November 2021 (avondlockdown)

Laatste wijziging 11 december 2022 19:45 uur.

Terwijl het de bedoeling was in november de laatste maatregelen los te laten, stijgt het aantal besmettingen snel. We komen in de vierde golf, maar sommige zeggen dat we in de vijfde golf zitten. De groei van het aantal besmettingen komt halverwege de maand tot stilstand. Iedereen kent wel mensen die gegrepen zijn door het virus. Vooral op basisscholen is het virus aanwezig. In heel Europa is het virusbeeld hetzelfde en de effectiviteit van de vaccins blijkt af te nemen. Steeds meer gevaccineerden beseffen dat ze niet meer onaantastbaar zijn. Het beleid van het kabinet is onnavolgbaar. Ze treuzelt met nieuwe maatregelen en zwakt adviezen van het OMT af. De ziekenhuizen hebben het over de naderende ‘code zwart’. Aan het eind van de maand volgt een avondlockdown. Tegelijkertijd meldt zich de besmettelijkere Omikron-variant zich in Nederland. Ook is 72,3% van de totale bevolking twee keer gevaccineerd.

 • 30 november: overleden 19.414 (+65). Positief getest 2.643.176 (+22.154). IC 603 personen (Duitsland 8). R=0,90.
  Moderna zegt dat haar vaccin minder goed werkt tegen de omikronvariant. Steeds meer ongevaccineerde zwangere vrouwen belanden op IC. In de verzorgingstehuizen worden de gevaccineerde bewoners behoorlijk ziek. Het RIVM denkt dat de stabilisatie van dit moment een gevolg is van de maatregelen. De Eerste Kamer gaat akkoord met de QR-code in niet-essentiële winkels. De Tweede Kamer vindt dat minister De Jonge te traag is met de boostercampagne. Leden van de Tweede Kamer hebben diverse dreigmails ontvangen. De GGD waarschuwt voor valse e-mails over boosterprikken. Het Spaanse stel dat was weggelopen uit een quarantainehotel in Badhoevedorp en naar Groningen was afgevoerd, mag toch naar huis. Uitvaartorganisatie DELA zet weer koelunits neer bij rouwcentra door hele land, vanwege het grote aanbod aan gestorven personen. De WHO zegt dat ouderen beter niet meer op reis kunnen. Er zijn op deze dag 511.000 personen besmet met het virus. Aan het eind van deze maand is 72,7% van de bevolking gevaccineerd.

 • 29 november: overleden 19.349 (+33). Positief getest 2.621.022 (+21.443). IC 571 personen (Duitsland 8). R=0,92.
  Gevaccineerde bewoners van verzorgingstehuizen overlijden net zo vaak als toen er geen vaccin was. De WHO waarschuwt voor de Omikron-variant. In Culemborg valt de overheidsdienstverlening deels uit. De XL-teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht is druk, omdat de GGD zelf ook veel zieken kent. De actiegroep Viruswaarheid verliest weer eens een kort geding. Er is gebrek aan zelftesten. Het ‘ontsnapte echtpaar’ uit een quarantainehotel kreeg ontsnappingsadvies van de beveiliging. Er is een veertiende besmetting met de omikronvariant vastgesteld. Opnieuw gooien gevangen in Westzaan met eieren. In Eindhoven wordt elke kwartier in het Nederlands en steenkolenengels omgeroepen zich aan de regels te houden. Hugo de Jonge doet uitspraken waarin hij zegt te weten waar ongevaccineerden wonen. Dit leidt tot het starten van een massa-aangifte.

 • 28 november: overleden 19.317 (+45). Positief getest 2.599.579 (+22.133). IC 559 personen (Duitsland 8). R=0,94.
  De avondlockdown gaat in. Alles na 17.00 uur gaat dicht, met uitzondering van essentiële diensten. Een vaccinatielocatie van de GGD in Breda sluit voortaan eerder, omdat gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van een horecalocatie. Een GGD-er in Roermond wordt bespuugd. In Nijmegen worden wegen gecontroleerd in verband met verboden demonstratie van ‘Nederland in Verzet’. Bij een politiefuik even buiten de stad komen drie mensen om het leven. Burgemeester Bruls van Nijmegen vlucht tijdelijk zijn huis uit.

