December 2020 (harde lockdown)

Laatste wijziging 12 mei 2022 07:49 uur.

Halverwege de maand wordt een harde lockdown ingesteld. Veel invloed is er aan het eind van de maand nog niet te merken. Het aantal besmettingen stijgt verder. Ondertussen stromen de ziekenhuizen vol en ook op de IC’s kraakt het. Er is een vaccin, maar in Nederland wordt deze nog niet gebruikt.

 • 31 december: overleden 11.432 (+109). Positief getest 796.981 (+9.681)IC 724 personen. R=0,98.
  RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat de huidige lockdown tot minimaal februari duurt. Naar schatting hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders de infectie van het coronavirus doorgemaakt. In Hoofddorp en Tegelen zijn illegale feesten beëindigd. Defensie wordt steeds vaker ingeschakeld. Minister de Jonge maakt geen haast met het inenten van ziekenhuismedewerkers. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis doet een dringend beroep op het kabinet hier wel mee op te schieten. Er liggen 11 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. De Nederlandse Staat verliest een kort geding over negatieve PCR-test voor terugreis naar Nederland. De Staat gaat in hoger beroep. De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot minimaal 18 januari. Kinderen onder de 12 jaar worden voortaan ook getest. Bij vijftien mensen in Nederland is de Britse variant van het coronavirus aangetroffen. Een op de vijf katten raakt besmet met het coronavirus. In Duindorp is het ’s avonds feest, volgens de gemeente is het een demonstratie. De oversterfte in de laatste week van het jaar bedraagt 600. De oversterfte in 2020 bedraagt 15.000.
 • 30 december: overleden 11.324 (+112). Positief getest 787.300 (+9.398)IC 712 personen. R=0,95.
  Het Rode Kruis helpt in 36 zorginstellingen mee. De corona-app heeft  6400 positieve testuitslagen opgeleverd. 80.000 mensen hebben een besmetting doorgegeven. Tientallen ziekenhuizen schrappen dringende operaties. Diederik Gommers en Ernst Kuipers willen maandag al beginnen met het inenten van het ziekenhuispersoneel. Steeds meer kerken schalen af, na een oproep van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Het RIVM legt uit waarom Nederland later begint met vaccineren. Er liggen 10 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

 • 29 december: overleden 11.212 (+172). Positief getest 777.902 (+7.502)IC 682 personen. R=0,92.
  Iedereen die naar Nederland vliegt vanuit een hoog risicogebied (code oranje of rood) moet verplicht een negatieve coronatest overleggen. De oversterfte dit jaar bedraagt 13.000 personen. Alle landen in de EU zijn begonnen met vaccineren, behalve Nederland. De Volkskrant analyseert waarom Nederland de laatste is. De locaties waar op 18 januari gestart wordt met vaccineren zijn bekend gemaakt. In twee verpleegtehuizen in ’t Gooi gaat de brandweer assisteren. Het commercieel testbedrijf Q-COMED BV heeft een dwangsom opgelegd gekregen, omdat het niet heeft voldaan aan eerder opgelegde aanwijzingen. De Engelse variant lijkt ook kinderen te raken. Bijna 100.000 zorgmedewerkers zijn dit jaar positief getest. Het kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren. Het ziekenhuis in Harderwijk heeft een tijdelijke opnamestop. Er liggen 10 COVID-patiënten op de IC in Duitsland, 3 meer dan de vorige dag.
 • 28 december: overleden 11.042 (+44). Positief getest 770.400 (+7.415)IC 658 personen. R=0,90.
  Het RIVM betreurt het dat zorgmedewerkers zijn geraakt door een opmerking van directeur Jaap van Dissel. De beroepsvereniging V&VN (zorgmedewerkers) noemt de excuses zuinig. De Britse variant van het coronavirus is inmiddels vastgesteld bij elf mensen in Nederland. Het vertrouwen in de koning is fors gedaald. Defensie gaat 1000 militairen inzetten om te helpen in verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen. Er liggen 7 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Ziekenhuizen en medisch specialisten verzoeken minister Tamara van Ark met klem om het ziekenhuispersoneel veel eerder te vaccineren dan het plan is.

  In tegenstelling tot de eerste golf in april en de tweede golf in oktober, zijn nu de ziekenhuizen in het hele land overvol. Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care ziet het niet meer zitten. Het grootste probleem is personeelsgebrek.

