Mei 2020 (opstarten)

Laatste wijziging 25 oktober 2022 19:18 uur.

In mei zijn we over de schrik heen. De cijfers ontwikkelen zich gunstig en de economische gevolgen zijn slechter dan in eerste instantie was verwacht. We starten langzamerhand weer op. De tijdlijn van mei 2020.

 • 31 mei: overleden 5.956 (+5). Positief getest 46.442 (+185). IC 159 personen.
  Eerste Pinksterdag. Griekenland laat vanaf 15 juni toch Nederlandse toeristen toe. Drie parken in Rotterdam zijn ’s avonds en ’s nachts gesloten. De trein naar Zandvoort is te druk. Staatssecretaris Keijzer roept op om morgen het terras op te gaan. Binnen een half jaar kan er een medicijn tegen Covid-19 zijn, wordt vanuit de Erasmus Universiteit gemeld. De autoverkoop is in mei met 60% gedaald. Het consumentenvertrouwen steeg van -31 naar -29. In mei is een recordaantal elektrische fietsen verkocht ‘mede door ov-mijders’.

 • 30 mei: overleden 5.951 (+20). Positief getest 46.257 (+131). IC 170 personen.
  De cultuursector start een actie van zeven dagen. Meerdere personen worden gearresteerd bij een anti-lockdown-protest in Den Haag. Microbiologen zeggen dat Nederland meer had moeten testen. Er was voldoende testcapaciteit. Bij een moskee in Den Haag is een uitbraak van het coronavirus. De grens met België is onverwacht geopend. Zeeland is daarover boos. In Rotterdam wordt het Vroesenpark ontruimd. Virologen zeggen dat er buiten minder streng kan worden gehandhaafd .

 • 29 mei: overleden 5.931 (+28). Positief getest 46.126 (+176). IC 180 personen.
  Een vleesverwerker in Helmond wordt tijdelijk gesloten. Er komen rechtszaken tegen vliegmaatschappijen die na annulering van de vlucht geld achterhouden. TNO gaat onderzoeken of het zinnig is ‘kuchschermen’ in de horeca te plaatsen. Het RIVM mag tijdelijk zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona. Op de IC’s liggen 180 mensen met corona. Burgemeesters in Limburg vragen de Duitsers om met Pinksteren weg te blijven. Gemeenten maken bekend nauwelijks te gaan handhaven als maandag de terrassen open mogen. Bezoek aan gevangenissen wordt weer mondjesmaat toegestaan. Activist Willem Engel kondigt een rechtszaak tegen Nederland aan, waarna de eerste donaties op de rekening van DancaMundo binnenkomen.

 • 28 mei: overleden 5.903 (+32). Positief getest 45.950 (+182). IC 182 personen.
  Duizenden patiënten houden klachten na corona. Er is een vervoersverbod ingesteld voor nertsen. Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen 566 miljoen euro. Frankrijk gaat per 15 juni open voor toeristen. Het reproductiegetal is ongeveer 0,6.

 • 27 mei: overleden 5.871 (+15). Positief getest 45.768 (+190). IC 189 personen.
  Voor de coronatest komt een speciale afsprakenlijn. Een slachthuis in Apeldoorn wordt gesloten. Mensen maken zich steeds minder zorgen over hun gezondheid. Persconferentie Rutte en De Jonge: sportscholen, casino’s en sauna’s mogen op 1 juli open. Premier Rutte roept op waar mogelijk de zomervakantie uit te stellen. Vakanties in het buitenland zijn alleen mogelijk naar landen met dezelfde risico’s wat betreft het coronavirus als in Nederland. Op dit moment hebben alle landen minimaal code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

 • 26 mei: overleden 5.856 +(26). Positief getest 45.578 (+133). IC 188 personen.
  Eén op de tien Nederlanders komt op dit moment moeilijk rond vanwege de coronacrisis. Het Outbreak Management Team (OMT) ziet het nog niet zitten om sportscholen te openen. Ook denkt het OMT dat ventilatiesystemen geen rol van betekenis spelen in verspreiding van het virus. In Harderwijk stijgt het aantal besmettingen onder ziekenhuispersoneel.

