koopmans, hoogleraar virologie zegt in het AD dat er wereldwijd 200 varianten van het virus rondgaan. Zorgpersoneel en leraren krijgen voorrang bij testen. Er worden deze dag 6700 voorrangafspraken gemaakt. Met een toename van 2217 besmettingen is er een nieuw etmaalrecord. Boa’s willen een lokale lockdown voor betere handhaving. Populaire artiesten komen in verzet tegen het coronabeleid van het kabinet. Bonaire gaat dicht voor Nederlandse toeristen. Premier Rutte schiet uit zijn slof over juichende voetbalsupporters. Een paar uur later corrigeert hij zijn taalgebruik.
 • 20 september: overleden 6.279 (4). Positief getest 93.778 (+1.844). IC 77 personen.
  De Randstad krijgt vandaag vanaf 18.00 uur te maken met de extra maatregelen. In Beverwijk is een illegaal feest beëindigd. In Voorhout eveneens en in Rotterdam werd de politie bekogeld door studenten. De toestroom naar de IC komt dit weekend op gang. In Zandvoort is het evenement Supercar Sunday stilgelegd. Volgens CNN zit Europa in de tweede golf. ’s Avonds legt Arjen Lubach uit waarom het fout gaat met de testcapaciteit in Nederland. In het OMT zit lid Ann Vossen die niet met commerciële laboratoria in zee wil gaan. Deze zijn goedkoper, sneller en leveren dezelfde kwaliteit. Minister de Jonge neemt dit advies over, waardoor Nederland vastloopt met de testcapaciteit.
 • 19 september: overleden 6.275 (+2). Positief getest 91.934 (+1.887). IC 67 personen.
  Met 1887 besmettingen is er dit keer geen etmaalrecord. Maar het is dan ook zaterdag. In Amsterdam dreigt de reguliere zorg in gevaar te komen. Gemeente Amsterdam corrigeert zichzelf en gaat de buitengebieden sluiten en niet de parken. De Nederlandse BOA Bond is bang dat de nieuwe maatregelen in zes regio’s in de Randstad niet goed te handhaven zijn. Steeds meer GGD’s beperken het bron- en contactonderzoek. Werkgevers betalen niet altijd door als iemand in quarantaine zit. Verpleegkundigen in een ziekenhuis in Nieuwegein zijn besmet. Beroepsorganisatie NU’91 wil een zaak aanspannen i.v.m. slechte bescherming van zorgpersoneel (brief). Lopik heeft relatief de meeste besmettingen. De enige kroeg in het dorp heeft een coronaboete gehad en sluit nu eerder. De jeugd zit nu in illegale kroegen in boerenschuren. Vier parken in Utrecht zijn ’s avonds ontruimd. Bij een bruiloft in Beckum wordt het virus verspreid. Het onderzoek wordt door de gasten gedwarsboomd.

 • 18 september: overleden 6.273 (+7). Positief getest 90.047 (+1.974). IC 58 personen.
  Met 1974 positief geteste personen is er opnieuw sprake van een etmaalrecord. Het aantal ziekenhuisopnamen is de laatste week met 67% toegenomen. Nertsenbedrijf 54 is besmet. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de ouderenorganisaties zijn woedend op het RIVM. Er is een uitbraak op een Amsterdamse school. ’s Avonds is er een persconferentie van de premier. 10% van de besmettingen komt door werksituaties. ,,De feiten zijn ronduit zorgwekkend. In dit tempo hebben we in korte tijd 10.000 besmettingen per dag”, zegt premier Rutte. Minister de Jonge vraagt zich af of dit de ’tweede golf is’. Zes regio’s hebben nu de indicatie zorgelijk (fase 2). Horeca in deze regio’s moeten na middernacht afbouwen. Groepsgrootte wordt nu maximaal 50 man. Supermarkten komen weer met openingstijden voor risicogroepen, handhaving wordt verder opgevoerd. Zorgpersoneel en leraren krijgen tijdelijk voorrang bij testen. Amsterdam gaat ’s nachts de parken sluiten om illegale feesten te voorkomen. Een bijeenkomst met autoliefhebbers in Zoetermeer is opgebroken door de politie. Het reproductiegetal R is gemiddeld 1.17.
 • 17 september: overleden 6.266 (+6). Positief getest 88.073 (+1.753). IC 49 personen.
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateert dat het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus niet klaar is voor een tweede golf. Bovendien wordt de test niet goed uitgevoerd. De GGD zegt zich niet te kunnen vinden in het testbeleid van de regering. Belgen en Duitsers annuleren bezoek aan Nederland. Het coronavirus heeft ook voetbalclub Vitesse bereikt. Vandaag meldt het RIVM een derde etmaalrecord op rij met 1753 besmettingen. In de ziekenhuizen liggen het hoogste aantal patiënten sinds begin juni. Ruim 50% van de COVID-patiënten ligt in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. De WHO maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van het virus in Europa. Uit de eerste berichten lijkt er vrijdag slecht nieuws voor de horeca in de Randstad te zijn. In een woonzorgcentrum in Leerdam zijn 25 mensen besmet. Denemarken geeft negatief reisadvies voor Nederland. De politie veegt in Leiden een park schoon waar studenten feest aan het vieren waren. Activisten vallen wachtenden in een teststraat in Eindhoven lastig.

