Juli 2020 (nieuwe zorgen)

Laatste wijziging 27 maart 2022 09:42 uur.

In juli versnelt het virus wereldwijd. Brazilië, Verenigde Staten en India zijn de hotspots. In Nederland lijkt er niets meer aan de hand, maar halverwege de maand stijgt het aantal besmettingen. We nemen het niet meer zo nauwkeurig met de regels en er zijn lokale virushaarden. Aan het eind van de maand wordt er overleg gevoegd over te nemen maatregelen. Er zijn weer nieuwe zorgen. Later zal het RIVM de maand juli 2020 beschouwen als de start van de tweede golf.

 • 31 juli: overleden 6.147 (+0). Positief getest 54.301 (+338). IC 19 personen.
  Het is Offerfeest. De bezetting op de IC’s is laag, omdat erg zieke patiënten ontstekingsremmer Dexamethason krijgen. Er zijn drie soorten coronapatienten. Patiënten met longontsteking, overreactie van het immuunsysteem en bloedstolsels (bron). Ruim de helft van de besmettingsbronnen wordt niet achterhaald. Het is tropisch weer (in het zuiden 36 graden) en de treinen naar het strand zitten overvol. Het kabinet ziet af van verplichte quarantaine voor reizigers uit landen waarvoor het reisadvies oranje of rood is. Enkele horecagelegenheden in Amsterdam en Utrecht worden gesloten na een uitbraak. Op een vlucht van Amsterdam naar Ibiza breekt een vechtpartij uit over mondkapjes. Het reproductiegetal ligt op 1,19.

 • 30 juli: overleden 6.147 (+0). Positief getest 53.963 (+342). IC 14 personen.
  Het producentenvertrouwen stijgt van -15,1 naar -8,7. Er komt per 5 augustus een mondkapjesplicht in delen van Rotterdam en Amsterdam. Er zijn 342 nieuwe positief geteste personen, de stijging zet dus door. De meesten in Rotterdam en Amsterdam. In het noorden, oosten en zuidoosten van het land niemand. 10% van de reizigers houdt zich niet aan de regels in het OV. Nertsenfokkerij 27 wordt geruimd. Het ziekenhuispersoneel is niet klaar voor een tweede golf.

 • 29 juli: overleden 6.147 (+2). Positief getest 53.621 (+247). IC 17 personen.
  Het CBS meldt dat er twee keer zoveel mensen zijn gestorven aan het coronavirus, dan het RIVM heeft gemeld. De veiligheidsregio’s hielden vandaag een ingelast Veiligheidsberaad over de actuele corona-ontwikkelingen en het gebruik van mondkapjes. Deze laatste zijn niet nodig, is de uitkomst. Er zijn zorgen bij omwonenden en de veiligheidsregio’s hoe de minister omgaat met nertsenfokkerijen.
 • 28 juli: overleden 6.145 (+4). Positief getest 53.374 (+223). IC 19 personen.
  In de provincie Antwerpen wordt de avondklok ingesteld. Nederland komt met code oranje voor Antwerpen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept studentenverenigingen op het matje. Minister de Jonge wil dat er alleen nieuwe maatregelen op regionaal niveau worden genomen. Nieuw onderzoek laat zien dat 1,5 meter afstand onvoldoende is in een slecht geventileerde ruimte. Het Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht in openbare ruimte.

 • 27 juli: overleden 6.141 (+1). Positief getest 53.151 (+205). IC 21 personen.
  Er zijn duizenden bloeddonoren nodig voor mogelijk coronamedicijn. Het inreisverbod is versoepeld voor buitenlanders die een relatie hebben met een Nederlander. De 26e nertsenfokkerij is besmet. Transavia blijft moeilijk doen met het terugbetalen van geannuleerde vluchten. De wachttijden voor een coronatest blijven oplopen. In Rotterdam is er onder studenten een uitbraak van het coronavirus.
  ’s Avonds wordt een negatief reisadvies ingesteld voor Barcelona. In Breda zijn fouten geconstateerd in de testuitslag.

