Januari 2021 (avondklok)

Laatste wijziging 8 juni 2022 21:24 uur.

In het begin van de maand komt het vaccineren op gang. Nederland is de laatste van de EU. In de loop van de maand nemen de zorgen over de Britse variant van het virus toe. De besmettingen nemen af, maar de zorgen voor een derde golf zijn aanwezig. Deze maand wordt de avondklok ingevoerd. Direct breken avondklokrellen uit. Aan het eind van de maand is 0,01 % van de totale bevolking twee keer gevaccineerd.

 • 31 januari: overleden 13.998 (+40). Positief getest 978.475 (+3.700). IC 646 personen. R=0,97.
  Enkele illegale feesten zijn opgerold, zoals in Apeldoorn en Biddinghuizen. In natuurgebieden is het druk met wandelaars. Er wordt gedemonstreerd in Amsterdam en Apeldoorn. Minister van Ark vindt dat de daling van het aantal besmettingen te langzaam gaat. Er is overleg in het Catshuis. De basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open. Het RIVM laat daar weten dat bij verdere versoepelingen code zwart realistisch wordt. Het aantal vaccinaties wordt nu anders ingeschat, zodat de achterstand van Nederland minder klein lijkt. Er is sprake van een geschat aantal en een gemeld aantal. De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het uitlekken van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het lek zit ergens op het Ministerie van VWS. Dit weekend heeft de politie 10.810 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die de avondklok negeerden. In totaal werden bijna 13.000 boetes uitgeschreven vanwege het schenden van de coronamaatregelen, waaronder het niet-dragen van een mondkapje. 15.692 personen hebben een tweede vaccinatie ontvangen.

 • 30 januari: overleden 13.959 (+88). Positief getest 974.775 (+4.173). IC 640 personen. R=0,98.
  In Terneuzen is een illegaal feest beeindigd. Opnieuw worden mensen aangehouden voor opruiing op sociale media. De NOS beschikt over een uitgelekt OMT-advies waarin staat dat basisscholen en kinderopvang open kunnen.

 • 29 januari: overleden 13.872 (+58). Positief getest 970.602 (+4.350). IC 659 personen. R=0,97.
  De beveiligingsmaatregelen die de GGD neemt, leveren vertraging op voor het doorgeven van testuitslagen. Een teststraat in Hilversum wordt tijdelijk gesloten vanwege een verdacht pakketje. Het gaat om brandbaar materiaal, waaraan vuurwerk was vastgebonden. Amsterdam start volgende week met blaastesten.

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg pleit opnieuw voor het opschroeven van het vaccinatietempo. Minister De Jonge belooft dat de prikachterstanden in Nederland binnen een maand zijn ingelopen. Ongeveer 50.000 mensen uit de leeftijdsgroep 85 tot en met 89 jaar ontvangen een uitnodiging voor een coronavaccinatie. In verzorgingstehuizen wordt ook gevaccineerd. Het RIVM geeft toestemming om iedereen te doen, in plaats per doelgroep. AstraZeneca-vaccin wordt ’s middags goedgekeurd.

  Minister Van Ark stuurt als eerste het bericht de wereld in dat de maatregelen voorlopig niet worden versoepeld. Scholen zouden wel open kunnen. Er is nog steeds dreiging van rellen. Mensen die opruien worden aangehouden en noodverordeningen worden hier en daar afgekondigd. In Urk geldt een noodverordening tot 10 februari aanstaande.

  Er liggen geen Nederlanders meer op de IC in Duitsland. Het RIVM meldt dat de Braziliaanse variant (P1) in Amsterdam is aangetroffen.

 • 28 januari: overleden 13.816 (+85). Positief getest 966.252 (+4.659). IC 645 personen. R=0,94.
  Bedrijven uit Urk krijgen hate-mail en lopen omzet mis door de avondklokrellen. Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan Den Bosch. Het OM legt opnieuw beslag op auto’s, bankrekeningen en loon van relschoppers. In de eerste zes dagen van de avondklok zijn in het hele land 11.582 boetes uitgedeeld.

  Nederland koopt een testrobot die 20.000 PCR-tests per etmaal kan verwerken. De GGD wordt onder verscherpt toezicht gezet van de Autoriteit Persoonsgegevens. Bij de GGD is daar niets over bekend. In Rotterdam is een vrouw gevaccineerd die eigenlijk getest moest worden.

