Juni 2020 (controlefase)

Laatste wijziging 25 oktober 2022 19:23 uur.

In juni gaat Nederland verder open. We praten over het virus alsof het iets uit het verleden is. De cijfers in Nederland ontwikkelen zich goed. Elders in de wereld grijpt het virus versneld om zich heen. De economische gevolgen krijgen nu vooral de aandacht.

 • 30 juni: overleden 6.113 (+6). Positief getest 50.273 (+57). IC 29 personen.
  Een loonsverhoging voor vele werkenden wordt uitgesteld. Gemeenten dreigen de belastingen te verhogen. Er zijn nu 2,9 miljoen ‘coronablockers’. In het OV zijn de afgelopen maand 120 boetes uitgedeeld, vanwege het niet dragen van mondkapjes. De IC capaciteit wordt op korte termijn opgeschaald met 200 extra structurele bedden. Er zijn duizenden verpleegkundigen nodig voor de tweede golf. In juni is er een record aan werklozen bijgekomen. De online-omzet groeide dit kwartaal met 54,8 procent. Het wordt bij het RIVM duidelijk dat niezen in de elleboog niet werkt.

 • 29 juni: overleden 6.107 (+2). Positief getest 50.223 (+78). IC 32 personen.
  De Nederlandse voetbalwereld wil 140 miljoen Euro van de overheid. De NS schrapt 2300 arbeidsplaatsen. China is gestopt met het importeren van varkensvlees van vier Nederlandse vleesbedrijven. Vandaag protesteren de kunstenaars voor meer steun. Nederlanders zijn aan het sparen geslagen. WHO zegt dat het ergste nog moet komen. Burgemeesters zijn bezorgd over de heropleving van het virus. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat het coronavirus een zomerslaapje houdt. In een debat tussen Ab Osterhaus en Maurice de Hond op BNR zijn beiden het eens dat er meer aandacht moet zijn voor ventilatie.

 • 28 juni: overleden 6.105 (+0). Positief getest 50.147 (+74). IC 30 personen.
  In Groningen wordt door 300 personen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. In Den Haag zijn bij een verboden demonstratie 37 aanhoudingen. Bij rechtbanken worden bananen geplakt om aan te geven dat Nederland een bananenrepubliek is. In Limburg lijkt corona uitgewoed, vraagt L1 zich af. De Tilburgse kermis gaat door. Opnieuw speelt de ventilatiediscussie op. Dit keer bekritiseert natuurkundige Daniël Bonn van de Universiteit van Amsterdam het RIVM.

 • 27 juni: overleden 6.105 (+2). Positief getest 50.074 (+71). IC 29 personen.
  Zorgpersoneel is uitgeput. Een demonstratie in Den Haag tegen de corona-maatregelen voor 28 juni is door de rechter opnieuw verboden. Denemarken gaat open voor o.a. Nederlanders. Skûtsjesilen gaat niet door.

 • 26 juni: overleden 6.103 (+3). Positief getest 50.005 (+96). IC 39 personen.
  KLM krijgt 3,6 miljard steun. Het kabinet raamt het begrotingstekort voor dit jaar op 68 miljard euro. Corendon hervat Turkije-reizen, ondanks negatief reisadvies. Er worden weinig boetes uitgedeeld aan de horeca.

 • 25 juni: overleden 6.100 (+3). Positief getest 49.914 (+111) . IC 49 personen.
  De kermis van Tilburg gaat door. Het ebolamedicijn remdesivir is goedgekeurd door Europa. Opnieuw is er kritiek over de regels en inzichten van het RIVM. RIVM-directeur Jaap van Dissel doet in de Tweede Kamer een uitspraak over jongeren die hij (zoals later blijkt) niet kan onderbouwen. Het gevaar van verspreiding coronavirus via kleine druppels wordt onderschat vindt een aantal Europese landen en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Rutte wil dat voetbalsupporters in een stadion gaan fluisteren. In Twente start een proef met de corona-app. In de 29 rioollocaties waar op het virus wordt gemeten, is een afname van het virus te zien. Het reproductiegetal ligt op 0,9.