  De Noorse media meldt dat Nederland 13 besmettingen met de Omikron-variant kent. Het is zondag en om 13.20 uur houdt Minister de Jonge een extra persmoment om dit bekend te maken. De nieuwe variant wordt vertraagd, maar is niet tegen te houden, meldt De Jonge. Schiphol krijgt een coronateststraat voor reizigers uit Zuid-Afrika. Een echtpaar vlucht uit het quarantainehotel. Gevangenen in Westzaan gooien met eieren omdat ze het niet eens zijn met de beperkingen.

Avondlockdown

 • 27 november: overleden 19.272 (+55). Positief getest 2.577.446 (+22.031). IC 561 personen (Duitsland 6). R=0,96.
  Tien procent van de aangekomen passagiers uit Zuid-Afrika is positief getest. Een aantal hebben de Omikron-variant bij zich. Ze worden ondergebracht in een quarantainehotel. De GGD gaat 5000 mensen benaderen die met eerdere vluchten aankwamen. Rutte wil zich harder uitspreken over ongevaccineerden, maar zegt op het VVD-congres zich in te houden. Ongevaccineerden voelen zich de uitschot van de maatschappij. Politie en Openbaar Ministerie verwachten dat inzet van het leger binnenkort noodzakelijk is. Uit het buitenland komen ’s avonds de eerste berichten binnen dat de Omikron-variant mild is: Telegraph.co.uk, Business Insider en Het Laatste Nieuws. De burgemeester van Dordrecht maakt duidelijk dat we aan de vooravond staan van code zwart. Dit geldt ook voor mensen die op straat iets gaat overkomen. In Den Haag wordt een feest in een club opgerold.

 • 26 november: overleden 19.217 (+59). Positief getest 2.555.415 (+21.278). IC 533 personen (Duitsland 5). R=0,97.
  De Amsterdamse beurs daalt vanwege zorgen over de Afrikaanse coronamutatie Omikron. In navolging van andere landen wordt het vliegverkeer met zuidelijk Afrika stilgelegd. Passagiers die aankomen op Schiphol uit dat gebied, moeten zo lang wachten op de uitslag van de PCR-test, dat er veldbedden worden neergezet. Lees ook de analyse van de dag. ’s Middags blijkt dat de virusvariant Omikron is opgedoken in België. Blokker en Intertoys testen met een zuil om ongevaccineerden te weren uit hun winkels. In een gevangenis in Sittard is een corona-uitbraak. De COVID-pil molnupiravir werkt minder goed dan gedacht. Huisartsen en wijkverpleegkundigen schalen de zorg af. Ziekenhuizen stoppen met niet-kritieke operaties. Minister Hugo de Jonge meldt dat de laatste fase voor code zwart is bereikt. In de avond volgt een nieuwe persconferentie waarin een ‘avondlockdown’ voor minimaal drie weken wordt aangekondigd. Defensie en studenten worden ingeschakeld voor versnelde vaccinatie. Minister de Jonge wijst naar ongevaccineerden als schuldigen. In Den Haag wordt een lawaaiprotest gehouden.
 • 23 november: overleden 19.048 (+53). Positief getest 2.488.244 (+22.956). IC 488 personen. R=0,95.
  Bewoners van zorginstellingen krijgen vanaf deze dag een derde prik. Marc Bonten, OMT-lid en hoogleraar microbiologie in Utrecht, zegt dat Nederland te snel heeft versoepeld en dat gevaccineerden zich onkwetsbaar voelen. Het RIVM maakt zich grote zorgen over de huidige coronasituatie. Volgens EenVandaag is er bij 28% van de bevolking nog vertrouwen in het coronabeleid van het kabinet. Volgens de gedragsunit van het RIVM is dat percentage zelfs 25%.

  De eerste twee IC-patiënten worden overgebracht naar Duitsland. Op basisscholen gelden in de loop van de dag per direct nieuwe maatregelen. Er zijn in 24 uur zo’n 3500 aangiftes gedaan tegen Willem Engel van Viruswaarheid. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt ’s avonds in een hoorzitting bij de Tweede Kamer dat ‘code zwart’ binnen 10 dagen werkelijkheid is. Gommers heeft geen contact meer met minister De Jonge. Ook OMT-lid Marc Bonten is in Nieuwsuur kritisch op het kabinetsbeleid. In Arnhem is corona-onrust.

 • 22 november: overleden 18.995 (+29). Positief getest 2.465.288 (+23.002). IC 470 personen. R=0,95.
  Vanuit de ziekenhuiswereld komen voornamelijk berichten over ‘code zwart‘. Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog ‘heel ver van code zwart vandaan‘ in de ziekenhuizen. Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zegt dat er voorlopig geen sprake is van ‘code zwart’. Volgens de Vereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) zit het probleem in gebrek aan personeel en dreigt er wel ‘code zwart’.