 • 25 mei: overleden 5.830 (+8). Positief getest 45.445 (+209). IC 222 personen.
  Verpleeghuizen mogen weer (beperkt) bezoek toelaten. Btw op mondkapjes is vanaf vandaag nul procent. Veel mondkapjes in verpleeghuizen deugen niet. Verschillende attractieparken en dierentuinen openen de deuren. Opnieuw is een persoon besmet geraakt door een nerts. Katten, fretten, hamsters en konijnen zijn gevoelig voor het coronavirus. Varkens, kippen en eenden niet, zegt hoogleraar diergeneeskunde Stegeman in de Tweede Kamer. Twintig kinderen zijn behandeld voor de ziekte van Kawasaki. Ambtenaren schrijven deze dag een e-mail waaruit blijkt dat er sprake is van schending van het grondrecht.

 • 24 mei: overleden 5.822 (+11). Positief getest 45.236 (+172). IC 223 personen.
  Gisteravond is het Suikerfeest begonnen en dit duurt de hele 24e. Het experimentele medicijn remdesivir lijkt vooral te werken bij minder zware gevallen van corona. Bij 22% van het personeel van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo is een besmetting met het coronavirus geconstateerd. ’s Avonds is er weer een uitzending ‘Feiten en Fabels’ met voorlichting voor het publiek. De NOS stopt met de dagelijkse push-berichten bij het uitkomen van RIVM-cijfers.

 • 23 mei: overleden 5.811 (+23). Positief getest 45.064 (+176). IC 227 personen.
  Vanaf 1 juni kan iedereen zich laten testen. In Eindhoven wordt geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Spanje gaat open voor toeristen. De meeste besmettingen kwamen voor in Zuid-Holland (9704), de meeste ziekenhuisopnamen in Noord-Brabant (2737), de meeste sterfgevallen in Noord-Brabant (1491), bron. In Nieuwegein is een toename van het aantal besmette ziekenhuismedewerkers.
Gamma
23 mei: Gamma Nieuwegein
 • 22 mei: overleden 5.788 (+13). Positief getest 44.888 (+188). IC 251 personen.
  De NS gaat bezuinigen. Er zijn zorgen over de uitgebroken besmettingshaarden bij slachterijen. De veiligheidsregio’s roepen hiervoor de hulp in van de minister. Minister Ollongren werkt scenario’s uit voor de verkiezingen in maart 2021. Een van de mogelijkheden is dat de verkiezingen worden uitgesteld. Het zorgpersoneel is uitgeput volgens de vakbond. Het NOS meldt in het journaal dat besmetting vooral binnen gebeurt. Het RIVM moet nog verder onderzoeken. Portugal gaat open voor toeristen. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten) zegt dat er speciale Covid-ziekenhuizen moeten komen. Advocaten roepen op om in verzet te komen tegen coronaboete.

 • 21 mei: overleden 5.775 (+27). Positief getest 44.700 (+253). IC 254 personen.
  Het is Hemelvaartsdag en de warmste dag van dit jaar tot nu toe (26 graden). Op stranden is het druk. Op het hoogtepunt staat er 70 kilometer file in Nederland. Enkele toegangswegen naar de stranden worden afgesloten. Parken en plassen in het binnenland zijn ook druk. In IJmuiden worden twee boa’s het ziekenhuis in geslagen. Eén moet al zijn ondertanden missen. De Veiligheidsregio’s zijn ontevreden. Het reproductiegetal is ongeveer 0,9.

 • 20 mei: overleden 5.748 (+33). Positief getest 44.447 (+198). IC 274 personen.
  Huisartsen gaan bloedverdunners uitschrijven aan trombose- en kankerpatiënten bij verdenking van covid-19. De werkloosheid stijgt harder dan ooit. Een slachtbedrijf met besmet personeel in Groenlo wordt gesloten. Er komt een verlenging van het steunpakket ter waarde van 13 miljard. De Efteling is weer open. Uit nieuw onderzoek blijkt dat in de buitenlucht nauwelijks kans op besmetting is. Ziekenhuiszorg voor COVID-patiënten heeft naar schatting 13 duizend tot 21 duizend gezonde levensjaren gered. Naar schatting 100 duizend tot 400 duizend gezonde levensjaren zijn verloren gegaan door het afzeggen en uitstellen van reguliere zorg (bron). Het RIVM schat dat het coronavirus zonder de komst van een vaccin ‘nog zo’n twee jaar’ blijft woeden. Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld.