  Artis zit in geldnood. De Braziliaanse variant (P2) is in de 2e week van januari aangetroffen in Brabant. Een aanpassing van de richtlijn voor scholen door het RIVM zorgt voor verwarring. Er ligt 1 Nederlandse COVID-patiënt op de IC in Duitsland.

 • 27 januari: overleden 13.733 (+69). Positief getest 961.593 (+4.726). IC 651 personen. R=0,92.
  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de rellen in verschillende steden. De Tweede Kamer debatteert over de avondklokrellen. De eerste verdachten van de rellen komen voor de rechter. Er worden celstraffen tot twee maanden opgelegd. Het verhalen van schade op relschoppers is lastig. Overdag worden diverse personen opgepakt die via sociale media opruiende berichten plaatsen. Ondanks de rustige avond zijn er 51 arrestaties verricht.

  De 39-jarige Sanna Elkadiri ontvangt als eerste Nederlander de tweede coronavaccinatie. Er is opnieuw onrust over de privacy van geteste personen bij de GGD. Er liggen 2 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

 • 26 januari: overleden 13.664 (+87). Positief getest 956.867 (+3.917). IC 674 personen. R=0,91.
  De GGD is begonnen met het vaccineren van 90-plussers. Er wordt ook gestart met thuiswonenden vanaf 65 jaar en jonger. De Rotterdamse wijk Charlois wordt grootschalig getest. De Zuid-Afrikaanse variant is al 14 keer in Nederland aangetroffen. In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. De politie van Rotterdam houdt o.a. een kind van 11 aan die opriep tot rellen. Er liggen vier Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland. De helft van de nieuwe coronabesmettingen is de Britse variant.

  Ongeregeldheden dag 4
  Diverse gemeenten hebben ’s avonds een noodbevel en een noodverordening afgekondigd. Ziekenhuizen in het zuiden hebben maatregelen genomen. Voetbalsupporters bewaken ’s Hertogenbosch. In Maastricht en Breda gebeurt hetzelfde. Doetinchem wordt beschermd door voetbalsupporters en boeren. De NOS komt opnieuw met extra journaals. In Amsterdam, Rotterdam, Schijndel en Hilversum is het onrustig, maar uiteindelijk valt alles mee. Bij Opsporing Verzocht worden de eerste beelden getoond van relschoppers. Minister Grapperhaus overweegt inzet van ME uit Duitsland en België. Er zijn 131 arrestaties.

 • 25 januari: overleden 13.579 (+40). Positief getest 952.950 (+4.017). IC 664 personen. R=0,91.
  Premier Rutte spreekt ’s ochtends het volk toe. Minister Grapperhaus zegt daar waar mogelijk de schade van de rellen te verhalen op de daders. Het aantal boetes dat is uitgedeeld voor het schenden van de avondklok is opgelopen naar 5765. Een 87-jarige vrouw uit Zoetermeer is als eerste bewoner van een kleinschalige woonvorm gevaccineerd. Een man die op ziekenbezoek ging in Rotterdam heeft meerdere ziekenhuismedewerkers besmet. In Roosendaal is in een ziekenhuis een uitbraak waarbij 59 personen zijn besmet. Er liggen 4 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

  Ongeregeldheden dag 3
  De politie is overbelast met telefoontjes van mensen die locaties van nieuwe rellen willen doorgeven. In Goes worden vier jongeren opgepakt die hebben opgeroepen tot rellen. Verzekeraars roepen op tot krachtig optreden van de politie, omdat de kosten worden doorbelast. De eerste rellen breken ’s avonds rond 19.30 uur uit in Rotterdam. Daarna volgen ongeregeldheden in: Geleen, Zwolle, Helmond, ’s Hertogenbosch, Amsterdam, Haarlem, Amersfoort en Den Haag. Voetbalsupporters in meerdere steden in het zuiden van het land beschermen de stad. In Rotterdam en ’s Hertogenbosch wordt geplunderd. Het ziekenhuis van ’s Hertogenbosch blijkt een doel te zijn. Er is een extra uitzending van het NOS-journaal. Ook zijn er kleine incidenten. 184 personen worden gearresteerd. In Rotterdam raken 10 agenten gewond. In boer heeft de gemeente Zwolle aangeboden met tractoren te hulp te willen schieten.
Avondklok rellen dag 3
 • 24 januari: overleden 13.540 (+30). Positief getest 948.933 (+4.891). IC 680 personen. R=0,92.
  In Borssele wordt ’s nachts illegaal gefeest. Frankrijk eist een negatieve PCR-coronatest bij binnenkomst. De politie heeft de afgelopen nacht meer dan 3600 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. 25 mensen zijn aangehouden. Er liggen 4 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Het is weer druk in de natuurgebieden. Een beveiliger van de NOS krijgt in Urk een bijtende stof in het gezicht.