 • 26 juli: overleden 6.140 (+0). Positief getest 52.946 (+214). IC 16 personen.
  De politie stopt illegale feesten bij Deventer, in Hoofddorp en in Amstelveen. In Renesse is een beveiliger geslagen die de coronaregels wilde handhaven. 55 procent van de Nederlanders vindt dat mondkapjes in alle openbare binnenruimtes verplicht moeten worden. In Leeuwarden wordt gedemonstreerd. Met 214 besmettingen is er deze dag sprake van het hoogste aantal sinds 7 juni. De meesten in Rotterdam. Een kaartclub in Enschede is besmet. Van het personeel dat heeft gewerkt tijdens de coronacrisis in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is 10 procent met ziekteverlof. 

 • 25 juli: overleden 6.140 (+1). Positief getest 52.732 (+137). IC 18 personen.
  IC-verpleegkundigen vragen zich af of ze gehoord worden. De coronagezant van het kabinet wil dat er wordt ingegrepen om een tweede lockdown te voorkomen. Het Outbreak Management Team is gevraagd te kijken naar het testen van reizigers uit coronabrandhaarden. De wachttijden voor coronatests in Noord-Brabant en Zeeland lopen snel op. In Amersfoort wordt geprotesteerd. In o.a. Utrecht en Amsterdam wordt meer virus in het rioolwater aangetroffen. De GGD kan het aantal testen nog steeds niet aan. Een Middelburgs café gaat dicht na besmetting van een barmedewerker.

 • 24 juli: overleden 6.139 (+0). Positief getest 52.595 (+191). IC 17 personen.
  In het rioolwater van Schiphol wordt het coronavirus aangetroffen. Het kabinet gaat het OMT om advies over mondkapjes vragen. Uit onderzoek blijkt dat we minder afstand houden en dat de testbereidheid laag blijft. Viruswaanzin verliest een kort geding. Tijdens de lockdownperiode bereikte meer zon het aardoppervlak door afgenomen luchtvervuiling. Het RIVM vindt ineens dat mondkapjes wel nut hebben. Artsen hebben een kapot gen ontdekt, waardoor jonge mensen getroffen worden. Er zijn naar schatting 10437 mensen besmet in Nederland. Het reproductiegetal ligt op 1,3.
 • 23 juli: overleden 6.139 (+0). Positief getest 52.404 (+163). IC 15 personen.
  Burgemeesters zijn verdeeld over mondkapjesplicht in openbare ruimten. De Tweede Kamer wil een nieuw advies. Het RIVM herhaalt dat mondkapjes geen nut hebben. Het coronanummer van de GGD is overbelast. Amsterdam komt met meer maatregelen om de drukte in het centrum te beteugelen. De voorkeur voor online winkelen is de afgelopen maanden gestegen van 16 naar 33%. Kleine musea staan op omrollen. Twee cafégangers in Hillegom die in aanraking met coronapatienten zijn geweest, moesten liegen om in aanmerking te komen voor een test. Deskundigen in de zorg dringen bij het kabinet aan op nieuwe, strengere coronamaatregelen. Die zouden binnen drie dagen moeten worden ingevoerd. Bijna alle dierentuinen hebben het moeilijk. De GGD in Rotterdam stuurt een brief naar het ministerie dat het contactonderzoek in de knel komt. Het ministerie doet er niets mee.

 • 22 juli: overleden 6.139 (+3). Positief getest 52.241 (+168). IC 17 personen.
  Uit Twents onderzoek blijkt dat mondkapjes in de kroeg ‘absoluut noodzakelijk’ zijn. TUI haalt reizigers terug uit Kroatië. De GGD neemt de 500.000ste coronatest af. Partijen in de Tweede Kamer roepen het kabinet op tot meer actie. Bij een boerenprotest in Bilthoven wordt geen afstand gehouden. De anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend voorjaar, zegt Outbreak Management Team-lid Jan Kluytmans. In Noord-Brabant is het steeds drukker in de teststraten. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat het zorgpersoneel nog niet klaar is voor een tweede golf.