27 december: overleden 10.998 (+28). Positief getest 762.985 (+9.080)IC 631 personen. R=0,91.
Meerdere illegale feesten zijn beëindigd. In Rotterdam ging het om 100 mensen. Ook in Staphorst was het feest. De regio’s Groningen, Apeldoorn en Twente luiden noodklok en willen militaire hulp. Diverse teststraten zijn dicht vanwege de storm. Het interview bij de NOS gisteren met RIVM-directeur Jaap van Dissel is een klap in het gezicht voor de verzorgenden van verpleegtehuizen. In Schiedam wordt een huwelijksfeest beëindigd. Er liggen 7 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

26 december: overleden 10.970 (+49). Positief getest 753.905 (+9.848)IC 622 personen. R=0,94.
De eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech komen aan in Nederland. In een interview met de NOS blikt RIVM-directeur Jaap van Dissel terug op het afgelopen jaar: Er zijn geen fouten gemaakt bij het RIVM, alles is verklaarbaar. In Staphorst zijn plotseling veel besmettingen. Rond de Top2000 wordt flink geadverteerd voor commerciële sneltesten. Er liggen 7 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

25 december: overleden 10.921 (+97). Positief getest 744.057 (+11.487)IC 600 personen. R=0,94.
België voert grenscontroles in. Toegang is alleen mogelijk met een negatieve test. In een verzorgingstehuis in Ede wordt het leger ingezet, vanwege teveel zieken. Een zorgmedewerker protesteert bij een kerk in Barneveld. Een veel gebruikte sneltest is minder betrouwbaar. De Engelse variant van het virus is ook in Rotterdam aangetroffen. Het is de verwachting dat deze besmettelijkere variant de komende tijd gaat overheersen. Er is onvrede over het uitblijven van advies om Vitamine D te gebruiken. Er liggen 7 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

 • 24 december: overleden 10.826 (+89). Positief getest 732.570 (+11.499)IC 596 personen. R=0,91.
  In Tiel is een feest beëindigd in een horecagelegenheid. Ook Nigeria meldt een nieuw variant van het coronavirus. Het aantal besmettingen in Nederland is in vergelijking met andere landen uitzonderlijk hoog. Er liggen 6 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

 • 23 december: overleden 10.737 (+106). Positief getest 721.071 (+10.388)IC 608 personen. R=0,87.
  Inreizen vanuit Engeland en Zuid-Afrika is weer mogelijk, maar dan wel met een bewijs van een recente negatieve test. ’s Avonds wordt bekend dat dit dinsdag wordt ingevoerd voor de rest van de wereld. Supermarkten in Eindhoven zijn gewaarschuwd om zich aan de regels te houden. Groothandels stoppen met de verkoop van niet-essentiële producten om funshoppers te weren. Er liggen 5 COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

  De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich door Nederland. Ondertussen is in Engeland de Zuid-Afrikaanse variant van het virus opgedoken. In Nederland zijn momenteel negen van de tien grootste coronabrandhaarden een christelijke gemeente. Veghel, Houten en Rotterdam The Hague Airport zijn de eerste drie vaccinatielocaties.

  Bij EenVandaag wordt gemeld dat één COVID-patiënt net zoveel ruimte inneemt, als 8 personen met een reguliere operatie. Twentse ziekenhuizen vragen het hulp van het leger.

 • 22 december: overleden 10.633 (+116). Positief getest 710.683 (+9.810)IC 588 personen. R=0,85.
  De Rijksoverheid plaatst paginagrote advertenties in kranten om de zorgen over het goedgekeurde coronavaccin weg te nemen. Alle planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt gestaakt. Het RIVM ziet nu een stijging van besmettingen onder alle leeftijdsgroepen. De Engelse variant van het coronavirus is aangetroffen bij twee personen in de regio Amsterdam. In België zijn er vier personen ontdekt, net over de grens met Nederland. In januari zal blijken dat op deze dag ook iemand in Noord-Brabant wordt getest op de Zuid-Afrikaanse variant. Er liggen 2 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Bij BNR roept Diederik Gommers op na de kerst het ziekenhuispersoneel te vaccineren.