  Bij de GGD is het nog steeds ‘extreem druk’ om een afspraak te maken voor een test. Het kabinet dreigt met extra maatregelen omdat het OMT meldt dat het naleven van de basisregels de enige manier is om de besmettingen te laten dalen. Het wetsvoorstel voor 2G komt aan bij de Tweede Kamer. Op meerdere plaatsen in het land is onrust.

 • 21 november: overleden 18.966 (+11). Positief getest 2.442.286 (+20.643). IC 466 personen. R=0,96.
  Voor Duitsland is Nederland een hoogrisicogebied. Het Robert Koch Instituut verwacht komende winter ook een vijfde golf. Van de ongevaccineerden in Nederland is 1 op de 1500 de afgelopen weken opgenomen op de IC. Van de gevaccineerden is dat 1 op de 12000. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad denkt dat we de hele winter in een lockdown zitten. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans maakt zich ook ernstig zorgen. Het OMT heeft aangedrongen op een eerder persmoment van Rutte/De Jonge, omdat in Nederland de urgentie niet duidelijk is. In de avond breken er weer rellen uit in diverse steden.
 • 18 november: overleden 18.863 (+34). Positief getest 2.378.823 (+23.591). IC 413 personen. R=0,99.
  Immunoloog Ger Rijkers noemt kinderen virusfabriekjes. OMT-lid Marion Koopmans zegt dat kinderen een belangrijke bijdrage leveren aan de verspreiding van het virus. Er is een website in de lucht die materiaal aanbiedt om jezelf opzettelijk te besmetten met het coronavirus. Deze website ‘jaikwilcorona.nl’ is direct na de publiciteit opgeheven.

  De GGD heeft het weer druk met testafspraken. Het aantal besmette personen is opnieuw een dagrecord. Nederland kleurt nu volledig donkerrood op de Europese coronakaart. In de haven van Rotterdam breekt een spontane staking uit tegen het coronabeleid. In Spanje is groot alarm geslagen nadat 14 Nederlanders uit quarantaine zijn ontsnapt. Begrafenisondernemers in de Biblebelt hebben het druk.

  Uit onderzoek blijkt dat zowel gevaccineerden als ongevaccineerden verder uit elkaar komen te staan. De enige overeenkomst is dat iedereen vindt dat de overheid inconsistent en onduidelijk beleid voert.
 • 17 november: overleden 18.829 (+44). Positief getest 2.355.232 (+20.760). IC 402 personen. R=1,00.
  Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, kunnen binnenkort een QR-code krijgen. Een zwembad in Kollum doet aangifte na bedreiging. Een beveiliger van de GGD Roermond wordt mishandeld. De GGD is weer overbelast voor testafspraken en in de loop van de middag valt de website uit. Het aantal besmettingen is opnieuw een record. De Tweede Kamer wil dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna toch positief worden getest, tijdelijk geen groen vinkje meer krijgen in hun CoronaCheck-app. Minister de Jonge ziet daar niets in. De dorpen Lippenhuizen en Oudega gaan vrijwillig in lockdown. De Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen kunnen het niet meer aan en sluiten de spoedeisende hulp. De horeca wil langer open. De Tweede Kamer gaat akkoord met de QR-code in winkels. De Raad voor de Rechtspraak is vernietigend over de uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer.

 • 16 november: overleden 18.785 (+35). Positief getest 2.334.472 (+20.168). IC 385 personen. R=1,02.
  Kinderen van de basisschool zorgen momenteel voor de grootste verspreiding van het coronavirus. Opnieuw wordt er een record aan besmettingen genoteerd en passeren we de 20.000-grens. De GGD’s hebben hun maximale testcapaciteit bereikt. Er komt 1,3 miljard euro steun voor ondernemers. Urk is weer de coronabrandhaard van Nederland. Tot diep in de nacht wordt er vergaderd in de Tweede Kamer over de invoering van 2G. Een D66-kamerlid wordt in de Tweede Kamer bedreigd door een ander kamerlid. Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid, roept op om te zorgen voor zoveel mogelijk infecties.

