2021

Laatste wijziging 30 april 2022 09:32 uur.

Het jaar 2021 dachten we dat het beter zou worden dan 2020, maar het werd net zo erg. Naast het coronavirus, kregen we ook nog een chaotische situatie in Den Haag en daalde het vertrouwen in de regering.

Nederland beleefde een maandenlange lockdown en een avondklok die ruim drie maanden duurde. De rellen in januari waren ongekend. Bovendien trad het kabinet af en raakte het demissionair. Nadat het vaccineren op gang kwam, volgde in juni razendsnelle versoepelingen. Maar de Delta-variant sloeg toe en binnen enkele weken moest een deel van de versoepelingen worden teruggedraaid. Marc Rutte bood zijn excuses aan, maar de zomer was verpest. In september werden de maatregelen losgelaten. De coronapas werd ingevoerd en de besmettingen liepen snel op. Het vaccin blijkt geen bescherming tegen besmetting te bieden. Er volgt een avondlockdown en wanneer de omikronvariant zich aankondigd volgt een lockdown.

1e kwartaal

Het vaccineren start, maar gaat niet zo snel. De Britse variant van het virus komt eraan en de derde golf nadert. Het kabinet treedt af vanwege de toeslagenaffaire. De avondklok wordt ingevoerd en er breken rellen uit. De situatie is ongekend voor Nederland. In februari is de Britse variant volop aanwezig en in maart zijn er verkiezingen. De autoriteit van de regering staat onder druk. De 80-plussers zijn inge├źnt en hebben geen last van de derde golf.

2e kwartaal

Terwijl de Britse variant volop aanwezig is, zijn er zorgen over de Indiase variant, die later de Delta-variant zal gaan heten. Eind april wordt de avondklok afgeschaft. In mei en juni neemt het aantal besmettingen af en worden de versoepelingen versneld voortgezet. Het vaccineren loopt vlot. Ondertussen wordt de Delta-variant vanuit Spanje en Portugal opnieuw geïmporteerd door vakantiegangers.

3e kwartaal

De versoepelingen van juni pakken verkeerd uit. Vooral het nachtleven en de evenementensector blijken een bron van zorg te zijn. Er wordt ingegrepen door de regering en de mooie beloofde zomer valt in het water. Eind augustus is het vaccineren zo goed als afgerond. In september zijn de meeste coronamaatregelen verdwenen. Maar dit wordt niet zo ervaren door de invoering van de coronapas. Er zijn nog steeds protesten.

4e kwartaal

In het najaar wordt duidelijk dat het vaccin een besmetting niet voorkomt. Enkele weken later blijkt dat de werking van het vaccin aan het afnemen is en een derde prik noodzakelijk is. Voordat iedereen dit door heeft, zijn de besmettingen flink opgelopen. Drie weken lang zijn er dagelijks meer dan 20.000 positief getestte personen en de QR-code blijkt vooral schijnveiligheid op te leveren. Ook gevaccineerden worden ziek. De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan, vooral omdat de zorgcapaciteit is verminderd, het personeel zelf ook ziek is of met zieken thuis zit. De regering geeft vooral de schuld aan de ongevacineerden en negeert meermalen de adviezen van het OMT. In december wordt de Delta-variant vervangen door de Omikron-variant. Er wordt die maand een lockdown ingesteld en alle niet-essentiele winkels sluiten. Premier Rutte biedt zijn excuses aan voor zijn trage handelen in dit najaar en slechte communicatie.