  Ongeregeldheden dag 2
  In Eindhoven zijn ’s middags rellen en wordt geplunderd. In Amsterdam is het Museumplein opnieuw schoongeveegd. De ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema krijgt extra beveiliging. In de avond breken er in diverse steden en dorpen ongeregeldheden uit. Het gaat om Den Haag, Tilburg, Arnhem, Enschede, Venlo, Roermond, Stein, Helmond, Apeldoorn, Breda, Oosterhout en Almelo. In Enschede wordt een ziekenhuis bekogeld, in Tilburg een winkel geplunderd. Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, spreekt over coronahooligans die zich mengen onder demonstranten. Bij de rellen worden zo’n 250 tot 300 personen opgepakt.
Avondklok rellen dag 2

START AVONDKLOK

 • 23 januari: overleden 13.510 (+89). Positief getest 944.042 (+5.414). IC 673 personen. R=0,92.
  Het vliegverbod naar Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en geheel Zuid-Amerika wordt ingevoerd. KLM kan toch vliegen op lange afstanden. Zo’n 25 Nederlandse toeristen op de Canarische Eilanden kunnen niet terug, omdat ze geen sneltest hebben. Ook reizigers in New York mochten niet mee met het vliegtuig. Militairen trekken zich langzaam terug uit de verzorgingshuizen. In de Haarlemmermeer is een illegaal feest van 150 man beeindigd. Het AstraZeneca/Oxford-vaccin zal minder worden geleverd, dan was gepland. Vanuit Londen wordt ontkent dat de Britse variant van het virus dodelijker is en dat de premier voor zijn beurt heeft gesproken. De politie stuit in Wateringen op een illegaal kapsalon dankzij Famke Louise. Twee GGD-medewerkers zijn aangehouden, nadat ze persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop hadden aangeboden.

  In Amersfoort en Rotterdam wordt geprotesteerd tegen de avondklok. Deze gaat om 21.00 uur in. Om 21.00 uur start bij Zaltbommel op de A2 een verkeerscontrole. Er wordt 45 bekeuringen uitgeschreven. Meerdere vrijheidsbeelden in Gelderland zijn als protest ingepakt.

  Ongeregeldheden dag 1
  In Stein in Limburg zorgen tientallen jongeren voor overlast.  In Urk wordt uit protest tegen de avondklok de teststraat in brand gestoken.
 • 22 januari: overleden 13.422 (+89). Positief getest 938.628 (+5.744). IC 674 personen. R=0,90.
  Bijna 2,3 miljoen mensen hebben antistoffen tegen het coronavirus. In Twente wordt gestart met het vaccineren van huisartsen. Het avondklokformulier was vertaald in 11 talen, maar het Fries was vergeten. Er liggen 4 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Vanuit Londen komt het bericht dat de Britse variant waarschijnlijk toch dodelijker is. België sluit de grens voor recreatief-toeristische doeleinden tot 1 maart 2021. Het reproductiegetal is 0,90. (Oude variant 0,8, Britse variant 1,13).

