Februari 2020 (ontkenningsfase)

Laatste wijziging 27 juni 2022 07:39 uur.

In februari 2020 is er weinig ongerustheid over het coronavirus. Het RIVM lijkt in een ontkenningsfase te zitten, maar zit dat niet. Alle alarmbellen gaan af en besloten wordt de situatie die ze verwachten geheim te houden. Pas communiceren als de grote klap komt, is de strategie. Ook het Ministerie van Volksgezondheid moffelt een alarmerende RIVM-memo weg. Mensen die voor de naderende pandemie waarschuwen worden beschuldigd van paniek zaaien. Pas in de laatste week van februari begint de situatie door te dringen bij het grote publiek en bij de deskundigen buiten het RIVM. De tijdlijn van februari.

Terugblik uit juli 2020
 • 29 februari:
  Ziekenhuizen die niet van het RIVM afhankelijk zijn voor hun coronatesten, vinden in deze dagen steeds meer patiënten die niet binnen de RIVM-definitie vallen om te mogen testen. Het aantal gevallen in Nederland is gestegen naar 7. Verzekeraars verwijderen de dekking van een pandemie uit hun pakketten. Intern bij de Rijksoverheid wordt deze dagen besloten om mondkapjes voor niet-hulpverleners af te raden, omdat er een gebrek is. De RIVM zal dit tot half augustus deze reden blijven ontkennen.

 • 28 februari:
  Het tweede geval in Nederland duikt op in Diemen. Ze werkt in het AMC in Amsterdam en was getest door een viroloog in hetzelfde ziekenhuis die zich niet aan de richtlijnen van RIVM hield. De patiënt in Gorinchem wordt naar Rotterdam overgeplaatst. Daar wordt wel een coronatest uitgevoerd met een positieve uitslag. Het Outbreak Management Team komt met een tweede advies dat vier dagen later wordt besproken. Containment is achterhaald, artsen moeten zich voorbereiden op triage en er gebrek aan van alles. Volgens directeur van Dissel van het RIVM is carnaval niet zo’n probleem. ,,Carnaval vier je met familie en in kleine groepen.”

 • 27 februari:
  Het OMT vergadert, maar een belangrijke memo van het RIVM over de ernst van de situatie wordt niet gedeeld met de OMT-leden. De NOS maakt een live-uitzending met feiten en fabels over het SARS-CoV-2-virus. Tijdens de uitzending meldt minister Bruins dat het eerste geval in Nederland er is. Het betreft de man die zich een dag eerder in het ziekenhuis had gemeld. De burgemeester van Tilburg had liever het nieuws later naar buiten gebracht. Twee maanden later blijkt dat op deze dag al de eerste coronadode in Nederland viel. Het reproductiegetal is ongeveer 2,0. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 213. Volgens het Imperial College London zijn op deze dag al drie- tot negenduizend besmettingen in Nederland.
Minister Bruins maakt bekend dat de eerste coronabesmetting in Nederland is ontdekt.
 • 26 februari:
  Minister Bruins sluit drastische maatregelen niet uit, zoals het afsluiten van een wijk of een dorp. Een man meldt zich in Tilburg met griepachtige klachten bij de spoedeisende hulp. Hij was in Italië geweest. Volgens de richtlijnen van het RIVM hoeft hij niet getest te worden, het ziekenhuis doet dit toch. Een vrouw uit Diemen die in Italië is geweest, krijgt klachten. Minister-president Rutte tuigt een crisisorganisatie op. Het eerste overleg wordt gevoerd. De besmette Duitser blijkt in Noord- en Midden-Limburg te zijn geweest. ,,Hij was niet ziek en dus niet besmettelijk” stelt het RIVM. Hij heeft wel zijn vrouw aangestoken. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 152. Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM denken dat het coronavirus minder gevaarlijk is dan griep.

 • 25 februari:
  In Duitsland wordt een man positief getest. Het gebied zal later de hotspot van Duitsland worden. Vanaf deze dag worden ook mensen getest die uit Italië komen. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 118. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Noord en Oost-Gelderland. Het RIVM zegt dat het virus een beetje op een gewone griep lijkt. Een ondernemer registreert het internetadres coronacheck.nl.
Marion Koopmans: geen zorgen maken over het coronavirus
 • 24 februari:
  Minister Blok meldt zich ziek. Hij zou griep hebben. Coolblue maakt bekend dat ze de marketing op een laag pitje zet en de prijzen heeft verhoogd. Dit in verband met mogelijke leveranciersproblemen. Het RIVM snapt nog niet dat het coronavirus niet in Nederland is voorgekomen. Scholen in Drenthe roepen op de kinderen na de vakantie op het coronavirus te laten controleren. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 94. Eerste vermoedelijke besmetting in Groningen. Het RIVM zegt dat er voldoende IC-capaciteit in Nederland is. Ziekenhuizen worden gevraagd alle patiënten met onbegrepen longontsteking te testen. Jaap van Dissel meldt bij Nieuwsuur geruststellende woorden, maar achter de schermen houdt het RIVM rekening met overbelasting van de zorg.

 • 23 februari:
  Het is Carnaval. De verspreiding van het virus kan nu vol zijn gang gaan. Volgens de burgemeester van ’s Hertogenbosch was corona tijdens de optocht iets lachwekkends. In het Duitse Gangelt raken 2000 personen besmet door het coronavirus. Een vrouw uit Diemen komt besmet terug uit Noord-Italië en landt op Schiphol. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 71. 20 daarvan zijn er in Noord Brabant. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Hollands-Midden.