 • 21 december: overleden 10.519 (+28). Positief getest 700.873 (+11.168)IC 586 personen. R=0,84.
  Reizen met de trein vanuit Londen is onmogelijk, nu België dit niet meer toestaat. Engeland is zo goed als afgesneden van de wereld. De WHO zegt dat de Engelse variant gemiddeld 1,5 mensen besmet, tegen 1,1 bij het huidige virus. Er zijn tijdens de tweede golf meer personen opgenomen in het ziekenhuizen, dan tijdens de eerste golf. Voor het eerst sinds eind oktober gaan er weer IC-patiënten naar Duitsland.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Zorgmedewerkers willen zich niet zomaar laten inenten tegen het coronavirus. In Utrecht wordt een mega-coronalab geopend. Op basis van het bloed van net opgenomen coronapatiënten blijkt ‘vrij nauwkeurig’ te voorspellen hoe ernstig de ziekte zal verlopen

  De minister wil optreden tegen winkeliers die de lockdown omzeilen. Burgemeesters willen ingrijpen bij groothandels, omdat daar nu drukte is door de vele consumenten. ’s Avonds wordt een vliegverbod ingesteld met Zuid-Afrika.
 • 20 december: overleden 10.491 (+32). Positief getest 689.705 (+13.032)IC 580 personen. R=0,86.
  Om 6 uur gaat het vliegverbod in voor luchtverkeer met Engeland. Deze Britse variant verspreidt zich sneller en is moeilijker te detecteren. Deze variant werd al op 20 september ontdekt. De Engelse virusvariant blijkt ook in Nederland te zijn. Turkije gooit ’s avonds ook het vliegverkeer met Nederland plat. Ook de veerboten mogen in de loop van de avond geen passagiers uit de VS meer aanvoeren. Tegenstanders van het coronavaccin werken samen met een groepering in de VS die bewust desinformatie verspreid. Bij de Pyramide van Austerlitz is een protestactie gehouden tegen de coronamaatregelen. Er is een recordaantal besmettingen. De IC-bedden zijn op, meldt het NRC. Cambuursupporters viert feest in Leeuwarden. Deze dag kan achteraf worden beschouwd als de piek van golf 2B.

 • 19 december: overleden 10.459 (+54). Positief getest 676.673 (+12.217)IC 560 personen. R=0,88.
  Het is rustiger in de drie grote steden. Het aantal parkeertransacties is met 20% gedaald. Acteur Bram van der Vlugt (86) is overleden aan corona. Het is druk in de bossen rondom Breda. Het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur blijft hoog.

  Bij een verboden demonstratie in Hilversum tegen de lockdown, worden demonstranten opgepakt. Ook in Eindhoven en Maastricht zijn demonstraties. In Eindhoven loopt een huisarts mee die beweert dat in de coronatesten een vaccin zit en dat een getest persoon eigendom van Microsoft wordt.

  In heel Nederland is het risiconiveau nu ‘zeer ernstig’. In Engeland is een nieuwe besmettelijke variant van het coronavirus in de omloop. RIVM-directeur Jaap van Dissel belt hierover laat in de avond met minister Hugo de Jonge. Naar aanleiding daarvan wordt besloten het luchtverkeer voor passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk te sluiten. ’s Avonds komt Youp van ’t Hek met Wappie op televisie en gaat in op de actualiteit.
Wappie van Youp van ’t Hek
 • 18 december: overleden 10.405 (+84). Positief getest 664.456 (+11.931)IC 549 personen. R=0,90.
  Er is onderzoek gedaan naar het draagvlak van een vaccinatiebewijs. Minister de Jonge ziet hier niet veel in. Zorgcentrum Sonneburgh in Rotterdam telt zoveel doden, dat het een spookhuis is geworden. Honderden winkels met een pakketpunt, gaan alsnog dicht. Reizen naar België kan alleen met een negatieve coronatest. De politie grijpt in bij een kerstborrel in Geldrop.

 • 17 december: overleden 10.321 (+75). Positief getest 652.525 (+12.779)IC 536 personen. R=0,91.
  Artsen Covid Collectief vindt dat er onnodig veel angst wordt gezaaid over corona. Opnieuw is er een etmaalrecord aan besmettingen. Volgens het RIVM zit daar een deel achterstand bij, maar inclusief die correctie zijn de aantallen hoog. De ANWB merkt dat het verkeer op de weg afneemt sinds de harde lockdown is ingegaan. De vaccinaties starten op 8 januari.