 • 24 juni: overleden 6.097 (+2). Positief getest 49.804 (+83). IC 49 personen.
  De Verenigde Staten blijven op slot tot het eind van 2020. Twee verpleeghuizen zijn opnieuw in lockdown. Al twee dagen lang lekken er onderdelen uit van de persconferentie die deze avond gaat worden gehouden. Rutte zegt dat we 35.000 intensive care opnames hebben voorkomen. De plannen voor 1 juli kunnen doorgaan; de horeca krijgt meer ruimte en ook evenementen zijn onder voorwaarden mogelijk. Wel duren vergunningen langere tijd. Sportscholen, sauna’s en casino’s kunnen de deuren openen. Vakbeurzen en congressen kunnen doorgang vinden. Kermissen mogen weer. OV mag ook voor niet-noodzakelijk reizen worden gebruikt. Touringcars kunnen weer volledig worden gevuld, reizen met de auto mag weer samen met mensen van andere huishoudens. Vanaf 1 september kan weer professioneel gevoetbald worden met publiek.
 • 23 juni: overleden 6.095 (+5). Positief getest 49.722 (+70). IC 48 personen.
  Zorgmedewerkers die overuren hebben gedraaid tijdens de eerste coronapiek wordt financieel benadeeld. Klanten houden zich steeds minder aan de coronaregels in winkels. TUI en Corendon worden door de Autoriteit Consument en Markt op de vingers getikt over het aanbieden van vouchers voor reizen. Marktkooplieden van jaarmarkten en braderieën protesteren. Door bron- en contactonderzoek zijn vorige week 100 nieuwe besmettingen ontdekt. Controles van rioolwater laten zien dat het coronavirus afneemt. Amerikanen worden door Europa ook na 1 juli geweerd.

 • 22 juni: overleden 6.090 (+0). Positief getest 49.658 (+69). IC 59 personen.
  Mond-op-mondbeademing kan weer worden toegepast bij een reanimatie. Het consumentenvertrouwen in juni krabbelt iets omhoog. Jacco Wallinga van het RIVM denkt dat er geen tweede golf komt. Het aantal besmette nertsfokkerijen loopt op naar zeventien. Bij een nieuwe golf worden ‘matig kwetsbare’ mensen bij IC-beddentekort niet meer opgenomen. De GGD ziet het nog niet zitten met de coronamelder.

 • 21 juni: overleden 6.090 (+8). Positief getest 49.593 (+98). IC 55 personen.
  Spanje gaat open voor toeristen. Een verboden coronaprotest in Den Haag wordt door 2000 demonstranten toch gehouden. Er worden 400 arrestaties verricht en de ME voert charges uit.
 • 20 juni: overleden 6.082 (+1). Positief getest 49.502 (+91). IC 57 personen.
  Demonstraties tegen coronamaatregelen worden verboden in Amsterdam, Utrecht en Maastricht. In Tiel gaat de eerste bioscoop failliet. Suriname krijgt hulpgoederen vanuit Nederland. Ventilatoren verzorgingshuizen mogen niet aan tijdens een hittegolf.

 • 19 juni: overleden 6.081 (+3). Positief getest 49.426 (+116). IC 57 personen.
  Inbrekers pakken de draad weer op. In Dordrecht haperde de testapparatuur, waardoor 30 personen een verkeerde uitslag kregen. Ook in Lelystad speelt dit bij 15 personen. De Raad van State is het niet eens met de nieuwe coronawet. Een petitie tegen deze wet haalt 250.000 handtekeningen op. Op Schiphol is de drukte weer terug. Er is vandaag geen Pinkpop. Een geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen wordt door Den Haag en de rechter niet toegestaan.