 • 19 mei: overleden 5.715 (+21). Positief getest 44.249 (+108). IC 293 personen.
  Veel zorgmedewerkers werken nog altijd zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Hotels en aanbieders van vakantiehuisjes krijgen veel boekingen. Amsterdammers vinden dat de maatregelen in de stad onvoldoende worden nageleefd. Burgemeester Halsema waarschuwt voor een tweede golf in het najaar. Er liggen nog 2 coronapatienten in Duitsland op de IC. Op andere ziekenhuisafdelingen liggen nu 933 covid-19-patiënten. In Den Haag verlaat een man na 48 dagen het ziekenhuis. Rokers blijken minder vaak positief getest te worden.

  In een persconferentie gaat minister-president Rutte om 19.00 uur in op de versoepelingen in de periode tot 15 juni. Dit geldt onder voorwaarden voor horeca en bijeenkomsten. Feestcafés, discotheken en clubs blijven dicht. Theater, bioscopen, concertzalen en musea kunnen deels open. Het OV gaat voluit rijden, met ruimte voor 40% van de passagiers. Op perrons is een mondkapje niet verplicht. De diverse scholen gaan geleidelijk open. Rutte spreekt ook de jongeren toe en daagt jongeren uit met ideeën te komen. Minister de Jonge zegt dat in juni iedereen met klachten wordt getest. Bij een positieve test moet je dan thuis blijven en wordt contactonderzoek gehouden. Bezoek bij verpleegtehuizen worden versoepeld vanaf 25 mei.

  Minister Schouten maakt bekend dat een mens met corona is besmet door nerts. Er is een NEN-aanbeveling gekomen met de norm voor niet-medische mondkapjes. Rioolwaterscreening gaat onderdeel uitmaken van het coronadashboard.

 • 18 mei: overleden 5.694 (+14). Positief getest 44.141 (+146). IC 323 personen.
  Rijexamens zijn vanaf deze dag weer mogelijk. Ook Spanje wil open voor toeristen. Op de IC’s liggen 26 personen minder dan gisteren. Het coronamedicijn Remdesivir komt mogelijk snel op de Europese markt. Een op de vijf werkenden is momenteel op enige manier afhankelijk van overheidssteun. Het reproductiegetal is ongeveer 1,1. Op 25 juni wordt bekend dat op deze datum bijna 1 miljoen personen in aanraking is geweest met het virus (5,5%). Het OMT ziet weinig bewijs voor besmetting via aerosolen.

 • 17 mei: overleden 5.680 (+10). Positief getest 43.995 (+125). IC 349 personen.
  Sommige mensen met milde klachten zijn twee maanden ziek. Het RIVM zegt in het programma Buitenhof dat we moeten leren leven met het coronavirus. Het aantal patiënten op de IC is gestegen met 3 personen. Dat is een trendbreuk sinds 11 april. Drie patiënten liggen nog in Duitsland. Het kabinet komt met een corona-monitoringssysteem. RTL Nieuws meldt dat dinsdag bekend wordt dat de versoepelingen per 1 juni doorgaan. In Venlo en Roermond was het te druk. De oversterfte afgelopen week is 200 lager dan normaal.

 • 16 mei: overleden 5.670 (+27). Positief getest 43.870 (+198). IC 346 personen.
  Noord-Brabant start onderzoek naar luchtvervuiling. Vakantie in Italië is deze zomer mogelijk. De privacywet AVG heeft tot extra doden geleid in de coronacrisis. In Purmerend is een winkelcentrum ontruimd vanwege grote drukte. In Rijswijk en Zoetermeer werden de parkeerplaatsen afgesloten om de toestroom te verminderen. De overheid kocht bijna tien miljoen ongeschikte mondkapjes.

