Augustus 2020 (op de rem trappen)

Laatste wijziging 27 maart 2022 09:40 uur.

Het aantal coronabesmettingen wereldwijd is gestabiliseerd. Opvallend is dat het aantal coronadoden meevalt in vergelijking met maart. In Nederland zien we dat in het eerste deel van augustus het aantal coronabesmettingen stijgt en halverwege de maand stabiliseert. Steeds meer landen gooien de grenzen dicht. Er zijn ook deze maand demonstraties tegen de coronamaatregelen.

 • 31 augustus: overleden 6.224 (+0). Positief getest 70.667 (+527). IC 38 personen.
  De CoronaMelder wordt morgen niet landelijk geïntroduceerd. De piek in het aantal besmettingen in Rotterdam lijkt achter de rug. De meeste besmettingen (107) zijn in Amsterdam. Vorige week zijn er 163.572 coronatests afgenomen. Op de 43ste nertsenfokkerij is het virus aangetroffen. De 42e is nooit gemeld, dus mogelijk is het ministerie de tel kwijt. Boa’s schrijven minder boetes uit na coronamisstap Grapperhaus.

 • 30 augustus: overleden 6.224 (+0). Positief getest 70.140 (+508). IC 33 personen.
  In Amstelveen is een illegaal feest beëindigd. De politie roept op dit soort feesten vooraan te melden via bijvoorbeeld Misdaad Anoniem. Horeca-ondernemers willen het terrasseizoen verlengen. In Silvolde en Montfoort zijn uitbraken.

 • 29 augustus: overleden 6.224 (+4). Positief getest 69.632 (+531). IC 34 personen.
  Er zijn meer gebieden in Frankrijk met een negatief reisadvies, waaronder Disneyland Parijs. In een Hilversums verpleeghuis is een uitbraak. De Tour de France is gestart. Een café in Nijmegen moet dicht.

 • 28 augustus: overleden 6.220 (+2). Positief getest 69131 (+507). IC 34 personen.
  Het producentenvertrouwen is gestegen tot -5,4. Nederlandse toeristen zijn niet meer welkom in Cyprus en Oekraïne. Slowakije plaatst Nederlanders in quarantaine. Eind september krijgen de eerste personen een coronavaccin. Amsterdam en Rotterdam stoppen met de mondkapjesplicht. Nederland vraagt hulp aan Duitse laboratoria om de coronatestcapaciteit te verhogen. De coronamelder blijkt spookmeldingen te versturen. Oplichters versturen coronawaarschuwingen namens het RIVM. Het betaald voetbal start op met oefenwedstrijden. De politie grijpt in bij een bijeenkomst van autoliefhebbers in Drachten. Het reproductiegetal is 1,38.

 • 27 augustus: overleden 6.218 (+3). Positief getest 68.624 (+510). IC 36 personen.
  Er komt een derde steunpakket voor bedrijven dat doorloopt tot juli, maar soberder is. Nertsenfokkers zijn boos over politieke uitspraken over hun branche. Nertsenfokkers moeten deze winter stoppen, zodat er geen coronareservoirs ontstaan.

 • 26 augustus: overleden 6.215 (+8). Positief getest 68.114 (571). IC 38 personen.
  Het 41e nertsenbedrijf is besmet verklaard. D66 vraagt zich af of er opzet in het spel is. Horecaondernemers overtreden de privacywetgeving met contactgegevens van klanten. Rond de introductieweek van de Universiteit Wageningen is een uitbraak ontstaan. Rotterdam komt met app die drukte in stad meet. De teststraat op Schiphol kan maar 20% van de reizigers testen die ze moet kunnen testen. Laboratoria kunnen de coronatests nauwelijks nog aan. Er blijken nu vier herbesmettingen in Nederland bekend te zijn. Het aantal positief geteste personen op Schiphol wordt niet bekend gemaakt om onrust te voorkomen. In Drenthe wordt voor het eerst de coronamelder gebruikt.