 • 21 juli: overleden 6.136 (+0). Positief getest 52.073 (+163). IC 15 personen.
  De GGD en ziekenhuizen in Brabant zijn bezorgd om de lakse houding van veel Nederlanders. Het RIVM slaat alarm. De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe. Vooral onder 20 tot 40 jarigen zijn er veel besmettingen. België heeft deze maand 28 besmettingen opgeleverd, Servië 20 en Duitsland 19. Er is een akkoord bereikt in Europa over steun aan de zuidelijke landen. In Limburg is een behandeling van COVID-19 patiënten aangeslagen. Het reisadvies voor Kroatië gaat naar oranje. KLM vliegt weer op China (Shanghai).

 • 20 juli: overleden 6.136 (+0). Positief getest 51.910 (+185). IC 16 personen.
  Het coronadashboard van de overheid telt verkeerd: correcties verbloemen soms de dagelijkse stijging. Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) adviseert om alle nertsenfokkerijen te ruimen als in augustus de besmettingen aanhouden. Het corona-vaccin AZD1222 dat Nederland heeft aangeschaft, blijkt te werken en veilig te zijn. De marathons in Rotterdam en Eindhoven gaan niet door. Er zijn inmiddels 23 coronabesmettingen gelinkt aan een café in Hillegom. Het Veiligheidsberaad constateert toenemende drukte in de supermarkten. Alle medewerkers van de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam zijn in quarantaine.

 • 19 juli: overleden 6.136 (+0). Positief getest 51.725 (+144). IC 17 personen.
  In de Tweede Kamer leven nog steeds vragen hoe de ouderenzorg en thuiszorg is aangepakt. Een restaurant in Veere gaat dicht. Er is een overschot van 1 miljoen coronatests. Een illegaal feest in Sint-Maartensdijk is met helikopter en honden beëindigd. Een ander feest was in Oosterhout en is eveneens beëindigd.

 • 18 juli: overleden 6.136 (-2). Positief getest 51.581 (+127). IC 16 personen.
  Het is onzeker of carnaval doorgaat. Het aantal positief geteste personen is weer aan het stijgen. Het RIVM corrigeert het dodental opnieuw omlaag. De Kalverstraat is voor het eerst eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Straatartiesten in Amsterdam zijn tot 1 november verboden.

 • 17 juli: overleden 6.138 (+1). Positief getest 51.454 (+103). IC 15 personen.
  De kermis in Tilburg gaat van start met minder attracties. De 25e besmette nertsenfokkerij is een feit. Van begin juni tot half juli zijn 38 vluchten aangekomen op Schiphol, waar iemand aan boord was die het virus bij zich droeg. In Eindhoven gaat het om 6 vluchten. In Goes is een kleine virusuitbraak. Cafébezoekers in Hillegom zijn besmet. Al een paar weken is er landelijk sprake van ondersterfte. Studenten uit Europa mogen naar de VS reizen. Het reproductiegetal ligt op 1,2.

 • 16 juli: overleden 6.137 (+1). Positief getest 51.351 (+99). IC 15 personen.
  Coronapatiënten met mildere klachten lijken moeizamer te herstellen. ,,De coronacrisis kwam langzaam op ons af met veel voortekenen. Er is traag gereageerd”, staat in een nieuw boek van vijf crisisexperts. De CoronaMelder wordt op 1 september landelijk ingevoerd. Er komt geen landelijk bezoekverbod verpleeghuizen bij een nieuwe coronagolf. Koninklijke Horeca Nederland spant een kort geding aan om de maatregelen in de horeca te versoepelen. Een juichverbod in voetbalstations is niet te handhaven.
 • 15 juli: overleden 6.136 (+1). Positief getest 51.252 (+106). IC 20 personen.
  De veerdienst tussen IJmuiden en Newcastle wordt herstart. Op de 24e nertsenfokkerij is het coronavirus vastgesteld. Werkgevers worden steeds lakser met corona-regels. 4% van het aantal bloeddonoren heeft anti-stoffen. Veel mensen met corona-klachten laten zich niet testen, gaan naar het werk en doen boodschappen. Medewerkers en bestuurders in de verpleeghuis- en thuiszorgsector vinden dat zij in onveilige situaties zijn gebracht doordat de richtlijnen van het RIVM werden gevolgd. Vier partijen in de Tweede Kamer willen een debat hierover en willen dat de kamer terugkeert van zomerreces.