 • 15 mei: overleden 5.643 (+53). Positief getest 43.681 (+200). IC 378 personen.
  Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zegt dat instroom van coronapatiënten in Noord-Brabant nog steeds hoog is. Het ondernemersvertrouwen daalt verder. Frankrijk zegt dit jaar geen buitenlandse toeristen te willen zien. Bij drie katten en een hond in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Er liggen 3 personen op de IC in Duitsland. Minister De Jonge bedankt Duitsland voor de hulp. De stad Utrecht voert eenrichtingsverkeer voor voetgangers in. Nederland verlengt inreisverbod voor mensen van buiten Europa tot 15 juni.

 • 14 mei: overleden 5.590 (+28). Positief getest 43.481 (+270). IC 410 personen.
  Militairen zijn zich rotgeschrokken hoe sommige verpleeghuizen omgingen met corona. Studenten moeten buiten de spits met het OV reizen. Het CBS meldt dat er geen snel herstel zal zijn. Het meest getroffen zijn de sectoren horeca, detailhandel, vervoer en cultuur. Universiteit Utrecht (UU) en Erasmus MC in Rotterdam hebben goede hoop dat ze een medicijn tegen Covid-19 hebben gevonden. Het reproductiegetal is ongeveer 0,9.

 • 13 mei: overleden 5.562 (+52). Positief getest 43.211 (+227). IC 432 personen.
  De BTW op mondkapjes komt te vervallen. In de avond is er een persconferentie van minister-president Rutte. Dit keer wordt de programmering op televisie niet onderbroken. Er is geen duidelijkheid over de zomervakanties. Minister de Jonge is kritisch op de sneltest van Corendon: “Een all-inclusive vakantie zou best weleens ‘inclusive’ het virus kunnen zijn.” Minister Kajsa Ollongren zegt dat er misleidende informatie over het coronavirus door Rusland in Nederland wordt verspreidt.

Persconferentie 13 mei 2020
 • 12 mei: overleden 5.510 (+54). Positief getest 42.984 (+196). IC 463 personen.
  Advocaten vrezen voor rechten van verdachten. In treinen is er voorlopig geen ruimte voor fietsen. Het openbaar vervoer verliest de komende tijd minimaal 20% van haar klanten. Er liggen 12 personen op de IC in Duitsland. Het corona-nieuws begint na bijna twee maanden minder dominant te worden. Viroloog Ab Osterhaus verwacht dat begin juni de besmettingen gaan toenemen.

 • 11 mei: overleden 5.456 +16). Positief getest 42.788 (+161). IC 498 personen.
  Diverse maatregelen worden vanaf deze dag versoepeld. Scholen gaan weer open. Kappers, therapeuten en rijscholen starten weer op. In Dordrecht is een complete afdeling van een verpleegtehuis besmet. Bij KLM is vanaf vandaag een mondkapje verplicht.

 • 10 mei: overleden 5.440 (+18). Positief getest 42.627 (+245). IC 507 personen.
  Moederdag. De boodschap ‘blijf thuis’ werkt steeds minder. Op straat en de weg wordt het steeds drukker. In Nederland zijn de afgelopen tijd 8800 coronaboetes uitgedeeld. Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus. Dit weekend houdt de marechaussee op Schiphol voor het eerst in anderhalve maand een bolletjesslikker aan. De oversterfte was de afgelopen week 100 personen.

 • 9 mei: overleden 5.422 (+63). Positief getest 42.382 (+289). IC 541 personen.
  Verpleeghuizen wilden al vroeg testen maar werden geweigerd. Viroloog Marion Koopmans verwacht een tweede coronagolf in het najaar. RTL komt met een analyse waaruit blijkt dat Nederland kostbare tijd heeft verloren bij de aanpak van het virus. Vooral winkelgebieden, bouwmarkten en recreatiegebieden trokken deze dag veel mensen. De treinen naar Zandvoort zijn te vol.

 • 8 mei: overleden 5.359 (+71). Positief getest 42.093 (+319). IC 564 personen.
  Bijna de helft van de ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan in gevaar komt als de situatie langer dan een halfjaar duurt. Eind mei moet de corona-app in de testfase komen. In EenVandaag is een item over luchtventilatie in gebouwen en de besmetting daardoor. Het aantal besmette nertsenfokkerijen is opgelopen naar 4.