 • 22 februari:
  Het is duidelijk dat het een pandemie wordt. Italië en Iran hebben het niet meer in de hand. Overal om ons heen in de buurlanden is het virus aangetoond. Minister Blok is in Iran geweest. Hij heeft een hoge official omhelsd en de hand geschud. Deze official wordt later positief getest. Later zal Blok ontkennen met de official in aanraking te zijn geweest. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 61. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Rotterdam.

 • 21 februari:
  Er is buiten China een haard in Zuid-Korea, Italië en Iran. De vrouw uit Nieuwendijk (49) is opgenomen in het ziekenhuis in Gorinchem. Het ziekenhuis denkt aan corona, maar mag volgens de richtlijnen van het RIVM niet worden getest. Een man uit Loon op Zand komt besmet terug in Nederland uit Italië. Het reproductiegetal is ongeveer 1,6. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 57. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Zuid-Holland Zuid. Het RIVM zegt dat niemand zich zorgen hoeft te maken. Bijzonder hoogleraar infectieziektenbestrijding aan de Vrije Universiteit in AmsterdamAura Timen lid van het OMT zegt tijdens een symposium dat het allemaal wel meevalt.

 • 20 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 48. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio’s Haarlem en Gelderland-Midden. RIVM-directeur Jaap van Dissel zwijgt in de Tweede Kamer over de ernst van de situatie. Kamerlid Omtzigt krijgt antwoorden van minister Bruins waaruit blijkt dat iemand eerst symptomen moest hebben voordat die persoon besmettelijk was. Bruins wist toen al of had het kunnen weten van het RIVM dat dit anders was.

 • 19 februari:
  In Noord-Brabant is minimaal een besmet persoon. Dit blijkt uit onderzoek dat op 28 maart wordt gepubliceerd. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 39. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Zuid-Limburg.

 • 18 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 34.

 • 17 februari:
  Het RIVM denkt dat het allemaal meevalt. Het is een niet meer dan een seizoensgriepje. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 33. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Utrecht.

 • 16 februari:
  Passagiers van een besmet cruiseschip komen aan in Nederland. Quarantaine is niet nodig, stelt de GGD. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 30. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio West-Brabant.

 • 15 februari:
  Het coronavirus is aanwezig in Noord-Brabant, blijkt uit een analyse van het RIVM dat op 23 april in het AD wordt gepubliceerd. Passagiers van het cruiseschip Westerdam komen aan in Nederland. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 27. Eerste vermoedelijke besmetting in Flevoland.

 • 14 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 25. Eerste vermoedelijke besmetting in Drenthe. Aura Timen, hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, legt in een filmpje uit waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over het COVID-19. Deze opname is later verwijderd. Terwijl minister Bruins meldt dat het inkopen van mondkapjes door de Overheid niet nodig is, heeft de Nationale politie voldoende voorraad ingeslagen. Minister Bruins wordt geïnformeerd door het RIVM dat er in het ergste geval 36.000 doden zullen vallen.

 • 13 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 22. Bij het RIVM is duidelijk wat op ons afkomt, maar wordt besloten het stil te houden en de minister te informeren.

 • 12 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 21. Eerste vermoedelijke besmetting in Friesland.

 • 11 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 18. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio’s Alkmaar en Hilversum.

 • 10 februari:
  Een vliegtuig met 100.000 overalls, miljoenen mondkapjes en meer dan tien beademingsapparaten gaat naar China. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 16. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio’s Purmerend en Haaglanden.

 • 9 februari:
  Vier Nederlanders uit Wuhan komen terug in Nederland en landen in Eindhoven. Het RIVM constateert dat er sprake is van een ernstige tot catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid, maar besluit dit stil te houden. Het RIVM rekent uit dat er te weinig ziekenhuisbedden zijn en informeert het Ministerie van Volksgezondheid. De modelleurs van het RIVM waarschuwen in de memo dat het aantal coronapatiënten zich iedere vijf dagen zal gaan verdubbelen.

 • 7 februari:
  China vraagt om humanitaire hulp aan o.a. Nederland. Er zijn vooral beschermingsmiddelen nodig. Naast de gewone kanalen gebeurt dit ook via de topman van Alibaba aan Koningin Máxima. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 12. Een ambtenaar uit Rotterdam meldt aan het ministerie dat er gebrek aan zorgmiddelen dreigt.

 • 6 februari:
  Nederland zegt goed voorbereid te zijn op een uitbraak van dit virus. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 10. Onderzoek door gerenommeerde Duitse wetenschappers dat de Chinese vrouw die Duitsland bezocht anderen heeft besmet zonder zelf symptomen te hebben, wordt door het RIVM weggewuift.

 • 5 februari:
  RIVM laat weten dat je zonder klachten het virus kunt hebben, maar het dan niet kunt verspreiden.

 • 4 februari:
  Het coronavirus is in België. Het is meegekomen met een man die werd geëvacueerd uit Wuhan. Aan boord zaten ook vijftien Nederlanders.

 • 3 februari:
  15 Nederlanders worden geëvacueerd uit Wuhan en komen aan in Eindhoven. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 8. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Tilburg, ’s Hertogenbosch, Oss.

 • 2 februari:
  Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 6. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio Zeeland.

 • 1 februari:
  Een vrouw uit Nieuwendijk heeft al klachten vanwege het coronavirus. Het vermoedelijke aantal landelijke besmettingen stijgt naar 5. Eerste vermoedelijke besmetting in de regio’s Limburg-Noord en IJsselland. Het RIVM zegt goed voorbereid te zijn.