 • 21 januari: overleden 13.337 (+91). Positief getest 932.884 (+5.774). IC 677 personen. R=0,88.
  De KLM zegt personeel te ontslaan als het kabinet de sneltestplicht doorzet. Duitsland overweegt de grenzen te sluiten. Wetenschappers aan de universiteit van Oxford denken dat de huidige vaccins onvoldoende werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Het eerste Paasvuur is geannuleerd. De vaccinatiebereidheid in Nederland is gestegen naar 80%. Op Schiphol zijn negen mensen aangehouden met valse coronatestverklaringen. Vrijwel de hele dag debatteert de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus. Om 18.34 uur wordt de motie voor de avondklok aangenomen. De ingangstijd is verplaatst naar 21.00 uur. De maatregel heeft een verkeerde juridische basis, maar wordt door minister Grapperhaus doorgedrukt. Op Europees niveau wordt afgesproken dat er voorlopig geen coronapaspoort komt. Premier Rutte noemt het maken van plezierreisjes en skivakanties “ronduit asociaal”. Er is een datalek bij testbedrijf U-Diagnostics. Minister Hugo de Jonge vraagt aan Jaap van Dissel en aan Ernst Kuipers of Gommers zijn uitspraken over de avondklok wil aanpassen.
 • 20 januari: overleden 13.248 (+87). Positief getest 927.110 (+5.530)IC 679 personen. R=0,87.
  De GGD waarschuwt voor oplichters die vaccinaties aanbieden. Op sociale media is er veel ophef over de aanstaande avondklok. Een medewerker van de GGD Twente adviseert de coronaregels te overtreden.

  Om 14.00 uur is er een persconferentie van Premier Rutte en minister De Jonge. Het OMT waarschuwt voor een derde golf. Er komt een avondklok zodra de Tweede Kamer dit goedkeurt. Deze gaat in over enkele dagen. De avondklok begint om 20.30 uur en loopt door tot 04.30 uur. Supermarkten gaan eerder dicht. Het is een misdrijf als je op straat bent tijdens de avondklok en je niet onder de uitzonderingen valt. Voor bezoek thuis wordt 1 persoon geadviseerd. Begrafenissen gaat van 100 naar 50 personen, ingaande 25 januari 2021. Alle reizigers naar Nederland moeten extra een negatieve sneltest hebben gedaan en er komt een quarantaineplicht bij binnenkomst. Zolang de wetgeving voor dit laatste niet is aangepast, komt er vanaf 23 januari 2021 een vliegverbod met het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en geheel Zuid-Amerika.

  Aanleiding voor de maatregelen is de komst van besmettelijke Britse variant. In een bijpraatsessie van de Tweede Kamer vertelt RIVM-directeur Van Dissel dat de Britse variant bij 10% van de positief geteste personen wordt waargenomen. Hij spreekt over het opdoemen van een donkere wolk. Het tweede vaccin wordt uitgesteld. De Tweede Kamer heeft het debat over de avondklok uitgesteld naar morgen.
 • 19 januari: overleden 13.162 (+106). Positief getest 921.580 (+4.272)IC 683 personen. R=0,88.
  Huisartsen worden toch eerder gevaccineerd. Er is een persconferentie aangekondigd voor woensdagmiddag, waarin de avondklok wordt bekendgemaakt. Het RIVM gaat wekelijks informatie over vaccinaties publiceren.

 • 18 januari: overleden 13.056 (+59). Positief getest 917.308 (+4.754)IC 690 personen. R=0,90.
  Het vaccineren start bij bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Engeland sluit alle grenzen. Een aantal ministers heeft gesproken over de bestrijding van het coronavirus. Minister De Jonge zegt dat alle maatregelen op tafel liggen en er “geen taboes zijn”. Het aangekondigde overleg tussen de 25 veiligheidsregio’s over o.a. de invoering van de avondklok gaat niet door, omdat de vergaderstukken niet gereed zijn. De politie heeft de roosters aangepast, waarbij vanaf donderdag rekening gehouden kan worden met een avondklok. In Ter Apel zijn 137 gevangenen besmet. Volgens het RIVM heeft ongeveer 10% van de positief geteste personen de Engelse variant. Er liggen 5 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland.

 • 17 januari: overleden 13.006 (+43). Positief getest 912.554 (+5.598)IC 676 personen. R=0,94.
  Opnieuw worden illegale feesten beëindigd in het land. In Brabant was een vrachtwagen ingericht als kroeg. Een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam wordt schoongeveegd. De demonstranten hadden een vliegtuig met reclametekst gehuurd, maar werden opgelicht. Een eventuele avondklok stond opnieuw op de agenda vandaag bij besprekingen in het Catshuis. Een oudere man die zegt homeopatisch arts te zijn, vindt dat alle medici faken. Vanwege de aanwezigheid van de Britse variant stelt het OMT dat we nu twee coronapandemieën door elkaar hebben lopen. Er liggen 5 Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland. De oversterfte afgelopen week was 500 personen.