 • 16 september: overleden 6.260 (+2). Positief getest 86.320 (+1.542). IC 54 personen.
  Er wordt nu op 300 locaties getest in het rioolwater. In Amsterdam, Almere en Den Haag is sprake van een stijging. In Leiden-Noord en Woerden zijn er uitschieters. Het corona-testsysteem loopt binnenkort compleet vast. TNO heeft een sneltest goedgekeurd en gaat er in Amsterdam mee experimenteren. Nertsenfokkerij 53 is besmet. Het aantal van 1542 positief geteste personen die vandaag worden gemeld, is een nieuw record. Voor het eerst sinds maanden zijn er patiënten over ziekenhuizen verspreid. Er wordt een persconferentie aangekondigd voor 18 september, waar extra maatregelen voor steden in het westen van het land bekend worden gemaakt. België en Duitsland zetten de provincies Noord- en Zuid-Holland op code rood. De stad Utrecht roept op zaterdag weg te blijven.
 • 15 september: overleden 6.258 (+2). Positief getest 84.778 (+1.379). IC 53 personen.
  Het is Prinsjesdag. Het RIVM meldt vandaag een toename van 1379 besmettingen. Dit is een vergelijkbaar aantal als in april. Toch denkt het RIVM dat in Nederland totaal 75.000 mensen besmet zijn, tegen 275.000 eind maart. De meeste besmettingen zijn te vinden in Delft, Bergeijk en Amsterdam. Vooral onder studenten zijn er coronahaarden bij hospiteeravonden ontstaan met 100 tot 200 infecties. GGD-medewerkers bij het afsprakencentrum krijgen steeds vaker te maken met agressie en intimidatie. Een recordaantal van 195.545 mensen heeft zich afgelopen week laten testen. Op de IC’s is ook sprake van een stijging, maar mensen liggen doorgaans korter op de IC dan eerder dit jaar. We beleven de warmste septemberdag ooit met in het zuiden 35 graden. In Amsterdam is een illegaal feest ontruimd.

 • 14 september: overleden 6.256 (+2). Positief getest 83.399 (+1.300). IC 43 personen.
  In Drenthe wordt gestart met het inenten van proefpersonen met een coronavaccin. Er start een campagne om het gebruik van het OV te stimuleren. BOA’s gaan strenger controleren op coronaregels in het OV. Greenpeace sleept de Staat voor de rechter om de coronasteun aan de KLM. Nertsenbedrijf 51 en 52 zijn besmet. Het verzamelen van bloedplasma van ex-coronapatiënten door bloedbank Sanquin kampt met tegenvallers. De GGD is overbelast en roept op niet meer op maandagochtend te bellen. Het RIVM meldt 1300 nieuwe besmettingen. LCPS meldt 7 nieuwe patiënten op de IC. OMT-lid arts-microbioloog Marc Bonten denkt dat in maart en april ook jongeren besmet waren. De veiligheidsregio’s zien geen aanleiding voor maatregelen. Steeds meer studenten in Groningen raken besmet.

 • 13 september: overleden 6.254 (+1). Positief getest 82.099 (+1087). IC 36 personen.
  In Utrecht is door 600 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De GGD Zuid-Holland Zuid zegt dat niet iedereen bij het bron- en contactonderzoek wil meewerken. Een man in Voorburg pleegt zelfmoord, omdat hij niet opnieuw in een isolement wil zitten.