 • 18 juni: overleden 6.078 (+4). Positief getest 49.319 (+132). IC 67 personen.
  Het aantal WW-uitkeringen is met een kwart gestegen. Eén deelnemer aan het antiracismeprotest op de Dam is besmet met corona. Uit rioolonderzoek blijkt het aantal besmettingen in Amersfoort en Amsterdam toe te nemen. Ziekenhuizen bereiden zich voor op de tweede golf. Onderzoek bij Europese patiënten toont aan dat personen met bloedgroep A vaker zwaar ziek werden, dan personen met O. In het zuidoosten van het land is de immuniteit nu 10%. In Drenthe en Flevoland 2%. Het reproductiegetal ligt op 1,0.

 • 17 juni: overleden 6.074 (+4). Positief getest 49.204 (+119). IC 73 personen.
  Touringcaroperators protesteren in Den Haag. Bij het merendeel van de contactonderzoeken blijft onduidelijk hoe iemand het virus heeft opgelopen. Kabinet werkt aan simpelere coronaregels. Het Erasmus MC moet zuiniger aan doen door coronakosten.

 • 16 juni: overleden 6.070 (+5). Positief getest 49.087 (+140). IC 78 personen.
  Vooral in Zuid-Holland is een toename aan besmettingen. Dit blijkt samen te hangen met de besmettingen in een moskee. Er zijn nog geen corona-besmettingen n.a.v. de eerdere demonstraties op de Dam en bij de Erasmusbrug. De branchevereniging van reisorganisaties denkt dat veel reisaanbieders failliet gaan. Een slachthuis in Helmond mag na 2,5 week weer open. In Zuid-Limburg zijn oplichters actief die beweren dat ze mensen komen vaccineren. Er is een protocol gemaakt voor bij gebrek aan IC-bedden (meer dan 2400 bedden). Zorgpersoneel en jongeren hebben de meeste kans op behandeling. Er komt een tussentijds onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. 

 • 15 juni: overleden 6.065 (+6). Positief getest 48.948 (+165). IC 87 personen.
  Het reisadvies naar 17 landen is aangepast naar geel. Frankrijk en Griekenland (deels) gaan open voor Nederland. Bewoners van verpleeghuizen mogen meer bezoek ontvangen. Het huis-aan-huis collecteren gaat weer van start. Universiteiten, hbo’s en mbo’s starten deels weer op. Gedetineerden mogen vanaf morgen weer bezoek ontvangen en is er incidenteel verlof mogelijk. TUI is nu ook overstag en biedt klanten een geldteruggarantie. Een van de eerste coronapatiënten is na 4 maanden uit het ziekenhuis. Opnieuw is op twee nertsenbedrijven het coronavirus vastgesteld. En opnieuw is bij een slachthuis in Boxtel massaal corona vastgesteld. Dit keer wordt de informatie weggemoffeld door de Veiligheidsregio en de GGD. Amsterdam UMC haalt krachtige antistoffen uit coronavirus.

 • 14 juni: overleden 6.059 (+2). Positief getest 48.783 (+143). IC 79 personen.
  De veiligheidsregio’s maken zich zorgen over de naleving van coronamaatregelen in de horeca. In meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en ook is een aantal horecagelegenheden gesloten. In Den Haag wordt een betoging beëindigd. Opnieuw krijgt het ministerie deze dagen een aanbod om de testcapaciteit te vergroten en opnieuw wordt er niets mee gedaan.

 • 13 juni: overleden 6.057 (+4). Positief getest 48.640 (+179). IC 77 personen.
  Nederland moet kiezen voor het indammen van het coronavirus in plaats van vast te houden aan het opbouwen van groepsimmuniteit, melden onderzoekers van KPMG en de Vrije Universiteit. Polen opent de grens voor o.a. Nederland. Nederland gaat hulp leveren aan Suriname. Minister de Jonge pleit voor minder marktwerking in de zorg. Hij regelt op eigen houtje de inkoop van het AstraZeneca vaccin.