 • 15 november: overleden 18.750 (+16). Positief getest 2.314.304 (+19.197). IC 380 personen. R=1,05.
  Huisgenoten van besmette personen moeten vanaf vandaag in quarantaine. De GGD is overbelast. Vooral in Limburg en de regio Zwolle lopen de ziekenhuizen over. Mede dankzij de eerdere storing bij de GGD is er een nieuw record aan besmettingen. In ’s Hertogenbosch stijgen de besmettingen. Een café in Schijndel opent een vestiging in België om de Nederlandse maatregelen te ontduiken. De grootste testaanbieder van Nederland, Spoedtest.nl, wordt verdacht van het uitgeven van valse vaccinatiebewijzen en is afgesloten van Testen voor Toegang. In Groningen wordt de ringweg door protesterende autobestuurders geblokkeerd.

 • 14 november: overleden 18.734 (+6). Positief getest 2.295.107 (+12.024). IC 377 personen. R=1,09.
  De Efteling voert op dwingend advies van de gemeente de coronapas in. Groepsimmuniteit is niet meer haalbaar en het coronavirus komt telkens terug, zeggen experts. Burgemeester Depla ligt weer onder vuur. Dit keer wordt er aangifte tegen hem gedaan vanwege opruiing om de coronaregels te negeren. Bij de GGD is het opnieuw druk. Volgens kamerlid Baudet zijn ongevaccineerden ‘de nieuwe joden‘. De cijfers van deze dag zijn vanwege een storing ondergerapporteerd. Journalist Teun van de Keuken legt uit dat de huidige situatie de schuld is van onverantwoordelijke burgemeesters en kroegbazen. De oversterfte de afgelopen week was 850 personen.

 • 13 november: overleden 18.728 (+33). Positief getest 2.283.083 (+13.848). IC 365 personen. R=1,14.
  De nieuwe maatregelen gaan in. Opnieuw komt Sinterklaas op een geheime plaats in Nederland aan. Een werkgever zoekt nieuwe werknemers die door de QR-code worden weggejaagd van de werkvloer. Het is opnieuw zeer druk bij de afsprakenlijn van de GGD. De systemen van de GGD vallen in storing en de bijna 14.000 nieuwe besmettingen is een onderrapportage. Commerciële testlocaties zoeken soms de randjes van misleiding op. Frankrijk scherpt de coronaregels aan voor Nederlanders.

  Op diverse plaatsen in het land geeft de horeca aan niet om 20.00 uur te willen sluiten. In Leeuwarden waar dit het eerste werd geroepen, wordt ook het eerste tot inkeer gekomen. ’s Avonds moet de ME hier optreden. Alleen in Breda wordt de sluitingstijd genegeerd. In Zwolle wordt door horecapersoneel geprotesteerd. Duitsland en België rekenen juist op meer horecabezoek van Nederlanders.

 • 12 november: overleden 18.695 (+32). Positief getest 2.269.235 (+16.204). IC 353 personen. R=1,17.
  Het kabinet heeft een derde vergadering nodig om tot nieuwe maatregelen te komen. De voorzitter van Sintcomité Tilburg stapt op, omdat hij de intocht onverantwoord vindt. AstraZeneca verhoogt de prijs van het vaccin. UMC Groningen zegt hartoperaties af. Er is een vervalste QR-scanner in de omloop. Door grootschalige fraude bij de GGD-locatie in Schiphol zijn er tienduizenden valse QR-codes in omloop. De testlijn bij de GGD is overbelast. Bij een uitbraak in een zorgcentrum in Kesteren zijn 11 personen overleden.

  ’s Avonds is er een persconferentie. Het is de bedoeling dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk gaat dalen door de contactmomenten tussen mensen te verminderen. Er wordt uitgebreid gesproken over ventileren, iets dat in 2020 negen maanden lang door het RIVM is ontkend als oplossing. Diverse maatregelen van vorig jaar worden heringevoerd zoals thuiswerken, minder personen thuis ontvangen, sport zonder publiek, beperking van groepsgrootte bij MBO, HBO en universiteit en de 1,5 meter afstand. Verder sluiten winkels en horeca eerder. De media spreekt over een lockdown, het persbericht gebruikt het woord niet. Later zal premier Rutte dit een milde lockdown noemen.

  Tijdens de persconferentie wordt in Den Haag geprotesteerd en wordt de politie met stenen en vuurwerk bekogeld. In de Rijnstraat in Den Haag sneuvelen ruiten. Volgens burgemeester Bruls van het Veiligheidsberaad hebben de oplopende besmettingscijfers onder meer te maken met de gebrekkige naleving van het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca. In het uitgaansleven is het ’s avonds druk.
5,4 miljoen kijkers voor de persconferentie
 • 11 november: overleden 18.663 (+26). Positief getest 2.253.031 (+16.287). IC 330 personen. R=1,18.
  In het onderzoek naar onder meer de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is een notitieboek vermist geraakt. Er is weer overleg op het Catshuis over nieuwe maatregelen, maar het kabinet komt er niet uit.