 • 16 januari: overleden 12.965 (+98). Positief getest 906.956 (+5.260)IC 671 personen. R=0,97.
  De reisbranche plaatst een open brief in het NRC gericht aan premier Rutte. De Britse variant van het virus is 200 keer in Nederland waargenomen. Volgens Diederik Gommers is het realistisch dat de lockdown tot komende zomer duurt. De basisscholen blijven voorlopig dicht. Bijwerkingen van het vaccin komen in het nieuws.

 • 15 januari: overleden 12.868 (+96). Positief getest 901.696 (+6.009)IC 690 personen. R=0,96.
  19 GGD-locaties gaan open voor het vaccineren van zorgpersoneel. Zoals verwacht valt het kabinet deze dag. Dit heeft geen gevolgen voor de bestrijding van het coronavirus. Een vliegtuig in München heeft het vertrek afgebroken, omdat een Nederlander weigerde een mondkapje op te doen. Pfizer levert de komende drie à vier weken minder vaccins. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleit voor een strenge lockdown met avondklok. Modellen berekenen voor maart 200.000 besmettingen tegelijkertijd. Ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart. In Leeuwarden wordt een kroeg binnengevallen.

 • 14 januari: overleden 12.774 (+89). Positief getest 895.687 (+6.466)IC 693 personen. R=0,95.
  Defensie moet helpen bij verzorgingstehuizen in Drenthe. De Britse mutatie van het coronavirus is vastgesteld in een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland. De Protestante Kerk in Nederland adviseert om niet meer te zingen. Er wordt gedacht aan een coronatestbewijs. De coronamelder heeft de afgelopen weken 1300 besmettingen ontdekt. Huisartsen krijgen toch geen voorrang met vaccinatie.

 • 13 januari: overleden 12.685 (+122). Positief getest 889.221 (+6.086)IC 700 personen. R=0,93.
  Het aantal gevaccineerden is tot en met vandaag 47.000 personen. Het RIVM vindt de Engelse variant van het coronavirus zorgwekkend. 36 procent van de besmettingen komt momenteel van visites. Gemiddeld zijn er 275 besmettingen op 100.000 inwoners. In Twente is dit 450 gevallen per 100.000 inwoners. In de Rotterdamse wijk Charlois en in de gemeente Dronten worden alle inwoners getest. Het OMT denkt dat pas in maart gesproken kan worden over versoepelingen. Een actiegroep schrijft 5000 medici aan over het coronavaccin. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zijn er zorgen over vliegtuigen die blijven binnenkomen. Een meerderheid wil dat er reisbeperkingen worden ingesteld voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vliegen. De coronamelder heeft een Androidstoring.

 • 12 januari: overleden 12.563 (+153). Positief getest 883.135 (+4.872)IC 695 personen. R=0,92.
  Delta Safe Security geeft personeel dat zich laat vaccineren een bonus van € 100,-. Er wordt gesproken over de invoering van de avondklok, maar de politie zegt dat niet te kunnen handhaven. Het RIVM meldt het eerste effect te zien van de lockdown. Ambtelijk wordt er gediscusieerd of het voorstel voor de avondklok wel naar de Tweede Kamer moet.

  ’s Avonds is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Er komt een aanvullend steunpakket voor ondernemers. De anderhalvemeter-maatregel op middelbare scholen keert terug. Rutte spreekt ook over de invoering van de avondklok en zegt dat het OMT met een advies hierover komt. De Jonge zegt dat de lockdown werkt, maar niet zo goed als gedacht. De Britse variant gaat volgens verwachting ook in Nederland de overhand krijgen. De meeste kwetsbare mensen worden voor het begin van de lente gevaccineerd. In de herfst van 2021 is iedereen die het wil gevaccineerd, volgens De Jonge.