 • 25 augustus: overleden 6.207 (+5). Positief getest 67.543 (+415). IC 38 personen.
  In Nederland is een herbesmetting aangetoond. Deskundigen zijn optimistisch over de ontwikkelingen in Nederland. Medewerkers van evenementenorganisaties demonstreren op het Malieveld. De helft van de besmette bloeddonoren heeft zelf niet in de gaten gehad dat ze corona hadden. De coronamelder-app is 1 miljoen keer gedownload. Een kwart van alle besmettingen is de afgelopen week geïmporteerd door reizigers. Personeel van Ryanair Spanje en Transavia Nederland is positief getest op corona. De defensietop zegt dat het inlichtingenwerk op de eigen bevolking binnen de eigen gelederen ongewenst is.

 • 24 augustus: overleden 6.202 (+2). Positief getest 67.128 (+574). IC 41 personen.
  Diverse leden van het OMT willen dat ouderen worden afgeschermd, zodat jongeren meer bewegingsruimte krijgen. Op drie nertsenfokkerijen zijn besmettingen vastgesteld. De Koning reageert op de foto van gisteren. De GGD roept op alleen te testen bij klachten. Bali blijft de rest van het jaar gesloten. Op last van het ministerie stopt de GGD met het opschalen van de teststraten. Het reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk is op oranje gesteld.

 • 23 augustus: overleden 6.200 (+0). Positief getest 66.554 (+457). IC 42 personen.
  Rotterdam handhaaft sinds deze dag op het niet dragen van een mondkapje. Steeds meer gemeenten annuleren de Sinterklaasintocht. Een aantal hallen op de bazaar in Beverwijk moet worden gesloten. De sluiting wordt genegeerd. Op het Malieveld is weer een protest tegen de coronamaatregelen. Dit keer georganiseerd door het Algemeen Burger Collectief. De Koning houdt zich niet aan de 1,5 meter maatregel.

 • 22 augustus: overleden 6.200 (+5). Positief getest 66.097 (+508). IC 42 personen.
  Hulpverleners hebben meer te maken met agressie. De immuniteit tegen corona is onder de Nederlandse bevolking maximaal 10 procent. Ook in 2021 krijgen festivals het moeilijk. Een café in Hoofddorp is gesloten. Het vrouwenelftal van PSV is in quarantaine geplaatst. Vijftig inwoners van het asielzoekerscentrum in Delfzijl overkomt hetzelfde. De WHO raadt mondmaskers aan voor kinderen vanaf twaalf jaar oud. Amsterdam handhaaft sinds deze dag op het niet dragen van een mondkapje. Op het huwelijksfeest van minister Grapperhaus overtreden de gasten de coronamaatregelen.

 • 21 augustus: overleden 6.195 (+4). Positief getest 65.589 (+535). IC 43 personen.
  Het dragen van een mondkapje zorgt er niet voor dat mensen roekeloos worden. De CoronaMelder-app is door bijna 1,5 miljoen mensen niet te gebruiken, vanwege een te oude smartphone. De app is door 828.000 personen gedownload. Wie een melding krijgt kan zich laten testen. Koninklijke Horeca Nederland verliest een kort-geding tegen de Staat. In Amsterdam zijn twee horecagelegenheden gesloten wegens overtreding van de regels. De marathon van Amsterdam gaat niet door. Er blijken 50 Twittertrollen actief te zijn, die complottheorieën verspreiden. De coronaregels in de supermarkt worden minder nageleefd. Het 37e nertsenbedrijf is besmet. In Geertruidenberg is het carnaval voor komend seizoen afgeblazen. Het reisadvies van Slovenië gaat naar oranje, omdat Nederlanders niet welkom zijn. Het reproductiegetal is gestegen naar 1,17.

