Maart 2020 (noodstop)

Laatste wijziging 20 december 2023 09:21 uur.

Halverwege maart 2020 maakt Nederland een noodstop. Het wordt beschouwd als de moeilijkste periode sinds 1945. Er wordt een ‘intelligente’ lockdown ingevoerd. Er zijn zorgen over de toekomst en de kwetsbaren in de samenleving. Het RIVM kan niet langer meer volhouden dat er niets aan de hand is. De tijdlijn corona in maart 2020.

 • 31 maart: overleden 1.039 (+175). Positief getest 12.595 (+845).
  Een flinke stijging in de melding van het aantal overledenen. Hier zitten veel gestorven patiënten uit het weekend bij. Achteraf zal blijken dat op 31 maart daadwerkelijk de meeste sterfgevallen plaatsvonden tijdens deze voorjaarspiek. Toevallig ook 175 personen.

  Het RIVM wijzigt opnieuw de rapportage per gemeente. Voortaan wordt gekeken naar het aantal ziekenhuisopnamen. 1151 coronapatiënten liggen in Nederland op de intensive care. Het wordt steeds duidelijker dat er de afgelopen jaren flink is bezuinigd op de zorgcapaciteit in ziekenhuizen.

  Tijdens een persconferentie om 19.00 uur maakt minister-president Rutte bekend dat alle bestaande maatregelen tot minimaal 28 april worden verlengd. Hij noemt dit één van de zwaarste periodes in onze geschiedenis, buiten oorlogstijd. De testcapaciteit wordt opgevoerd. Er is in het algemeen lof over het optreden van Rutte als crisismanager. Ondanks slechts enkele weken coronavirus in Nederland, blijkt de bevolkingsgroei te zijn geremd.

  Het gebruik van de voedselbank in Nederland is in het eerste kwartaal met 10% gestegen tot 93.000 mensen. De economie is in het eerste kwartaal met 1,7% gekrompen.
De maatregelen worden verlengd.
 • 30 maart: overleden 864 (+93). Positief getest 11.750 (+884).
  In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. Nederland heeft een aantal mensen vrijgelaten uit vreemdelingendetentie. Ahoy in Rotterdam wordt tijdelijke zorglocatie voor 700 verzorgplekken. Het MECC in Maastricht krijgt er 276. Nederland staat op de 8e plaats wereldwijd met het aantal doden. Er wordt overlegd over uitbreiding van de maatregelen.

 • 29 maart: overleden 771 (+132). Positief getest 10.866 (+1104).
  De politie in Noord-Brabant maakt een eind aan een aantal feestjes. Het RIVM denkt dat de piek in Brabant is geweest. Daarnaast is het instituut somber omdat het langzamer gaat dan verwacht en er meer IC-opnames in april worden verwacht. Zuid-Holland wordt het nieuwe probleemgebied. Duitsland neemt de eerste twee patiënten van Nederland op.

 • 28 maart: overleden 639 (+93). Positief getest 9.762 (+1159).
  Met de nieuwe cijfers passeert Nederland op de wereldranglijst Zuid-Korea. Ondanks de relatief weinige testen, staat Nederland op de 10e plaats van meest besmette landen. Het RIVM zegt dat de stijging van besmettingen het grootst is in Zuid-Holland. Duitsland breidt de maatregelen uit tot 20 april. Schiphol heeft de Aalsmeerbaan gesloten en parkeert er vliegtuigen. Er zijn te weinig Poolse werknemers om te helpen in de tuinbouw. Er ontstaan initiatieven om mensen waardig te kunnen laten sterven. Het RIVM telt achteraf gezien op deze dag 153 gestorven personen. Het is de eerste keer dit voorjaar dat er meer dan 150 doden op één dag vallen.

 • 27 maart: overleden 546 (+112). Positief getest 8.603 (+1172).
  Het RIVM meldt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in Noord-Brabant daalt en in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland snel stijgt. Duitsland is bereid om Nederlandse patiënten op te vangen. LUMC opent een poli voor patiënten die besmet zijn geweest. De politie zegt te gaan handhaven als in de betreffende veiligheidsregio een noodverordening geldt. Zeeland wil dat alle toeristen vertrekken. Er is een dreigend tekort aan geneesmiddelen. België breidt de maatregelen uit tot 19 april. Oud-DSM-topman Feike Sijbesma krijgt de opdracht om de beschikbaarheid van coronatests te coördineren.