 • 12 juni: overleden 6.053 (+9). Positief getest 48.461 (+210). IC 73 personen.
  In Eindhoven willen café’s sluiten. De eigenaren zijn bang voor een boete, omdat de klanten klaar zijn met de corona-regels. Ook diverse burgemeesters hebben problemen met de anderhalve meter op terrassen. De reproductiefactor groeit langzaam boven de één uit, zegt Jacco Wallinga (RIVM). Personen die COVID-19 hebben gehad, hebben na drie maanden nog steeds flinke klachten. In Harderwijk verlaat een patiënt na 82 dagen het ziekenhuis. Er zijn meer dan 570.000 nertsen geruimd. Nederland schaft een coronavaccin aan dat nog niet af is. Dagelijks zijn er op Schiphol zo’n 4,8 procent reizigers van de hoeveelheid van vorig jaar in deze tijd.

 • 11 juni: overleden 6.044 (+2). Positief getest 48.251 (+164). IC 77 personen.
  In Den Haag is een protest van kermisexploitanten. KLM is overstag met terugbetalen van tickets. De horeca wil dat het kabinet een einde maakt aan de 1,5 meterregel voor cafés en restaurants. In 11 dagen tijd zijn er door de GGD 100.000 afspraken gemaakt voor een corona-test. De GGD zegt nu in 96% binnen 24 uur terug te bellen. Op Schiphol wordt een BOA mishandeld bij het uitschrijven van een coronaboete. Het reproductiegetal ligt op 0,8, nadat het de afgelopen dagen kort 1,2 was. De Stichting Viruswaarheid wordt opgericht.
 • 10 juni: overleden 6.042 (+11). Positief getest 48.087 (+184). IC 80 personen.
  Reizigers in het OV houden zich goed aan de coronaregels. Het massaal testen van Nederlanders blijkt een maand te zijn vertraagd wegens eerdere bezuinigingen. Er liggen nu nog 80 patiënten op de IC. Het aantal AOW-uitkeringen in Noord-Brabant en Limburg is met 1400 gedaald. Het RIVM komt voortaan wekelijks met een COVID-19 rapportage. Alleen de dagelijkse cijfers worden nog op de website gepubliceerd.

 • 9 juni: overleden 6.031 (+15). Positief getest 47.903 (+164). IC 91 personen.
  De Thalys gaat weer rijden. Er is verdeeldheid over een eventuele corona-app. De nieuwe corona-wet stuit op weerstand. De afgelopen maanden zijn 529 zorgmedewerkers opgenomen in een ziekenhuis. 11 zorgmedewerkers zijn overleden. Volgens het programma Nieuwsuur had er veel meer getest kunnen worden in maart en april. In totaal is nu op 13 nertsfokkerijen corona vastgesteld. Het ruimen gaat dagelijks door.

 • 8 juni: overleden 6.016 (+3). Positief getest 47.739 (+165). IC 92 personen.
  De GGD is traag met terugbellen en laat geteste personen lang in onzekerheid. De afgelopen week zijn er 50.000 personen getest en 1000 personen waren besmet. De basisscholen zijn volledig open. De Rabobank zegt dat we een historische economische dip meemaken, maar Nederland komt er beter uit dan andere landen. De website infectieradar van het RIVM blijft de komende dagen offline.

 • 7 juni: overleden 6.013 (+2). Positief getest 47.574 (+239). IC 96 personen.
  Diverse kerken gaan weer open met maximaal 30 personen. Het RIVM denkt dat de kans dat iemand een heel vliegtuig besmet heel klein is. Supermarkten bouwen hier en daar al de eerder genomen maatregelen af. Op een vierde nertsenfokkerij met corona is een begin gemaakt met de ruiming. In totaal worden tien fokkerijen geruimd.