  De meningen in Nederland over de verlenging van de lockdown zijn verdeeld. Coronabrandhaard Bunschoten wordt grootschalig getest. Er is een kans dat midden in deze crisis het kabinet valt over een ander onderwerp. Brabant annuleert het carnaval.
 • 11 januari: overleden 12.411 (+50). Positief getest 878.263 (+5.416)IC 702 personen. R=0,92.
  Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan ondersteunen met vaccineren. De GGD begint vandaag in Assen, Den Haag en Amsterdam met het inenten van zorgmedewerkers. Boekwinkels willen als essentieel worden beschouwd en weer openen. Er is nu ook een Braziliaanse variant van het virus opgedoken. 60.000 personen in Lansingerland krijgen een oproep voor een coronatest. De eerste partij coronavaccins van Moderna zijn afgeleverd in Oss. De BOA-bond willen hogere boetes voor corona-overtredingen. Een huisarts in Groningen zaait onrust met een tweet.
 • 10 januari: overleden 12.361 (+54). Positief getest 872.847 (+6.612)IC 711 personen. R=0,94.
  Vandaag is er weer overleg op het Catshuis. Na afloop wordt duidelijk dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. De bossen zijn overvol. In Hulst wordt een illegaal feest beëindigd. De hele afgelopen week gaat het om 31 feesten die zijn stilgelegd. De gehandicaptenzorg wil ook voorrang bij de vaccinatie. Enkele artsen maken zich zorgen over het vaccin en protesteren met vliegtuigjes boven o.a. Zaanstad. In Breda en Hilversum wordt geprotesteerd. In een gevangenis in Ter Apel is een corona-uitbraak. In Zwolle zou sinds november al sprake zijn van ‘buikgriep’ onder kinderen. Maar kinderen mogen zich niet laten testen. Een illegaal geopend restaurant in Eindhoven wordt gesloten.

 • 9 januari: overleden 12.307 (+139). Positief getest 866.235 (+7.321)IC 700 personen. R=0,94.
  Het onderwijs roept opnieuw om voorrang voor vaccinatie. In de Haarlemmermeer wordt een drugfeest ontmanteld, in Amsterdam zijn er 60 tot 70 man aanwezig bij een huisfeest. Twee politieagenten worden mishandeld door winkelpersoneel dat weigert een mondkapje te dragen. In IJmuiden wordt ’s avonds na 12 minuten een demonstratie beëindigd.

 • 8 januari: overleden 12.171 (+89). Positief getest 858.914 (+8.124)IC 708 personen. R=0,92.
  Een miljoen vaccins komen later dan dat minister De Jonge had verwacht. Het Pfizer-vaccin werkt ook tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant, zegt fabrikant Pfizer. In Brabant is op 22 december de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. In een ziekenhuis in Voorburg worden militairen ingezet. Het OMT heeft afgelopen zomer fouten gemaakt in het advies over middelbare scholieren. Ook de Eerste Kamer is akkoord met de verplichte coronatest voor reizigers. Tegelijkertijd wint de Nederlandse Staat een rechtszaak over dit onderwerp. De horeca heeft besloten om toch maar niet illegaal open te gaan op 17 januari. Defensie wil de hulp aan de zorg afschalen. De directeur Operaties van Defensie heeft kritiek op de aanpak van de coronacrisis door de overheid.

 • 7 januari: overleden 12.084 (+85). Positief getest 850.790 (+9.627)IC 712 personen. R=0,89.
  Patiëntenverenigingen melden zich met de vraag om voorrang te krijgen bij vaccinatie. De kans dat een verpleeghuisbewoner met een covid-besmetting overlijdt is afgenomen van 42% naar 22%. Tussen 1 en 5 procent van de Nederlanders die positief worden getest, is besmet met de Britse variant van het coronavirus. De Tweede Kamer gaat akkoord met een verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland. De WHO pleit voor meer maatregelen nu de besmettelijke Britse variant om zich heen grijpt.