 • 26 maart: overleden 434 (+78). Positief getest 7.431 (+1019).
  Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, constateert het RIVM. ’s Avonds blijkt dat er ook mensen aan COVID-19 sterven buiten medeweten van het RIVM. Het aantal overleden Nederlanders is dus hoger dan het RIVM dagelijks doorgeeft. Steeds meer veiligheidsregio’s komen met een noodverordening. Verpleeghuizenkoepel Actiz stuurt een wanhoopsmail naar het ministerie over de toestand in de verpleegtehuizen. Er wordt gedreigd informatie naar de minister en pers te sturen. Diederik Gommers van de IC-vereniging wordt onder druk gezet om te zeggen dat er 1600 IC-bedden kunnen komen. De NVWA waarschuwt verkopers van voedingssupplementen.

 • 25 maart: overleden 356 (+80). Positief getest 6.412 (+852).
  Het RIVM maakt melding dat het reproductiegetal vermoedelijk is gedaald van 2 naar 1. Later zal blijken dat deze 0,8 is. Dat betekent dat de maatregelen lijken te werken. Het optimisme uit het theoretische model van het RIVM is echter nog niet terug te zien in de recordcijfers. 644 mensen liggen op de intensive care. Andere bronnen melden 753 coronapatiënten. Het RIVM telt achteraf gezien op deze dag 114 gestorven personen. Het is de eerste keer dit voorjaar dat er meer dan 100 doden op één dag vallen.

 • 24 maart: overleden 276 (+63). Positief getest 5.560 (+811).
  De landelijke examens zijn geannuleerd. Kerkdiensten gaan niet door. De Olympische Spelen worden doorgeschoven naar 2021. De Koning bezoekt de GGD in Tilburg. De afgekondigde maatregelen van een dag eerder zijn uitgewerkt en blijkt hier en daar toch aangepast te zijn. Steeds meer mensen horen dat een kennis van een kennis de ziekte heeft of eraan is overleden.

 • 23 maart: overleden 213 (+34). Positief getest 4.749 (+545).
  Vier ministers staan om 19.00 uur het volk te woord; Rutte, Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn. Nieuwe maatregelen worden aangekondigd, omdat niet iedereen zich aan de eerdere maatregelen heeft gehouden. Rutte zegt dat er ‘schijt aan Corona-feestjes’ zijn en minister Grapperhaus noemt de mensen die afgelopen weekend op stranden en in parken te dicht op elkaar stonden asociaal. De nieuwe maatregelen zijn o.a. dat alle bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden. Er is geen ondergrens meer voor het aantal deelnemers. Burgemeesters kunnen via noodverordening optreden. Parken, stranden en winkels kunnen dan worden gesloten. Handhaving wordt opgevoerd. Er komen boetes. Contactberoepen zoals kappers worden geadviseerd te sluiten. We noemen dit een intelligente lockdown.
De maatregelen worden verder uitgebreid.
 • 22 maart: overleden 179 (+43). Positief getest 4.204 (+537).
  Landelijke NL-Alert om op afstand van elkaar te blijven. Bossen weer overvol. Het crematorium in Uden draait overuren. De roep om een lockdown wordt steeds sterker. De WHO zegt dat een lockdown niet de oplossing is. Op 3 april wordt bekend gemaakt dat tussen 16 t/m 22 maart 500 mensen extra stierven. Er liggen 573 coronapatiënten op Nederlandse IC’s. Het RIVM zal later schatten dat rond deze datum er een hoogtepunt is met 280.000 personen besmettelijke personen.
tijdlijn corona. Lege schappen in de Albert Heijn.
Lege schappen bij de Albert Heijn in Amsterdam. Dit keer door een storing in de logistiek.
 • 21 maart: overleden 136 (+30). Positief getest 3.631 (+637).
  In België vindt men de maatregelen van Nederland te zwak. Het vliegverkeer met Spanje wordt geweerd. Amsterdam heeft nu de meeste besmettingen. Veel mensen gaan de natuur in of naar het strand.