 • 16 december: overleden 10.246 (+78). Positief getest 639.746 (+11.169)IC 526 personen. R=0,93.
  De hele wereld heeft nu code oranje als reisadvies. Het kabinet grijpt in met strengere coronaregels voor grote winkelketens. Er blijkt verwarring te zijn tussen de winkels en het ministerie van Economische Zaken. BOA’s sluiten de Action in Amsterdam-Osdorp. Grote winkelketens sluiten toch. De Tweede Kamer wil van het kabinet duidelijkheid over de drukte op Schiphol. Het record aan positief gemelde besmettingen deze dag komt door een inhaalslag, na een ICT-storing bij de GGD. In Urmond wordt gepoogd een teststraat van de GGD in brand te steken. Reisorganisaties schrappen voorlopig alle vakantievluchten. Het ministerie van VWS blijkt steken te hebben laten vallen tijdens de tweede golf. Er blijkt niemand sturing te geven.

 • 15 december: overleden 10.168 (+86). Positief getest 628.577 (+6.633)IC 524 personen. R=0,95.
  De dagelijkse besmettingscijfers zijn al enkele dagen te laag door problemen met de automatisering bij de GGD. De gemiddelde wachttijd voor een coronatest is opgelopen van 34 uur tot 41 uur. België vreest Nederlandse funshoppers. Door uitstel van de zorg zijn minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. Met de feestdagen moet er extra zorgpersoneel worden ingezet. EMA komt acht dagen eerder dan gepland, met een besluit over goedkeuring voor het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De GGD blijft bij haar oorspronkelijke plan om pas in januari te starten met inenten. Premier Rutte zegt dat mensen die op wintersport gaan of gaan vliegen zonder dringende reden, asociaal gedrag vertonen. In Urk wordt een testlocatie gesaboteerd. Bij de opname van een online kerkdienst lopen 10 personen het coronavirus op. Twee zullen uiteindelijk overlijden.

START HARDE LOCKDOWN

 • 14 december: overleden 10.082 (+34). Positief getest 621.944 (+8.457)IC 503 personen. R=1,00.
  Tien procent van ov-reizigers weigert structureel mondkapje te dragen. Vandaag is er een extra ministerraad. Aan het eind van de middag worden de burgemeesters van het Veiligheidsberaad bijgepraat. Rond 11.45 uur komt het bericht binnen dat we aan de vooravond van een lockdown staan. Bij het kabinet balen ze dat dit nu op straat ligt. Direct komt een run naar de winkels op gang. Bij kappers staat de telefoon roodgloeiend.

  Om 19.00 uur spreekt premier Rutte vanuit ‘het torentje’ de bevolking toe. Daarin kondigt hij een harde lockdown aan voor 5 weken. De nieuwe maatregelen zijn:
  1. Onderwijs op afstand. Scholen dicht. Kinderopvang dicht. Er zijn uitzonderingen.
  2. Alle niet-noodzakelijke winkels gaan dicht.
  3. Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Er zijn uitzonderingen. Contactberoepen moeten stoppen.
  4. Maximaal 2 gasten per huishouden, met kerst 3 gasten per huishouden. Buiten geldt een groepsgrootte van 2.
  5. Alle binnensportlocaties sluiten.
  6. Dringende advies om geen onnodige reizen te maken. Het advies is om geen reis naar het buitenland te maken tot half maart 2021.
  7. Zeer dringende advies om thuis te werken, als het kan. Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen.

  Een groep demonstranten probeerde buiten met gejoel de toespraak te verstoren. In Rotterdam wordt een demonstratie gehouden. Er zijn twee arrestaties. In Vlissingen wordt het gemeentehuis vernield. De Brabantse Carnavals Federatie meldt dat carnaval in 2021 digitaal wordt gevierd. In het zuiden van Engeland is een mutatie van het coronavirus opgedoken.
 • 13 december: overleden 10.048 (+29). Positief getest 613.487 (+9.884)IC 497 personen. R=1,06.
  In Rosmalen is een feest beëindigd. In Baarn raakten klanten van een supermarkt slaags over een mondkapje. Om 10.00 uur startte een extra overleg op het Catshuis over nieuwe maatregelen. Duitsland besluit tot een lockdown. Dit nieuws heeft invloed op het overleg in het Catshuis. Het is opnieuw druk in de winkelstraten. Bijna 10.000 nieuwe besmettingen meldt het RIVM deze zondag. Volgens Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ontkomt Nederland er niet aan om, in navolging van Duitsland, ook aanvullende coronamaatregelen in te voeren. Op sociale media gaat een nep-lijst rond met nieuwe coronamaatregelen. PvdA, GroenLinks en de SP willen dat het kabinet snel strengere maatregelen presenteert. De oversterfte afgelopen week is 450 personen.