 • 12 september: overleden 6.253 (+1). Positief getest 81.012 (+1.231). IC 37 personen.
  De teststraat in Schiphol gaat dicht. In Amsterdam wordt geprotesteerd tegen ’te slap’ coronabeleid. Horeca-ondernemers maken zich zorgen over handhaving op de coronaregels. Van Dissel (RIVM) denkt aan een regionale avondklok voor horecagelegenheden. De GGD wordt platgebeld door mensen die met voorrang getest willen worden. Mensen die een waarschuwing krijgen in de CoronaMelder-app, hoeven niet meer altijd getest te worden. Ze moeten nu ook klachten hebben. De GGD Haaglanden laat positief geteste mensen zelf hun contacten bellen. De Eredivisie begint ’s avonds weer. Een groot studentenfeest in Amstelveen wordt beëindigd. In Halfweg gebeurde hetzelfde.

 • 11 september: overleden 6.252 (+3). Positief getest 79.781 (+1.270). IC 36 personen.
  Er is een forse toename van 1270 besmettingen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn op dit moment de grootste coronabrandhaarden. Premier Rutte wil nieuwe afspraken maken nu de besmettingen stijgen. De handhaving wordt opgeschroefd en gesprekken met studentenorganisaties en migrantenverenigingen worden intensiever. Tussen de 17 en 33% van de positief geteste personen zijn vals positief. Het kabinet wil dat een deel van het zorg- en onderwijzend personeel voorrang krijgt bij een coronatest. Minister de Jonge denkt dat in oktober de testcapaciteit in orde is. Een café in Meppel krijgt een coronaboete van € 10.000,-. Een kermis in Gelderland is ontruimd. De reisbranche voert actie in Den Haag. Nertsen hebben in Nederland minimaal 66 mensen besmet. Het reproductiegetal is gemiddeld 1,27.
Coronabus
 • 10 september: overleden 6.249 (+3). Positief getest 78.511 (+823). IC 30 personen.
  De Tweede Kamer is het stunten met vluchten naar corona-bestemmingen zat. Er dreigt een personeelstekort op de IC bij een tweede golf. Een kapper in Malden heeft een week lang zijn klanten besmet. Een man uit Tilburg moet een boete van 750 euro betalen omdat hij premier Rutte en minister Hugo de Jonge met de dood heeft bedreigd. Een afspraak maken voor een GGD-coronatest is wegens overbelasting niet meer mogelijk. Een wethouder in Nunspeet moet door het stof, nadat op zijn huwelijk iedereen te dicht op elkaar stond. De boete voor het overtreden van de 1,5 meter-regel wordt in de coronawet waarschijnlijk 99 euro in plaats van de huidige 390 euro. Overtreders krijgen dan geen aantekening op hun strafblad.

 • 9 september: overleden 6.246 (+2). Positief getest 77.688 (+1.140). IC 31 personen.
  Er is deze dag een stijging van 1140 besmette personen. Dit wordt vooral veroorzaakt door Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en omliggende steden als Delft, Pijnacker-Nootdorp en Maassluis. De coronatestlijn is overbelast. Premier Rutte en minister De Jonge geven op sociale media een vraag-en-antwoordsessie over het coronabeleid. De rechter heeft een streep gehaald door de eisen van de actiegroep Viruswaarheid om inzage te krijgen in vertrouwelijke documenten. Een medewerker van het nationale coronanummer van de GGD heeft geprobeerd om mensen te laten betalen voor een gratis coronatest. Diergaarde Blijdorp ontslaat een kwart van de medewerkers. Ook Gelderland krijgt van België een negatief reisadvies. Zeeland wordt weer als veilig beschouwd.

 • 8 september: overleden 6.244 (+1). Positief getest 76.548 (+964). IC 30 personen.
  Het reisadvies naar de Griekse eilanden is aangescherpt naar oranje. Een behoorlijke stijging vandaag van 964 positief geteste personen. Aura Timen van het RIVM vindt de stijging van afgelopen week zorgelijk. 230 studenten in Nijmegen zitten in thuisquarantaine na een corona-uitbraak bij een Nijmeegs café. Daarnaast zijn er 51 besmet. De meeste besmettingen vonden de afgelopen week plaats in Ouder-Amstel, Delft en Amsterdam. Coronavrijwilligers in ziekenhuizen in Noord-Holland zijn gestopt vanwege agressieve bezoekers.