 • 20 maart: overleden 106 (+30). Positief getest 2.994 (+534).
  Daarvan zijn er 725 mensen die in de zorg werken. Tilburg (133) heeft de meeste besmettingen gevolgd door Amsterdam (127) en Breda (121). Het werkelijke aantal besmettingen is hoger zegt het RIVM. België heeft de grens met Nederland gesloten. De koning houdt een toespraak voor het Nederlandse volk. Patiënten uit Brabant worden overgeplaatst naar Groningen en Friesland. Het leger wordt hiervoor ingezet. Italiaanse toestanden worden hierdoor net voorkomen. Het RIVM telt achteraf gezien op deze dag 56 gestorven personen. Het is de eerste keer dit voorjaar dat er meer dan 50 doden op één dag vallen. Er liggen 357 coronapatiënten op Nederlandse IC’s. Zo’n 20 militairen komen in ’t Harde samen om informatie te verzamelen over de bevolking. De heren Van Lienden, Damme en Van Gestel vinden elkaar bij hun zoektocht naar mogelijkheden om mondkapjes naar Nederland te halen.
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak.
 • 19 maart: overleden 76 (+18). Positief getest 2.460 (+409).
  Uit onderzoek bij het Erasmus MC onder de eigen personeel blijkt 5% besmet. Deze besmetting is opgedaan onder eigen sociale contacten. 5% van Rotterdam en omgeving is dus al besmet. De roep om een lockdown wordt steeds groter. Naar verwachting liggen volgende week 500 tot 1000 mensen op de IC. Youp van ’t Hek wordt opgenomen in het ziekenhuis. De Formule 1-race in Zandvoort wordt uitgesteld. Sporthallen worden tijdelijke huisartsenposten. Minister Bruins stapt op. Hij wordt opgevolgd door minister De Jonge. Aan het begin van de avond maakt minister De Jonge bekend dat de verpleegtehuizen op slot gaan voor bezoekers. Het reproductiegetal is ongeveer 0,85. De Telegraaf geeft in een commentaar het RIVM er van langs. Vanuit de kant van de regering wordt daarop gevraagd het RIVM een beetje heel te laten.

 • 18 maart: overleden 58 (+15). Positief getest 2.051 (+346).
  Weer een debat in de Tweede Kamer. De partijen verlangen dat “alles op alles” wordt gezet om zorg te dragen voor beschermmateriaal voor zorgpersoneel. Minister Bruins wordt kort onwel. Schiphol sluit een aantal pieren en een vertrekhal. Steeds meer winkels sluiten op eigen initiatief. Het Songfestival wordt een jaartje doorgeschoven. In Uden zijn relatief veel gevallen, in Breda absoluut de meeste (105). Ongeveer 200.000 Nederlanders in het buitenland zijn gestrand. In Uden moet een coronapatiënt wachten totdat twee andere met de lijkwagen zijn afgevoerd. ’s Avonds melden zich zestig coronapatiënten op de spoedeisende hulp in Tilburg. Het RIVM denkt achteraf dat er deze dag 250.000 besmettelijke mensen waren.
Minister Bruins zakt in elkaar tijdens coronadebat.
 • 17 maart: overleden 43 (+19). Positief getest 1.705 (+292).
  Het EK wordt verplaatst naar 2021. In de avond komt het kabinet met steunmaatregelen voor bedrijven en ZZP-ers. De NS bouwt het treinverkeer af. Nederland klapt om 20.00 uur voor de zorg. Reizen naar het buitenland wordt voor iedereen afgeraden. Personen van buiten de EU worden geweerd. Rechtbanken doen alleen urgente zaken. Het OMT vergadert de eerste keer met een ouderenzorgdeskundige en steunt Actiz in haar oproep voor meer aandacht in de verpleegtehuizen. De minister negeert het. Het RIVM introduceert de website infectieradar om de bevolking te monitoren op corona-klachten. RIVM-modelleur Jacco Wallinga wordt gevraagd de alarmerende berekeningen van arts-microbioloog van het Amphia-ziekenhuis in Breda te controleren. Ministers en ambtenaren die met de crisis bezig zijn, moeten hun tijd verspillen aan vergaderen met de Tweede Kamer.

 • 16 maart: overleden 24 (+4). Positief getest 1.413 (+278).
  We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand. Nederland maakt een noodstop. Een vreemde situatie. Er zijn vrijwel geen files, treinen zijn stil. Bedrijven zijn druk met omschakelen naar een andere realiteit. Toespraak Rutte: groot deel van bevolking wordt besmet. We bouwen groepsimmuniteit op. Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties stuurt weer een brief over de situatie in de verpleegtehuizen. Dit keer naar de minister. Er liggen 146 patiënten op de intensive care.
 Toespraak premier Rutte: coronavirus gaat voorlopig niet weg.