 • 20 augustus: overleden 6.191 (+10). Positief getest 65.054 (+529). IC 39 personen.
  Kermisexploitanten protesteren in Tilburg. Na winkeliers in Rotterdam, zien ook Amsterdamse winkeliers de omzet dalen door de mondkapjesplicht. De werkloosheid stijgt verder. Een restaurant in Rotterdam wordt gesloten. Ahoy ontslaat 40 procent van het personeel. Zes van de tien inwoners van Gouda die zijn besmet met corona heeft een Marokkaanse afkomst. Patiënten met COVID hebben een kleinere sterftekans als ze op de IC terecht komen. Tientallen mensen hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.
 • 19 augustus: overleden 6.181 (+6). Positief getest 64.525 (+552). IC 41 personen.
  IJsland gooit de grens dicht. Haarlem sluit drie horecazaken na overtredingen. In Oldenzaal wordt één café gesloten na een uitbraak. De regio’s die afhankelijk zijn van Schiphol hebben te maken met de grootste economische krimp. Het RIVM zegt dat de besmetting in een verpleegtehuis in Maassluis niet komt door ventilatie. De microbioloog die het heeft onderzocht en een andere conclusie heeft, was eerder de mond gesnoerd. Het RIVM meet nu op 80 locaties het rioolwater. De mondkapjesplicht in drukke gebieden in Amsterdam houdt stand bij de rechter. Alle kermissen in Midden- en West-Brabant zijn tot 1 november verboden. De corona-app is voor het eerst gebruikt. Vier op de tien Nederlanders heeft geen vertrouwen in het coronabeleid van het kabinet en het RIVM.

 • 18 augustus: overleden 6.175 (+3). Positief getest 63.973 (+489). IC 42 personen.
  De PvdA komt met een eigen coronareddingsplan. Sommige middelbare scholen in Noord-Holland, voeren een verplichting voor mondkapjes in. De corona-app is door 431.212 mensen gedownload. De coronateststraat op Schiphol functioneert nauwelijks. Het aantal besmette nertsenbedrijven is met drie gegroeid tot 36. ’s Avonds is een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Het advies is thuis geen feestjes meer te geven en als het dan toch gebeurd, dan met maximaal 6 personen. Het thuiswerken-advies blijft actief na 1 september. De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen. De Bijenkorf in Amsterdam wordt gesloten vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. Amsterdam vraagt of toeristen willen wegblijven. Een uur later meldt de NOS dat dit weer is ingetrokken. Meer maatregelen worden niet uitgesloten. In Rotterdam daalt het winkelbezoek door mondkapjes.
 • 17 augustus: overleden 6.172 (+0). Positief getest 63.484 (+482). IC 39 personen.
  De scholen in de regio Noord gaan open. De afsprakentool van de GGD kampt kort met een storing. Een school in Amstelveen gaat dicht, omdat de ventilatie niet in orde is. Voor morgen wordt een persconferentie aangekondigd. De pijlen lijken zich nu te richten op de grote samenkomsten. Op verzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens komt er een spoedwet om de juridische basis van de app CoronaMelder goed op orde te krijgen. Het reisadvies naar Zweden wordt aangepast naar geel, met uitzondering van het Zuiden. Theater Carré moet reorganiseren. Minister de Jonge zegt dat er extra maatregelen voor Amsterdam komen. Er komt een landelijk team om de ventilatie in scholen op orde te krijgen. In het UMC overlijdt een patiënt die 123 dagen met corona op de intensive care lag. Het RIVM wijzigt de mondkapjesrichtlijn voor ouderenzorg 180 graden. Niemand wordt verder geïnformeerd.

 • 16 augustus: overleden 6.172 (+3). Positief getest 63.002 (+507). IC 36 personen.
  Een illegaal feest in Eindhoven is beëindigd. Een politiehelikopter constateerde dat er onvoldoende afstand werd gehouden. Het coronavirus heeft Vlieland bereikt. Er is een 32e en 33e nertsenbedrijf besmet. ’s avonds komt een eind aan de hitte die ruim 10 dagen duurde. De corona-app is tegen middernacht beschikbaar en alleen te gebruiken in delen van Drenthe en Overijssel.