 • 6 juni: overleden 6.011 (+6). Positief getest 47.335 (+183). IC 96 personen.
  In Deurne wordt de eerste nertsenfokkerij geruimd.  De nieuwe coronawet lekt uit. Bij fruitbedrijven in de Betuwe zijn tientallen medewerkers besmet. De website infectieradar waar het RIVM de coronabesmettingen in Nederland mee monitort, blijkt een datalek te bevatten. Nederlandse touringcarbedrijven gaan de corona-richtlijnen bewust overtreden.
Coolblue
 • 5 juni: overleden 6.005 (+15). Positief getest 47.152 (+210). IC 97 personen.
  Er is een dreigend tekort aan medische handschoenen. HEMA krijgt mogelijk staatssteun. Bijna de helft van de corona-doden overleed in een verpleeghuis. Vliegmaatschappijen blijven moeilijk doen als klanten geld terug willen. Vooral bij Corendon, TUI, KLM en Transavia zijn er problemen. Opnieuw wordt op Schiphol een mondkapweigeraar bekeurd. OV-bedrijven krijgen 1,5 miljard euro compensatie. Er zijn nu besmettingen in tien nertsenfokkerijen. Het crisisteam van het kabinet komt niet meer regulier bijeen. Eind juni wordt wel de volgende stap van 1 juli besproken.

 • 4 juni: overleden 5.990 (+13). Positief getest 46.942 (+209). IC 113 personen.
  1,2 miljoen personen in Nederland hebben te maken met uitgestelde zorg. Demonstraties op de Dam zijn niet meer toegestaan. Er is veel onduidelijk over de verspreiding van corona in vliegtuigen, zegt Van Dissel (RIVM) in de Tweede Kamer. Reserveringsgegevens van de horeca worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Er zijn nu zeven nertsenfokkerijen besmet, die worden geruimd. Een eigenaar weet dat zelf nog niet. Van de 5990 doden zijn er 834 gestorven op een IC. De rest stierf elders. Het reproductiegetal ligt op 1.

 • 3 juni: overleden 5.977 (+10). Positief getest 46.733 (+86). IC 116 personen.
  De met corona besmette nertsenfokkerijen op acht verschillende locaties worden geruimd. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen laat 1 miljard chirurgische maskers en 130 miljoen FFP-maskers met een filter komen. Daarmee is Nederland voldoende voorbereid op een tweede golf. In Duitsland liggen geen Nederlanders meer. Twee basisscholen in Den Haag sluiten vanwege twee besmette docenten. Niet iedereen die positief is getest, maakt antistoffen aan. Het RIVM zegt dat kinderen geen rol spelen bij besmettingen. Een demonstratie in Rotterdam is vrij druk en wordt afgebroken. Minister-president Rutte geeft een persconferentie en legt uit hoe het met reisadviezen deze zomer naar het buitenland is geregeld. Zweden en Britten zijn niet welkom in Nederland. Italië gooit de grenzen open voor toeristen. Een vliegtuig van KLM keert terug naar de gate, vanwege een mondkapweigeraar.
 • 2 juni: overleden 5.967 (+5). Positief getest 46.647 (+102). IC 154 personen.
  Het voortgezet onderwijs start op. Ziekenhuispersoneel heeft “met afgrijzen” gekeken naar de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam op 1 juni. De landelijke politiek en de gemeenteraad van Amsterdam heeft commentaar op burgemeester Halsema n.a.v. deze demonstratie. Thuiswerken is nog steeds het advies. Opnieuw is er personeel in een slachthuis besmet. Dit keer in Boxtel. Vakanties naar meeste Europese landen is vanaf 15 juni weer mogelijk. In Amsterdam wordt een groot jongerenfeest beëindigd.

 • 1 juni: overleden 5.962 (+6). Positief getest 46.545 (+103). IC 157 personen.
  Tweede Pinksterdag. Het is zomers warm en terrassen en horeca gaan onder voorwaarden open. Bioscopen en musea eveneens. In het OV is een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Er is 323.000 keer gebeld naar het speciale telefoonnummer waarmee mensen met coronaklachten een testafspraak kunnen maken. Kerken openen hier en daar voorzichtig. Scheveningen is overvol, in het Brabantse Esbeek wordt een polonaise gelopen in een café. Bij een demonstratie op de Dam in Amsterdam zijn coronaregels ondergeschikt aan het demonstratierecht. De minister is hier niet blij mee. In oktober zal bekend worden dat er hier fouten zijn gemaakt door burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Het aantal nertsenfokkerijen met besmette nertsen loopt op tot zes.