  In de middag wordt het record van ruim 16.000 positief geteste personen gemeld. Daarmee wordt het bestaande record van 20 december 2020 met meer dan 3000 overschreden. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft twee coronamedicijnen die via een infuus worden toegediend goedgekeurd. Het gaat om casirivimab/imdevimab en regdanvimab. Het OMT moet nu ook advies geven over een vuurwerkverbod met Nieuwjaar. Bron- en contactonderzoek lukt voor 30 procent van de gevallen. In de Biblebelt wordt meer gevaccineerd.

  In de avond volgt een tweede Catshuisoverleg over de situatie, waarna rond 23.00 uur al een en ander uitlekt. Winkels zijn al mensen aan het werven die QR-codes gaan scannen. In ’s Hertogenbosch is het carnaval en wordt gefeest.
 • 10 november: overleden 18.637 (+25). Positief getest 2.236.744 (+12.648). IC 327 personen. R=1,19.
  Minister De Jonge vraagt aan de Gezondheidsraad om spoedadvies over het Janssen-vaccin. Uit onderzoek blijkt dat Janssen sneller de beschermende werking verliest dan andere vaccins. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verliezen Pfizer en Moderna ook hun werking. De GGD staat klaar om een boosterprik te geven, maar wacht op toestemming van de minister. In de carnavalsgebieden wordt veel getest. De PVV in Gelderland vraagt om het ontslag van burgemeester Bruls, naar aanleiding van zijn optreden in het programma Buitenhof.

  Het OMT komt ’s middags voor de 70e keer bij elkaar voor COVID-advies. Het OMT adviseert een lockdown en daarna 2G-maatregelen. De meeste besmettingen komen voor in Limburg-Zuid, Zuid-Holland Zuid, Limburg-Noord, Hollands Midden, Gelderland-Midden en Zeeland. 87% van positieve zelftesten is de afgelopen week bevestigd door de GGD. Het coronatoegangsbewijs wordt voor 30% op de juiste manier gecontroleerd.

 • 9 november: overleden 18.612 (+29). Positief getest 2.224.096 (+11.282). IC 319 personen. R=1,19.
  De GGD Brabant-Zuidoost stopt met het testen zonder afspraak vanwege de drukte. Het telefoonnummer voor testen bij de GGD is overbelast. Steeds meer GGD’s vervangen vanwege de aankomende winter de prikbussen door binnenlocaties. Ziekenhuizen in Limburg slaan opnieuw alarm. De Veiligheidsregio Limburg-Noord voert aanvullende coronamaatregelen in. Duitsland zegt geen IC-capaciteit aan Nederland te gaan leveren. Er zijn veel besmettingen van 10 tot 14-jarigen via school.

  Nederland is voor de VS een zeerhoogrisicogebied. Gevaccineerden tussen de 61 en 65 jaar (AstraZeneca) hebben een stuk minder antistoffen tegen het coronavirus dan ingeënte personen in andere leeftijdsgroepen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ruim 300 miljoen mondkapjes, brillen en schorten afgekeurd. Twee personen worden aangehouden voor verkoop van valse vaccinatie- en testregistraties. 

  Huisarts F. Debats spreekt in bij de gemeenteraad van Horst aan de Maas en moedigt de gemeenteraad aan als eerste gemeente in Nederland burgerlijk ongehoorzaam te worden. In Noord-Brabant vindt men het tijd om te feesten.
 • 8 november: overleden 18.583 (+22). Positief getest 2.212.814 (+11.804). IC 326 personen. R=1,21.
  Een besmette radioloog mag doorwerken in een ziekenhuis, omdat hij onmisbaar is. Op verzoek van de ziekenhuizen blazen steden in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen af. Gemiddeld zijn er in Nederland 68 besmettingen per 100.000 personen. In Zuid-Limburg is dat hoger met in Voerendaal 185 besmettingen per 100.000 personen. Elders in Nederland willen ziekenhuizen geen grootschalige evenementen meer.