Eerste lockdown van start

 • 15 maart: overleden 20 (+8). Positief getest 1.135 (+176).
  De GGD denkt dat het er al 6000 besmettingen zijn. Het hamsteren is verminderd. Een enkeling loopt met een sjaal voor het gezicht in de supermarkt en ook wordt iemand met een mondkapje waargenomen. Het vertrouwen in de aanpak door de Overheid daalt. Vanaf deze dag wordt elke zondag in het Catshuis vergaderd over maatregelen op de lange termijn. In dit overleg wordt gesproken over het rond laten gaan van het virus en opbouwen van groepsimmuniteit. Bij IC-arts Diederik Gommers wordt duidelijk dat er sprake is van exponentiële groei.

  De maatregelen van een paar dagen terug zijn alweer achterhaald. Het kabinet maakt ’s avonds bekend dat scholen, horeca en sportclubs sluiten. Alle bestaande maatregelen worden tot 6 april verlengd. Het hamsteren verplaatst zich naar coffeeshops. In Noord-Nederland worden medewerkers van verpleegtehuizen tegen de richtlijnen van het RIVM wel getest.

Ministers Bruins en Slob over sluiting scholen en horeca.
 • 14 maart: overleden 12 (+2). Positief getest 959 (+155).
  Europa is nu het epicentrum van het coronavirus. Het hamsteren gaat nog steeds door. De druk om de scholen in Nederland te sluiten neemt toe. Coronatoeristen uit België komen naar Nederland, waar de horeca wel open is.

 • 13 maart: overleden 10 (+5). Positief getest 804 (+190).
  Er wordt nog steeds gehamsterd. Tilburg heeft 67 besmettingen. Steeds meer mensen gaan thuiswerken. Bij bussen moet je achterin instappen. Er rijden minder treinen. Veel mensen blijven thuis. Mensen met milde klachten worden niet meer getest. In Suriname wordt een eerste besmetting geconstateerd. Het gaat om een Nederlander die eerder in Delft en Rotterdam is geweest. Suriname gooit direct de grenzen dicht. Het RIVM denkt achteraf dat er deze dag ruim 150.000 besmettelijke mensen waren.

 • 12 maart: overleden 5 (+0). Positief getest 614 (+111).
  Het RIVM is het spoor in Brabant bijster en gooit de handdoek in de ring. Ook Rotterdam en Amsterdam hebben niet-traceerbare gevallen. Microbiologen schrijven een brandbrief dat Nederland door de RIVM-data blind de crisis ingaat. De eerste ziekenhuizen in het zuiden raken overbelast. Het Outbreak Management Team (OMT) komt samen. Ontdekt wordt dat het ziekteverloop zoals de WHO beschrijft niet toepasbaar is op Nederland. Ook zonder koorts en klachten wordt het virus verspreid. Het OMT laat het bron- en contactonderzoek voor héél Nederland los. Tijdens een persconferentie in de middag worden nieuwe maatregelen afgekondigd. Heel Nederland moet thuiswerken als het kan. Evenementen groter dan 100 personen worden afgelast. We noemen dit een intelligente lockdown. Er wordt ’s avonds gehamsterd. Het reproductiegetal is ongeveer 1,3. Het Imperial College London denkt dat in Nederland tussen de 67.000 en 95.000 mensen zijn besmet.

Persconferentie premier Rutte over coronavirus
 • 11 maart: overleden 5 (+1). Positief getest 503 (+121).
  WHO roept het Coronavirus uit tot pandemie. Bij EenVandaag wordt door een viroloog geschat dat 1 tot 2% van de Brabanders besmet is. Dat zijn dan al snel 35.000 personen. Sywert van Lienden is recent toegetreden tot het CDA en bezoekt Minister Hugo de Jonge.

 • 10 maart: overleden 4 (+1). Positief getest 382 (+61).
  Teller op 382 besmettingen met Coronavirus, waarvan Tilburg 29 en Breda 27. RIVM zegt niet iedereen meer te meten, om testen uit te sparen. Het werkelijk aantal gevallen is hoger volgens RIVM. Evenementen in Noord-Brabant worden afgelast. Vier procent van de medewerkers van een Brabants ziekenhuis is besmet. Er is ook een aantal mensen alweer virusvrij verklaard.