 • 7 september: overleden 6.243 (+0). Positief getest 75.584 (+797). IC 31 personen.
  De vijftigste nertsenfokkerij is besmet. In Purmerend zijn 132 coronatests zoekgeraakt. Mensen met corona-achtige klachten gaan even veel naar buiten als mensen zonder klachten. Steeds meer Sinterklaasintochten worden geannuleerd. Een basisschool in Heerlen is gesloten, nadat een deel van de leraren besmet is. Er zijn zorgen over de stijging van besmettingen in Den Haag, waar veel besmettingen via de horeca worden doorgegeven. Op heel Schiphol wordt per direct het mondkapje verplicht. Er wordt gedemonstreerd door complottheoretici tegen de NOS. Een GGD-medewerker vraagt borg voor een coronatest.
 • 6 september: overleden 6.243 (+2). Positief getest 74.787 (+925). IC 33 personen.
  Jongeren waren dit voorjaar ook besmet, maar dit was niet zichtbaar voor het RIVM. Door het gewijzigde testbeleid is dat nu wel het geval. Het aantal besmettingen in met 925 toegenomen. Vermoedelijk is dit aantal zo hoog omdat veel mensen zich laten testen. Op het Museumplein wordt weer gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

 • 5 september: overleden 6.241 (+4). Positief getest 73.862 (+654). IC 35 personen.
  Zieken- en verpleegtehuizen zijn nog niet klaar voor een tweede golf. Er is bezorgdheid dat mensen die zich laten testen, denken dat ze zich daarna niet meer aan de regels hoeven te houden. De zorgsector demonstreert vandaag op het Malieveld voor structureel meer loon en vermindering van de werkdruk. De uitgaanssector houdt een demonstratie op het Museumplein. De Bazaar in Beverwijk is weer open.

 • 4 september: overleden 6.237 (+2). Positief getest 73.208 (+744). IC 35 personen.
  Skûtsjesilen gaat definitief niet door. In Den Haag is door 400 mensen geprotesteerd tegen de coronaspoedwet. De politie heeft de demonstratie beëindigd. WHO verwacht geen grootschalige vaccinaties voor de zomer van 2021. In Amsterdam is een half verpleeghuis besmet. De sinterklaasintocht in Rotterdam lijkt niet door te gaan. Het reproductiegetal is 1,33.

 • 3 september: overleden 6.235 (+0). Positief getest 72.464 (+601). IC 28 personen.
  De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarbij het overtreden van de coronaregels niet meer leidt tot een strafblad. De grote stijging van het aantal besmettingen heeft nog steeds te maken met een storing bij het RIVM. België raadt nu ook Limburg af om naar toe te reizen. De testlocaties van de GGD zijn overbelast. Veel mensen zonder klachten laten zich testen. Het aantal besmette nertsbedrijven is opgelopen tot 47. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) gaat onderzoek doen naar mogelijk opzettelijke besmettingen met het coronavirus bij nertsenhouderijen. De burgemeester van Den Haag waarschuwt de inwoners. Diverse horecagelegenheden in de stad zijn al gesloten.

 • 2 september: overleden 6.235 (+5). Positief getest 71.863 (+734). IC 32 personen.
  Nertsenfokkerij 44 is besmet. Er wordt getest met een tuberculosevaccin. De Tweede Kamer steunt de wet van voor de coronamelder. Het coronadebat in de Tweede Kamer staat vooral in het teken van het trouwfeest van de minister. De grote stijging van 734 besmettingen vandaag komt door een eerdere storing bij het RIVM. 70 procent Nederlanders wil zich laten inenten tegen het coronavirus.

 • 1 september: overleden 6.230 (+6). Positief getest 71.129 (+462). IC 33 personen.
  Hongarije zet buitenlanders in quarantaine. Het reisadvies gaat naar oranje. Zweden gaat naar geel. Er is in de EU-zone sprake van deflatie. Volgens het RIVM hebben we met z’n allen een grote stijging af weten te remmen. Er zijn zorgen over de uitbraak in Silvolde. Het virus gaat voornamelijk rond in jongere leeftijdsgroepen. ’s Avonds is er een persconferentie. Het kabinet ziet nog geen reden om de coronaregels te versoepelen. De veiligheidsregio’s krijgen een belangrijkere rol bij de bestrijding van het virus. In verpleeghuizen waar corona is, worden personeel en bewoners wekelijks getest. De resultaten van de gesprekken met experts om lessen te trekken uit aanpak van COVID-19 zijn gepresenteerd. Het OV krabbelt op, maar het gebruik is de helft van vorig jaar op deze dag.