 • 6 januari: overleden 11.999 (+175). Positief getest 841.163 (+7.099)IC 704 personen. R=0,85.
  Het vaccineren in Nederland is begonnen. De eerste vaccinatie wordt gedaan in Veghel en live op televisie uitgezonden. De ampul gaat naar het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. 59.608 zorgmedewerkers hebben een afspraak gemaakt voor een vaccinatie. De afsprakenlijn is overbelast. In de loop van de ochtend zijn de eerste ziekenhuizen begonnen met het inenten van medewerkers uit de acute zorg. Bij de buurlanden valt de traagheid van het vaccineren in Nederland op. Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Er liggen 8 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Het lijkt erop dat de lockdown twee weken wordt verlengd. In de regio Rotterdam zijn 75 besmettingen op een basisschool geconstateerd. Minimaal 30 besmettingen zijn van de Engelse variant. Het coronanieuws wordt ’s avonds verdrongen door de bestorming van het Amerikaanse Capitool.
 • 5 januari: overleden 11.826 (+151). Positief getest 834.064 (+6.338)IC 731 personen. R=0,84.
  De bevolkingsgroei in Nederland is vorig jaar gehalveerd. Opnieuw krijgt de Nederlandse Staat te maken met een rechtszaak tegen de verplichte coronatest bij binnenkomst van Nederland. In de Tweede Kamer is een extra coronadebat. De PVV zegt het vertrouwen in minister De Jonge op. Ook premier Rutte zegt in de Tweede Kamer dat er dingen zijn misgegaan bij de vaccinatiestrategie van het kabinet. Hij wordt gebrek aan regie verweten en kan zich niet langer meer achter De Jonge verschuilen. Het RIVM ziet nog geen overtuigende effecten van de huidige lockdown. Er liggen 8 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. Het RIVM meldt dat voor het eerst een baby aan het coronavirus is overleden. De eerste flesjes met het coronavaccin van Pfizer zijn onder politiebegeleiding naar Veghel gebracht. De Gezondheidsraad adviseert opnieuw eerst de ouderen te vaccineren. Boven Apeldoorn wordt met vliegtuigjes geprotesteerd. In de avond is er een speciale televisie-uitzending over vaccineren. Ziekenhuizen stappen naar de rechter, omdat het kabinet weigert de extra IC-bedden te betalen.
De vaccinatiestraat in Houten. Deze dag is er nog geen avondklok - corona tijdlijn Nederland
 • 4 januari: overleden 11.675 (+65). Positief getest 827.726 (+6.563)IC 715 personen. R=0,84.
  De politie heeft drie actievoerders tegengehouden die met een koelwagen op weg waren naar het bedrijf Movianto in Oss om te helpen met vaccineren. De eerste afspraken voor vaccinatie met zorgmedewerkers zijn gemaakt. Ruim 24.000 zorgmedewerkers gaan erop in. Ook de politie wil voorrang bij vaccineren. Een uur later komen de BOA’s en leraren eveneens met het verzoek voorrang te krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid stuurt naar verpleegtehuizen een verwarrende brief, waardoor ook zorgpersoneel dat géén acute zorg levert wordt gevaccineerd. Woensdag moet dan toch het vaccineren beginnen. Minister de Jonge laat in een brief aan de Tweede Kamer weten onvoldoende wendbaar te zijn geweest met de vaccinatiestrategie. EMA stelt de goedkeuring van het vaccin Moderna uit. De bezetting in de ziekenhuizen lijkt een piek te hebben bereikt.

 • 3 januari: overleden 11.612 (+47). Positief getest 821.163 (+7.398)IC 704 personen. R=0,88.
  In Coevorden moet de ME ingrijpen. Buurtbewoners waren massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. 72% van de Nederlanders wil zich laten vaccineren. In Haarlem wordt door 1750 personen gedemonstreerd. Huisartsen krijgen nu ook voorrang bij inentingen. De coronatest voor reizigers die aankomen uit het buitenland wordt juridisch op een andere manier vastgelegd. De GGD meldt bijna overal eerder te kunnen beginnen met vaccineren. In Amsterdam zelfs een week eerder.

 • 2 januari: overleden 11.565 (+38). Positief getest 813.765 (+8.601)IC 698 personen. R=0,94.
  Het vaccineren wordt toch vervroegd en het ziekenhuispersoneel is nu als eerste aan de beurt. Huisartsen willen ook prioriteit bij het inenten. Sinds vandaag zijn er meer verpleegtehuizen (829) met een besmetting dan tijdens de eerste golf. Er liggen 9 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. In Den Haag wordt weer geprotesteerd tegen de coronamaatregelen.

 • 1 januari: overleden 11.529 (+98). Positief getest 805.164 (+8.183)IC 703 personen. R=0,97.
  Ondanks het vuurwerkverbod is er wel vuurwerk, maar beduidend minder dan in andere jaren. In Rotterdam en Houten wordt nu toch op 8 januari gestart met vaccineren. Er liggen 11 COVID-patiënten op de IC in Duitsland. De Engelse variant van het virus, genaamd B.1.1.7, blijkt veel besmettelijker dan eerst gedacht.