 • 12 december: overleden 10.019  (+53). Positief getest 603.603 (+9.080)IC 481 personen. R=1,12.
  De politie heeft vannacht een bedrijfsfeest in Sittard beëindigd. OMT-lid Gommers vindt dat het kabinet te traag reageert. Amsterdam was onvoldoende voorbereid op de tweede golf. De stijging van het aantal besmettingen komt nu minder voor rekening van de grote steden en meer uit de provincie. Het RIVM denkt dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn en alleen een totale lockdown nog het virus kan bedwingen. Er komt morgen een extra kabinetsoverleg, omdat de cijfers de verkeerde kant uitgaan. De roep om de huidige kwakkel-lockdown om te zetten in een harde lockdown wordt steeds groter. In Heerde wordt gefeest. Het is druk in de winkelstraten. Vier ziekenhuizen krijgen van het Ministerie van VWS het advies IC-bedden te schrappen.

 • 11 december: overleden 9.966 (+65). Positief getest 594.523 (+8.838)IC 472 personen. R=1,14.
  Er komt een overheidscampagne om ons aan de regels te houden. De rechter staat achter het vuurwerkverbod. In Zuid-Nederland gaan veel Belgen naar de kapper, vanwege de lockdown in België. D66 stelt Kamervragen over de drukte op Schiphol. Brabantse ziekenhuizen vragen medewerkers af te zien van kerstverlof. De ministers Ollongren en Grapperhaus die de zaken waarnemen (De Jonge is druk met zijn partij en Rutte is op een EU-top) willen nog niet vooruitlopen op eventuele maatregelen. Het OMT heeft vergaderd en slaat ’s avonds alarm.
 • 10 december: overleden 9.902 (+61). Positief getest 585.685 (+8.720)IC 469 personen. R=1,14.
  Met 8720 nieuwe gevallen (na correctie) zit de stijging er weer flink in. De reguliere zorg kent nu 25% minder operaties. Curaçao die graag Nederlandse toeristen wil ontvangen, heeft de noodtoestand uitroepen. Studentencorps Vindicat is tot een ‘Persona non grata’ verklaard, door de Rijksuniversiteit Groningen, vanwege wanbeleid op het gebied van corona. In Rijswijk is het eerste megalab van Nederland geopend waar 60.000 testen per dag kunnen worden verwerkt. Coronaminister De Jonge trekt zich terug van het lijsttrekkerschap van het CDA. Het OMT komt met alarmerende berichten.

 • 9 december: overleden 9.841 (+66). Positief getest 576.965 (+6.528)IC 473 personen. R=1,14.
  Het kabinet komt met 3,7 miljard euro aan steunmaatregelen. Heropening van de horeca en culturele instellingen levert zo’n 800 ziekenhuisopnames meer en 140 mensen extra op de IC. De oppositie van de Tweede Kamer vraagt aandacht voor de situatie van de horeca. De agressie van familieleden van COVID-patiënten neemt zowel in de ziekenhuizen als in de verpleeghuizen verder toe. De Algemene Rekenkamer waarschuwt dat bijna 1 miljoen werkenden de kans lopen om in financiële problemen te komen. Het RIVM zegt dat in januari het aantal besmette Nederlanders kan oplopen tot 300.000 personen, tegen nu 88.000.

 • 8 december: overleden 9.775 (+71). Positief getest 570.437 (+6.146)IC 464 personen. R=1,14.
  De Nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat niet door. Het reisadvies voor Curaçao wordt aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. Urk, Bunschoten en Scherpenzeel kennen de meeste besmettingen per inwoners. Het Leidse bedrijf Halix gaat het coronavaccin AZD1222 produceren. De laatste overgebleven nertsen in Nederland zijn deze week gedood. Er zijn meerdere redenen voor de stijging van het aantal besmettingen. Een kwart van de ernstig zieke coronapatiënten is besmet met de schimmel Aspergillus fumigatus.