 • 7 mei: overleden 5.288 (+84). Positief getest 41.774 (+455). IC 584 personen.
  Er komen geen grote evenementen zolang er geen vaccin is. Betaald voetbal zonder publiek start op per 1 september. Er is onvrede bij name sportscholen en evenementenorganisaties over de duur van de maatregelen. Een volle trein bij Weesp wordt stilgezet. Iedereen moet er uit en gaat daarna verder in een volgende opnieuw volle trein. Kappers worden overspoeld met reserveringen. Zorgverzekeraar CZ komt met het idee om speciale COVID-ziekenhuizen te maken. Het reproductiegetal is ongeveer 0,9.

 • 6 mei: overleden 5.204 (+36). Positief getest 41.319 (+232).
  De maatregelen worden versoepeld. Twee uur voor bekendmaking is e.e.a. al in de media terug te vinden. De nieuwe boodschap wordt: ‘blijf thuis als je klachten hebt’. Later deze maand wordt dit ‘vermijd drukte’. Groepen van 10 mensen op straat worden toegestaan en er komt een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Het openbaar vervoer krijgt vanaf 1 juni een normale dienstregeling, maar gebruik van een mondkapje is verplicht. Bijna alle contactberoepen kunnen open per 11 mei. De horeca kan per 1 juni voorzichtig open. Vanaf 1 juli mogen vakantieparken en campings weer open. Na de zomer zouden sauna’s, seksclubs en sportclubs weer geopend kunnen worden. Het spoorboekje voor de komende tijd is gepresenteerd. De GGD’s horen via de persconferentie dat er iets van hun wordt verwacht. Het RIVM telt achteraf gezien op deze dag 53 gestorven personen. Het is de laatste keer dit voorjaar dat er meer dan 50 doden op één dag vallen.

Persconferentie met versoepeling van de maatregelen.
 • 5 mei: overleden 5.168 (+86). Positief getest 41.087 (+317). IC 644 personen.
  Ook Bevrijdingsdag vieren we thuis. Het ANP meldt dat wordt overwogen om de maatregelen te versoepelen per 1 juni. Kappers mogen het eerste open. Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn tientallen personen opgepakt. Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. De Amsterdamse gemeenteambtenaar Sywert van Lienden neemt ontslag en gaat zich richten op levering van mondkapjes.

 • 4 mei: overleden 5.082 (+26). Positief getest 40.770 (+199).
  Dodenherdenking: de Nederlandse vlag mag de hele dag halfstok hangen. KLM start de vluchten binnen Europa langzaam weer op. De pizza- en pastaketen Vapiano is failliet. Alle regio’s in Nederland hebben voldoende IC-capaciteit, De afgelopen 24 uur zijn geen patiënten meer verplaatst. De Dodenherdenking in de avond is speciaal. Op de Dam is geen publiek aanwezig. Het Outbreak Management Team (OMT) vergadert over versoepeling van de maatregelen.

 • 3 mei: overleden 5.056 (+69). Positief getest 40.571 (+335). IC 688 personen.
  In Arnhem wordt een huisfeest met 40 personen beëindigd. Parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland worden vanwege de drukte gesloten. Er zijn zorgen over de toegenomen drukte. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt naar 44. Minister-president Rutte is ook om en gaat ook voor versoepeling van de maatregelen. Er stierven de afgelopen week 560 personen meer dan gemiddeld.

 • 2 mei: overleden 4.987 (+94). Positief getest 40.236 (+445). IC 708 personen.
  Het Algemeen Dagblad analyseert dat het crisisteam de ouderenzorg in eerste instantie is vergeten. Het aantal coronapatiënten op de IC’s in Duitsland bedraagt 28. Buschauffeurs hebben de laatste tijd steeds meer te maken met agressieve passagiers die bussen bekogelen of spugen in de bus. 

 • 1 mei: overleden 4.893 (+98). Positief getest 39.791 (+475). IC 735 personen.
  Fysiotherapeuten gaan hun werkzaamheden uitbreiden. Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk start met een sneltest. Een aantal horeca-ondernemers wil openen per 1 juni. Er blijkt meer mobiliteit in de maatschappij te zijn en steeds meer ondernemers pakken de draad weer op. De werkeloosheid is vorige maand gestegen van 2,9 naar 3,4 procent.