2020 (Coronajaar)

Laatste wijziging 13 februari 2022 19:09 uur.

Het jaar 2020 ging de geschiedenis in dat we snel zouden willen vergeten. Nederland beleefde twee lockdowns en de ergste crisis sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vooral in het voorjaar wisten we niet wat ons overkwam. Voor kantoorpersoneel werd thuiswerken de norm, andere bedrijven sloten. De zorg raakte overbelast.

In eerste instantie ontpopte Marc Rutte zich als een krachtige leider, maar naarmate de situatie langer duurde ging de glans er steeds meer vanaf. Ook minister Hugo de Jonge moest het ontgelden. Er kwamen protesten tegen de maatregelen en internationale complottheorieën kregen voedingsgrond. De regering steunde het bedrijfsleven, waardoor de economische schade in 2020 mee viel. In de zomer leek het ergste achter de rug, maar de tweede golf kwam eerder dan gedacht.

In de eerste maanden van het jaar viel het RIVM in negatieve zin op. Het instituut vertoonde afwijkend advies ten opzichte van deskundigen in het buitenland. Vooral in februari 2020 wilde het RIVM de ernstige prognoses in de doofpot houden. Naarmate het jaar vorderde werden eerdere inzichten op de website aangepast en die van Engelse en buitenlandse deskundigen overgenomen. De draai van het RIVM zorgde voor tegenstrijdige berichten. Zo was lange tijd het gebruik van een mondkapje niet nodig, maar aan het eind van het jaar was deze verplicht. Ook de ouderzorg werd bewust aan haar lot overgelaten en OMT-adviezen werden aangepast. Hierbij speelde het minister van minister de JOnge (CDA) een belangrijke rol.

1e kwartaal

In januari en februari is er nog weinig aan de hand. Het RIVM zit in een ontkenningsfase, net als de rest van de bevolking en mensen die ervoor waarschuwden worden beschuldigd van paniek zaaien. Pas in de laatste week van februari begint de situatie door te dringen bij het grote publiek en de beleidsmakers. Uit berichten uit het buitenland wordt duidelijk dat er iets groots onderweg is. In maart maakt Nederland een noodstop. Op 8 maart 2020 wordt bij RIVM-directeur Jaap van Dissel duidelijk dat het erger is dan hij dacht. Binnen enkele dagen wordt een ‘intelligente’ lockdown ingevoerd en kantoorpersoneel gaat thuiswerken. Er zijn zorgen over de toekomst en de kwetsbaren in de samenleving. Alle aandacht is gericht op de ziekenhuizen. De verpleegtehuizen worden genegeerd en de bewoners sterven massaal. Ook het personeel werkt met onbeschermde middelen.

2e kwartaal

In april is Nederland in de ban van de eerste golf. Halverwege de maand wordt de situatie minder schrijdend. In mei zijn we over de ergste schrik heen. De cijfers ontwikkelen zich gunstig. We starten langzamerhand weer op. In juni gaat Nederland verder open. We praten over het virus alsof het iets uit het verleden is. Elders in de wereld grijpt het virus versneld om zich heen. Er wordt gesproken over een tweede golf, maar onduidelijk is over deze ook daadwerkelijk komt.

3e kwartaal

In juli versnelt het virus wereldwijd. Brazilië, Verenigde Staten en India zijn de hotspots. In Nederland lijkt er niets meer aan de hand, maar halverwege de maand stijgt het aantal besmettingen. We nemen het niet meer zo nauwkeurig met de regels en er zijn lokale virushaarden. In augustus gooien steeds meer landen de grenzen dicht. Het is te laat. De vakantiegangers hebben het virus al naar Nederland meegenomen. Op 22 september 2020 spreekt het RIVM over de start van de tweede golf. De angst voor een nieuwe lockdown wordt groter. Het kabinet lijkt te aarzelen met het nemen van maatregelen.

4e kwartaal

We zitten midden in de tweede golf inclusief een tweede lockdown. Ook elders in Europa gaat van alles op slot. Meevaller is dat het aantal IC-opnames in vergelijking met de eerste golf beperkt blijft. Ziekenhuizen weten meer van het virus en kunnen beter en sneller behandelen. Halverwege december wordt een harde lockdown ingesteld. We komen eind december in de tweede piek van de tweede golf. Ondertussen stromen de ziekenhuizen vol en ook op de IC’s kraakt het. Er is een vaccin, maar in Nederland wordt deze nog niet gebruikt. Voor 2021 zijn er zorgen over de Britse variant van het virus.