 • 14 juli: overleden 6.135 (-2). Positief getest 51.146 (+53). IC 21 personen.
  Het UMCG start een onderzoek naar de verspreiding van corona via aerosolen. De koninklijke rijtoer en de balkonscène op Prinsjesdag gaan niet door. Het RIVM corrigeert het aantal overledenen opnieuw omlaag. Het aantal besmettingen daalt niet meer en vooral in Zuid-Holland loopt het licht op. In de horeca en catering vallen steeds meer ontslagen. Een storing in de landelijke corona-database wordt opgelost. Engelse onderzoekers zien verband tussen luchtvervuiling en het aantal coronadoden. De GGD meldt vandaag 97 nieuwe positieve testen. Het RIVM corrigeert er 44. Er zijn dus maar 53 nieuwe besmettingen.

 • 13 juli: overleden 6.137 (+0). Positief getest 51.093 (+71). IC 24 personen.
  La Place sluit bijna een kwart van de filialen vanwege de crisis. Inbrekers zijn weer volop aan het werk. Nertsenfokkerij 23 is besmet. De corona-noodwet is naar Tweede Kamer. Burgemeesters bereiden zich voor op een regionale lockdown.

 • 12 juli: overleden 6.137 (+0). Positief getest 51.022 (+101). IC 24 personen.
  Duits onderzoek onder genezen COVID-19-patiënten toont aan dat er geen langdurige immuniteit is tegen het virus. Het zou slecht nieuws zijn voor een vaccin. Viroloog Jean-Luc Murk zegt dat het lichaam een een geheugen heeft en maakt snel antistoffen aan als het nodig is. In Groningen zijn de kroegen zo vol dat Koninklijke Horeca Nederland ervan schrikt. Viruswaanzin protesteert opnieuw in Den Haag.

 • 11 juli: overleden 6.137 (+1). Positief getest 50.921 (+81). IC 26 personen.
  Er is een lichte toename van COVID-19 patiënten in de ziekenhuizen, maar dit is geen reden tot zorg zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ballonvaarders mogen weer vliegen. Zorgpersoneel houdt een herdenking op de Dam. Ambtenaren blijken eind maart Diederik Gommers van de IC-vereniging onder druk te hebben gezet om hem te laten zeggen dat de IC-capaciteit wordt uitgebreid tot 1600.
 • 10 juli: overleden 6.136 (-1). Positief getest 50.840 (+42). IC 25 personen.
  ING sluit 170 kantoren. Het ouderenuurtje in de supermarkten is aan het verdwijnen. De data van het RIVM meldt dat er vandaag -1 persoon is overleden. Kennelijk is er een correctie uitgevoerd. Er komt een landelijke herdenkingsdag voor corona-slachtoffers. Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de Staat. Het reproductiegetal ligt op 1,4.

 • 9 juli: overleden 6.137 (+2). Positief getest 50.798 (+52). IC 21 personen.
  Tamara van Ark volgt inspringminister minister Martin van Rijn op als minister voor Medische Zorg. Grote Nederlandse bedrijven verwachten in de toekomst meer videoconferenties en minder zakelijke vluchten. Er zijn tot nog toe 15530 coronaboetes opgelegd. Daarnaast zijn er 294 coronamisdrijven in behandeling. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil alle nertsenfokkerijen preventief ruimen. Het aantal besmette fokkerijen loopt op tot 22.

 • 8 juli: overleden 6.135 (+3). Positief getest 50.746 (+52). IC 20 personen.
  De coronawaarschuwingsapp krijgt de naam CoronaMelder. De app wordt in Twente getest. Er zijn bijna 15.000 klachten binnengekomen bij rechtsbijstandsverzekeraars over vouchers van vliegmaatschappijen. 59% van de bevolking wil zich niet tegen het coronavirus laten inenten, wanneer er een vaccin beschikbaar is. De WHO erkent dat het coronavirus binnenshuis in de lucht kan blijven hangen en iets makkelijker door de lucht verspreidt dan gedacht. Ook het inzicht bij het RIVM is aan het kantelen. Een benefietshow voor Suriname levert meer dan één miljoen euro op.