 • 15 augustus: overleden 6.169 (+2). Positief getest 62.495 (+655). IC 39 personen.
  Het is al drie maanden bekend dat bron- en contactonderzoeken bij de GGD meer tijd kosten, maar er is geen actie ondernomen om extra personeel hiervoor op te leiden. Eén op de tien Nederlanders gelooft dat het coronavirus een groot complot is, meldt Trouw. Er is een uitbraak bij de HEMA in Tilburg, bij een studentenvereniging in Rotterdam en in een in verpleeghuis in Capelle aan den IJssel. Een oefenwedstrijd bij ADO Den Haag wordt afgeblazen, na een uitbraak onder de spelers. Er zijn zorgen over verspreiding van het virus in Dokkum. Huisartsen zagen dit voorjaar niet het verschil tussen hartfalen en corona. Er wordt geprotesteerd op het Malieveld, waar kinderen met een Jodenster en de tekst ‘ongevaccineerd’ lopen. Het reisadvies voor Brussel, Madrid, Parijs en diverse vakantiegebieden wordt aangescherpt.

 • 14 augustus: overleden 6.167 (+2). Positief getest 61.840 (+636). IC 38 personen.
  Engeland plaatst reizigers uit Nederland in zelfisolatie. Wie met de trein naar Zandvoort wil, moet zich voortaan aanmelden bij de NS. Twintig bezoekers aan de Efteling hebben corona opgelopen, maar dit wordt niet ernstig gevonden. De WHO roept minister de Jonge op een mondkapje te dragen. Premier Rutte maakt zich zorgen over de stijging van het aantal besmette personen. België geeft een negatief reisadvies af voor Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland. Het 31e nertsenbedrijf is besmet. Het reproductiegetal is 0,99.

 • 13 augustus: overleden 6.165 (+4). Positief getest 61.204 (+577). IC 31 personen.
  De Veiligheidsregio’s willen een quarantaineplicht voor contacten van coronapatiënten. Inreizen vanaf Marokko is vanaf vandaag niet meer mogelijk. Een supermarkt in Twente moet dicht vanwege het overtreden van coronaregels. Op Schiphol is een corona-teststraat geopend. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding roept GGD’s op om snel te testen. Experts trekken de ventilatierichtlijn RIVM in twijfel. Nertsenfokkerij 30 is besmet. In de regio Eindhoven worden door oplichters coronatesten aangeboden.

 • 12 augustus: overleden 6.161 (+2). Positief getest 60.627 (+654). IC 35 personen.
  Vanaf vandaag kan via een digitale portal de testuitslag worden bekeken. Op een camping in Terschelling is een uitbraak. Ook in Gouda en Zandvoort zijn er zorgen. Het reisadvies naar Malta is aangescherpt. Zorgexperts vinden dat de communicatie van de regering beter moet en dat er minder moet worden gekibbeld. De Tweede Kamer is terug van reces voor een coronadebat. De GGD weet nog niet hoe ze de verplichte quarantaine die minister De Jonge aankondigde moet uitvoeren. De Tweede Kamer fluit de minister later op de dag terug op dit plan. Bij een stemming in de Tweede Kamer over meer loon voor zorgmedewerkers, is de coalitie ‘weggerend‘, waardoor niet gestemd kon worden. Een motie om pretvluchten naar besmette gebieden te ontmoedigen is aangenomen. De GGD kan het contactonderzoek amper aan. Verwacht wordt dat het aantal ziekenhuisopnamen de komende weken flink gaat stijgen. Diederik Gommers denkt dat de tweede coronagolf in dit tempo al in september kan komen.

 • 11 augustus: overleden 6.159 (+2). Positief getest 59.973 (+779). IC 30 personen.
  In opdracht van het ministerie is er een evaluatie gehouden door het projectteam Lessons Learned over de aanpak van de coronacrisis. De NOS beschikt over uitgelekte aanbevelingen. De forse stijging in besmettingen vandaag (+780) bevat 165 meldingen die door een storing onderweg naar het RIVM waren blijven hangen. In de Tweede Kamer is een technische briefing. 90 procent van de mensen krijgt binnen tien dagen na een besmetting klachten. De GGD heeft vorige week bij 30 procent van de besmette personen geen bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Minister de Jonge wil een verplichte quarantaine voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet met het coronavirus. Het RIVM heeft in een rapport over de verspreiding van het coronavirus in een verzorgingstehuis in Maassluis de rol van ventilatiesystemen afgezwakt. De GGD Rotterdam ontkende vlak voor onderstaande uitzending dat de uitbraak kwam door de ventilatie.