  In de avond is er weer een persconferentie. Zoals gebruikelijk is alle informatie al bekend. Premier Rutte zegt dat in het meest positieve geval half januari de maatregelen kunnen worden verlicht. Maar het is ook mogelijk dat voor de kerst de maatregelen worden verzwaard. Minister de Jonge zegt dat vaccineren de enige uitweg is. Ook is niet duidelijk of een gevaccineerd persoon iemand anders kan besmetten.
 • 7 december: overleden 9.704 (+17). Positief getest 564.291 (+7.067)IC 470 personen. R=1,16.
  Gedupeerde toeristen krijgen hun geld terug dankzij een voucherbank. De horeca voert vandaag actie tegen de aanhoudende sluiting. Ook de KNVB protesteert. Zesduizend vrijwilligers krijgen van het Rode Kruis een speciale COVID-medaille uitgereikt. Lidstaten van de EU hoeven tot 1 januari 2023 geen btw toe te passen op coronavaccins en testkits. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is somber over de ontwikkeling van de besmettingen van het coronavirus. ’s Avonds vergaderen de veiligheidsregio’s over de stand van zaken. De burgemeesters zijn positief over de naleving van de mondkapjesplicht. Verder zijn ze bezorgd omdat de besmettingen hoog blijven en de maatregelen niet lijken te helpen.

 • 6 december: overleden 9.687 (+25). Positief getest 557.224 (+6.679)IC 469 personen. R=1,20.
  De politie heeft op verschillende plekken in het land illegale feesten beëindigd. Het kabinet ziet weinig tot geen ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen en zal dit 8 december bekend maken. De politie in Zwolle heeft vijftien mensen in een supermarkt bekeurd. In Nunspeet werden zes mondkapweigeraars opgepakt. In Kaatsheuvel is ook een mondkapweigeraar opgepakt. De oversterfte is 400 personen.

 • 5 december: overleden 9.662 (+39). Positief getest 550.445 (+6.521)IC 472 personen. R=1,24.
  Winkelstraten zijn deze middag weer druk. De lichte stijging van het aantal positief geteste personen zou komen doordat commerciële teststraten nu ook hun data doorgeven aan het RIVM. Ook mogen sinds 1 december mensen zonder klachten zich laten testen.

 • 4 december: overleden 9.623 (+58). Positief getest 543.924 (+5.874)IC 473 personen. R=1,24.
  Leden van het OMT worden bedreigd.  De vaccinatiestrategie van de overheid gaat de prullenbak in. De verpakking is te groot en dit was sinds oktober bij het RIVM bekend. Nieuw is dat ongeveer 600.000 mensen als eerste in januari gevaccineerd. Het gaat om verpleeghuisbewoners, verstandelijk beperkten en het personeel van die instellingen. Europol waarschuwt EU-lidstaten dat de georganiseerde misdaad allerlei manieren zal verzinnen om geld te verdienen aan coronavaccins. De sneltest blijkt ook geschikt voor testen zonder klachten.

 • 3 december: overleden 9.565 (+61). Positief getest 538.050 (+5.606)IC 458 personen. R=1,23.
  Studentenvereniging Vindicat organiseert een illegaal feestje in een bus. Het kabinet komt met een nieuwe routekaart met coronamaatregelen. Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vrijstelling willen voor het dragen van een mondkapje. 

 • 2 december: overleden 9.504 (+66). Positief getest 532.444 (+4.921)IC 475 personen. R=1,22.
  De politie heeft afgelopen nacht twee feestjes beëindigd in Leiden waar de coronaregels niet werden nageleefd. De CoronaMelder is de op één na meest gedownloade iPhone-app in ons land dit jaar. De GGD staat klaar voor het massaal vaccineren van de bevolking. In augustus zijn de niet-risico-groepen aan de beurt. De horeca wil op 17 januari open. De drukte in winkelstraten geeft het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. De coronamelder werkt samen met andere Europese melders.

 • 1 december: overleden 9.438 (+62). Positief getest 527.523 (+4.073)IC 478 personen. R=1,21.
  De mondkapjesplicht gaat in. BOA’s delen geen boetes uit, omdat de administratie niet in orde is. Vanaf vandaag mag er ook worden getest zonder dan er klachten zijn. Zorgorganisaties die de vaccinatie voorbereiden, vragen aan minister de Jonge geen datum te noemen. Later die dag meldt De Jonge dat we vanaf 4 januari 2021 kunnen beginnen met vaccineren. De landmacht schiet te hulp bij de teststraat op Schiphol. Het RIVM is ontevreden over de huidige daling van het virus. De meeste mensen raken besmet in een werksituatie.
Deze maand wordt een harde lockdown ingesteld.