 • 7 juli: overleden 6.132 (+4). Positief getest 50.694 (+37). IC 24 personen.
  Het RIVM zegt dat blootstelling aan het coronavirus via aerosolen mogelijk is. Of iemand daadwerkelijk besmet wordt, moet nog worden onderzocht. De RIVM-site Infectieradar wordt opnieuw gebouwd en is pas na de zomer operationeel. Een derde van de besmet geraakte personen, liep het virus op in een woonzorgcentrum of een ziekenhuis. 40% raakte thuis besmet. Het kabinet past coronaspoedwet aan na kritiek.

 • 6 juli: overleden 6.128 (+1). Positief getest 50.657 (+36). IC 23 personen.
  De Aalsmeerbaan op Schiphol gaat weer open. Schiphol verwacht deze maand meer dan 500 vluchten per dag. Het RIVM geeft via Aura Timen toe dat ze het coronavirus heeft onderschat. Wel verwacht Timen een tweede golf in het najaar. Het 20e nertsenbedrijf is besmet en wordt geruimd. Slowakije en Slovenië gaan open voor Nederlanders. Het toedienen plasma lijkt herstel niet te helpen. Het onderzoek is stilgelegd. De actiegroep Viruswaanzin demonstreert bij krantenredacties. In Rotterdam staan ze bij een gebouw waar het AD acht jaar geleden is vertrokken.

 • 5 juli: overleden 6.127 (+1). Positief getest 50.621 (+73). IC 18 personen.
  In Amsterdam is een corona-protest met enkele honderden mensen. 239 wetenschappers uit 32 landen stellen dat de verspreiding wel via heel kleine druppels, de zogenaamde aerosolen gaat. Ze gaan daarmee in tegen de visie van de WHO en RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was. Honderden Nederlandse jongeren in Portugal laten de corona-regels los. De militaire politie grijpt in.

 • 4 juli: overleden 6.126 (+6). Positief getest 50.548 (+61). IC 18 personen.
  Ziekenhuizen krijgen een vergoeding voor de kosten die ze hebben gemaakt. In Utrecht en Wageningen zijn corona-protesten en arrestaties. Bij de 19e nertsenfokkerij is een besmetting uitgebroken.

 • 3 juli: overleden 6.120 (+2). Positief getest 50.487 (+75). IC 20 personen.
  De eerste kermis van het seizoen start in Moergestel. Na afloop is het onrustig. De Autoriteit Persoonsgegevens is tegen het delen van telecomgegevens met het RIVM. Op de 18e nertsenfokkerij is corona uitgebroken. De Tweede Kamer wil vakantiereizen naar een coronabrandhaard kunnen stoppen. Het coronavirus is aan het muteren. De nieuwe variant is besmettelijker, maar lijkt minder erger. In Noord-Brabant is vooral het oude virus aangetroffen, in Utrecht en Zuid-Holland het nieuwe. Het reproductiegetal ligt op 1,29.

 • 2 juli: overleden 6.118 (+3). Positief getest 50.412 (+77). IC 25 personen.
  In plaats van 21 miljoen toeristen worden er deze zomer 6 miljoen verwacht. Alleen Belgen en Duitsers bezoeken ons land nog. ’s Avonds is er een uitzending bij de NPO met informatie over corona in Nederland. Amsterdam besluit geen Sinterklaasintocht te houden. Onderzoekers RIVM concluderen dat blootstelling via aerosolen mogelijk is.

 • 1 juli: overleden 6.115 (+2). Positief getest 50.335 (+62). IC 28 personen.
  De intelligente-lockdown is achter de rug. Vanaf vandaag hebben we het over ‘ruimte met regels‘. De 1,5 meter afstand is nog steeds de basis. Drukte moet worden vermeden. Thuiswerken wordt nog steeds aanbevolen. Vliegen naar 14 landen buiten de EU is weer mogelijk. De afgelopen maanden zijn 390 vreemdelingen losgelaten. 81 artsen hebben een brandbrief geschreven waarin ze zich keren tegen de coronamaatregelen. Ook nachtclubs en discotheken laten van zich horen en willen op 1 augustus open. Het wordt langzamer drukker in het OV.