 • 10 augustus: overleden 6.157 (+0). Positief getest 59.149 (+630). IC 29 personen.
  Finland voert wil geen toeristen uit Nederland binnenlaten. Nederland geeft voor enkele Spaanse regio’s reisadvies oranje vanwege ‘uitzonderlijk hoge toenames’ van het aantal coronabesmettingen.  De horeca krijgt vanaf vandaag te maken met aangescherpte maatregelen. Steeds minder mensen gaan naar de teststraten. Er is meer overlast van passagiers na het heropstarten van het vliegverkeer. Bergen op Zoom is een coronabrandhaard geworden door het Offerfeest. Belgische toeristen worden gevraagd daar weg te blijven. Een groep deskundigen heeft het RedTeam opgericht om tegengas te geven aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Ze vindt het coronabeleid van de regering onduidelijk. Politie Nederland zegt op Facebook nauwelijks te handhaven op het dragen van mondkapjes.

 • 9 augustus: overleden 6.157 (+0). Positief getest 58.564 (+577). IC 31 personen.
  Het aantal nertsenfokkerijen met een besmetting is opgelopen tot 29. In het Twiske is een illegaal feest beëindigd. De hittegolf is een feit en de stranden zijn opnieuw overvol. Uit het onderzoek naar rioolwater blijkt dat de hoeveelheid virusdeeltjes verder oploopt. Er wordt nu op 79 locaties onderzoek gedaan. De ouderbond wil een verplicht mondkapje in verpleeghuizen.
 • 8 augustus: overleden 6.157 (+3). Positief getest 57.987 (+482). IC 28 personen.
  Het is de 4e dag van een hittegolf en de stranden puilen weer uit. Duitsland betaalt de kosten van de patiënten die ze dit voorjaar hebben opgenomen. Estland en Finland plaatsen reizigers uit Nederland in quarantaine. Nederland past het reisadvies aan voor Aruba. Een speler van Feyenoord en een speler van Willem II zijn positief getest. In Alkmaar wordt een festival gehouden. Bergen op Zoom is naar verhouding de grootste coronahaard in Nederland. In Dokkum heeft het virus zich op een terras in de buitenlucht verspreid.

 • 7 augustus: overleden 6.154 (+1). Positief getest 57.501 (+519). IC 27 personen.
  De GGD in Amsterdam en Rotterdam zijn gestopt met contactonderzoek. Minister de Jonge zegt dat dit een tijdelijke situatie is. Horeca-ondernemers zijn boos over de aangekondigde aanscherping. Oud-RIVM directeur Roel Coutinho noemt het coronabeleid van de Nederlandse regering te vrijblijvend en inconsequent. Het reproductiegetal is 1,01.