 • 9 maart: overleden 3 (+0). Positief getest 321 (+56).
  De beurs maakt een flinke val. Er zijn nu 321 gevallen, waarvan er 27 in Tilburg. Een koor in Heerde raakt besmet. Rutte zegt dat we geen handen meer moeten schudden. Er zijn in Nederland in totaal 6000 testen uitgevoerd. Er liggen 10 patiënten op de intensive care. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care meldt dat zijn collega’s in Italië in paniek zijn en ons waarschuwen. Het RIVM denkt achteraf dat er deze dag minder dan 100.000 besmettelijke mensen waren.
Premier Rutte: schud geen handen meer.
 • 8 maart: overleden 3 (+2). Positief getest 265 (+77).
  RIVM: 74 mensen zijn besmet geraakt via één gediagnosticeerde patiënt. In Uden is een crisisberaad van Brabantse artsen en burgemeesters. Hun conclusie: ,,het coronavirus gaat sneller rond dan de officiële cijfers vertellen. Nederland is een brandhaard”. Politici volgen alle adviezen van de experts zonder kritiek. Een koor van 130 personen in Amsterdam treedt op. Een deel is al besmet, de rest raakt besmet. De GGD vindt het niet nodig om de koorleden te testen. Diederik Gommers is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij schrijft een mail aan zijn leden het virus niet te bagatelliseren en de intensive care van ieder ziekenhuis klaar te maken. Uit Italië komen alarmerende berichten.

 • 7 maart: overleden 1 (+0). Positief getest 188 (+60).
  Veel nieuwe gevallen van coronavirus in Noord-Brabant. Er is een stroom van patiënten in Tilburg. De meeste gevallen per plaats zijn in Houten (13), gevolgd door Utrecht (11) en Rotterdam (11).

 • 6 maart: overleden 1 (+1). Positief getest 128 (+46).
  Eerste officiële dode in Rotterdam. Situatie in Noord-Brabant onbeheersbaar. Hier worden speciale maatregelen afgekondigd: Brabanders met milde klachten – hoesten, niezen, misschien koorts – worden opgeroepen thuis te blijven. Het OMT komt voor de derde keer bij elkaar. Advies: geen handen meer schudden, scholen dicht. horeca en sportclubs sluiten. Openbaar vervoer platleggen. Thuiswerken. Geen bijeenkomsten met meer dan 10 of 50 personen.

 • 5 maart: Positief getest 82 (+44).
  Debat in de Tweede Kamer over het Coronavirus. De meeste besmettingen zijn in Houten (9). Een Twitteraccount met nep-nieuws over het coronavirus heeft de aandacht van de politie en verdwijnt. Het RIVM constateert in een intern bericht dat haar contentstrategie is achterhaald. Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties stuurt een brief naar de Tweede Kamer over het tekort in verpleegtehuizen. Het reproductiegetal is ongeveer 1,9.

 • 4 maart: Positief getest 38 (+15).
  De meeste besmettingen zijn in Noord-Brabant. In het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft een medewerker die van vakantie terugkwam uit Italië vier dagen lang patiënten kunnen besmetten. De eerste besmetting in een verpleegtehuis is een feit, blijkt uit op 16 april gepubliceerde data. Jaap van Dissel van het RIVM krijgt vanuit Breda te horen dat carnaval een superspreidend effect heeft gehad.

 • 3 maart: Positief getest 23 (+5).
  De sfeer bij de Rijksoverheid is soms lacherig wanneer het virus ter sprake komt. Het reisadvies naar Noord-Italië wordt verscherpt. Achteraf wordt dit de dag waarop het kabinet de controle verloor.

 • 2 maart: Positief getest 18 (+3).
  Het RIVM komt voortaan één keer per dag met een update. GGD Limburg is gestopt met contactonderzoek. Er is een nieuwe fase ontstaan en het virus kan nu doorwoekeren. Er gaat een lijst op internet rond met 76 gevallen in Nederland die de eerste keer positief zijn getest. Het RIVM neemt afstand van deze lijst. Een ziekenhuis in Breda gaat alle patiënten en personeel met griepklachten testen, buiten de richtlijnen van het RIVM om. In Kaatsheuvel wordt gestart met onderzoek naar het rioolwater.

 • 1 maart: Positief getest 10 (+3).
  Persconferentie van het RIVM met de minister. Het ziekenhuis in Gorinchem moet nu zelf in quarantaine.