 • 6 augustus: overleden 6.153 (+0). Positief getest 56.982 (+601). IC 29 personen.
  Het is tropisch en de stranden liggen vol. Volgens TU Eindhoven is de ventilatie in een kwart van de scholen niet goed. Het aantal besmettingen is gestegen met 601. Daarvan is een kwart in Amsterdam gevonden. Ziekenhuizen in Gelderland mijden patiënten die terugkeren uit vakantiegebieden met de oranje en rood reisadvies. Finland verplicht reizigers uit Nederland tot zelfisolatie. ’s Avonds is er een ingelaste persconferentie door minister-president Rutte en minister De Jonge. Burgemeesters en Veiligheidsregio’s krijgen een cruciale rol om het virus lokaal de kop in te drukken. Jongeren die zich niet aan de regels hebben gehouden, worden opgeroepen ouderen te vermijden. Introductieweken van scholen worden zoveel mogelijk online gehouden, er zijn geen ontgroeningen toegestaan. Horeca moet weer gegevens van bezoekers gaan bijhouden. Musea en pretparken moeten dicht als er teveel besmettingen zijn. Reizigers uit een risicogebied moeten twee weken thuisblijven en worden nagebeld door de GGD. Ook wordt er vrijwillig getest op Schiphol. De persconferentie wordt bij de NOS geanalyseerd als een waarschuwing aan de bevolking. Na afloop wordt er veel gebeld naar de GGD voor een coronatest. Op de Dam is een wake voor coronaslachtoffers.
 • 5 augustus: overleden 6.153 (+3). Positief getest 56.381 (+426). IC 30 personen.
  De mondkapjesplicht in delen van Amsterdam en Rotterdam gaat vandaag in. In Rotterdam heeft de politie ingegrepen bij een onaangekondigde demonstratie tegen deze mondkapjesplicht. Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid vergelijkt het coronabeleid met de jodenvervolging. De Tweede Kamer houdt volgende week woensdag toch een plenair debat over de coronacrisis. Er gaat een nep-brief van het RIVM rond. In Maassluis heeft het coronavirus zich via het ventilatiesysteem verspreid. Het RIVM houdt de poot stijf en blijft bij haar standpunt dat verspreiding niet via ventilatie gaat. Ook de GGD Amsterdam krijgt geen medewerking meer van de bevolking.

 • 4 augustus: overleden 6.150 (+1). Positief getest 55.955 (+485). IC 26 personen.
  De meeste ambtenaren worden volgende maand weer op kantoor verwacht. De actiegroep Viruswaanzin noemt zich vanaf nu Viruswaarheid. Het RIVM noemt de groei van het aantal besmettingen zorgelijk. De meeste besmettingen zijn in de regio’s Amsterdam en Rotterdam, maar ook in de regio Haaglanden en West-Brabant. De GGD Rotterdam zegt dat mensen zich totaal niet aan de maatregelen houden. Minister-president Rutte en minister De Jonge kondigen een persconferentie aan voor aanstaande donderdag. Een epidemioloog van het RIVM adviseert Rotterdam te mijden. In het uur erna draait de communicatiemachine van het RIVM volop om dit te corrigeren.

 • 3 augustus: overleden 6.149 (+0). Positief getest 55.470 (+372). IC 27 personen.
  De provincie Utrecht heeft een druktemonitor live gezet. Ook drukte in Gelderland is er te zien. Het gewenste debat van de PvdA in de Tweede Kamer over de stijging van het aantal coronabesmettingen heeft geen meerderheid. 100 studenten worden in quarantaine geplaatst na besmetting tijdens de kennismakingstijd. Op Schiphol worden steeds vaker besmette reizigers aangetroffen.

 • 2 augustus: overleden 6.149 (+1). Positief getest 55.098 (+366). IC 21 personen.
  Er zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen in Amsterdam, Groningen en Enschede. In Enschede viel het aantal deelnemers tegen. De Efteling is overvol. Werknemers van slachterij Van Rooi moesten doorwerken met coronaklachten. Het reisadvies voor Sint-Maarten is weer op oranje gezet. Rotterdam sluit drie horecazaken en één kantine vanwege het niet naleven van coronaregels. De PvdA wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces vanwege de snellere verspreiding van het coronavirus.

 • 1 augustus: overleden 6.148 (+1). Positief getest 54.732 (+431). IC 22 personen.
  Driekwart van de Nederlanders heeft begrip voor een eventuele mondkapjesplicht. Pretparken in Gelderland schenden de coronaregels. Er zijn zorgen over het groot aantal besmette jongeren in Breda. De actiegroep Viruswaanzin protesteert in Den Haag. Het nachtleven in Groningen wordt ingeperkt. De stijging van de 431 besmettingen van vandaag komen vooral voor rekening van Rotterdam (95), Amsterdam (61) en Den Haag (39). België scherpt reisadvies voor Nederland aan en stelt code oranje in voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. In Apeldoorn wordt ingegrepen bij een evenement.