  Het is druk bij de teststraten van de GGD. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat controle van het coronatoegangsbewijs in vooral horeca en sportkantines beter kan. Het aanmaken van een dergelijke QR-code gaat vaak mis. Een petitie tegen de coronapas is inmiddels meer dan 250.000 keer ondertekend. Tweede Kamerlid Wybren van Haga doet aangifte tegen minister Hugo de Jonge. Steeds meer leraren en leerlingen van middelbare scholen zitten ziek thuis met klachten die te maken hebben met corona en kortdurende ziekteverschijnselen. Viroloog Gorben Pijlman is zeer verbaasd dat de cijfers zo hoog oplopen, ondanks dat 84% gevaccineerd is.

 • 7 november: overleden 18.561 (+8). Positief getest 2.201.010 (+11.349). IC 305 personen. R=1,25.
  Acht Poolse mondkapjesweigeraars zijn uit een vliegtuig gehaald. In Den Haag wordt geprotesteerd tegen de coronamaatregelen.

 • 6 november: overleden 18.553 (+36). Positief getest 2.189.661 (+11.954). IC 288 personen. R=1,28.
  Het ministerie blokkeert valse buitenlandse QR-codes. De nieuwe maatregelen gaan in en de mondkapjes zijn weer terug. 40% van de positief geteste personen negeerde de afgelopen maanden de quarantaineverplichting. RIVM-directeur Van Dissel verwacht dat we de komende jaren niet van het coronavirus afkomen. Er is een corona-uitbraak in de gevangenis van Zaanstad.

 • 5 november: overleden 18.517 (+20). Positief getest 2.177.707 (+10.911). IC 286 personen. R=1,29.
  Valse QR-codes worden breed gedeeld. Er is een grote vraag naar illegale herstelbewijzen. Een kerk in Eelde wil ook een QR-code zien. Een schaatsbaan in Utrecht sluit vanwege de QR-code. De WHO is bezorgd over coronabesmettingen in Europa, omdat pas in actie wordt gekomen als het aantal besmettingen piekt. Gevaccineerden krijgen advies zich te laten testen als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Bijna 33 miljoen aangekochte mondkapjes zijn afgekeurd. Het grootste deel is geleverd door het bedrijf van Sywert van Lienden. Farmaceut Pfizer komt met een virusremmer in pilvorm; paxlovid. Minister de Jonge ziet meer in vaccineren. Het overplaatsen van coronapatienten tussen ziekenhuizen is steeds lastiger. De ambulancedienst in Rotterdam is ten einde raad.

 • 4 november: overleden 18.497 (+24). Positief getest 2.166.796 (+10.214). IC 273 personen. R=1,27.
  Opnieuw is iemand opgepakt voor handel in valse vaccinatiebewijzen. Acht provincies in Nederland kleuren nu donkerrood op Europese coronakaart, maar het RIVM is het er niet mee eens en praat er drie vanaf. In Engeland is de coronapil molnupiravir goedgekeurd. Uitgeprocedeerde asielzoekers weigeren steeds vaker een coronatest bij uitzetting. In Amsterdam wordt door de OLVG-ziekenhuizen de zorg afgeschaald. Negen ziekenhuizen in Noord-Nederland doen hetzelfde. Er rijden ambulances rond die de coronapatiënten niet kwijt kunnen. Grootschalige carnavalsevenementen in Noord- en Midden-Limburg gaan niet door. De universiteit van Oxford vindt een gen dat risico op ademhalingsproblemen door Covid-19 verdubbelt.

 • 3 november: overleden 18.474 (+33). Positief getest 2.156.582 (+9.109). IC 250 personen. R=1,24.
  Een ziekenhuis in Amersfoort schaalt de zorg af. Het OMT ziets niets in een QR-pas in de zorg en verwacht verdere personeelskrapte. Twee doktersassistenten zijn aangehouden vanwege handel in valse vaccinatiebewijzen. Steeds meer ziekenhuizen zijn tegen QR-code op de werkvloer. Sportscholen hebben te maken met opzeggingen vanwege de ingevoerde QR-pas. De Tweede Kamer ziet de coronapas bij amateursport niet zitten. Het kabinet blaast dit af.

  Het is druk bij de vaccinatielocaties. De geldigheid van een coronaherstelbewijs wordt met een half jaar verlengd. De GGD heeft nog één maand nodig om 80-plussers voor de derde keer te vaccineren. De effectiviteit van de vaccins tegen besmetting is gedaald tot 50%. De kans op opname is bij een ongevaccineerde coronapatiënt 17 keer groter dan bij een gevaccineerde. Het aantal gevaccineerden in de ziekenhuizen neemt toe tot 44%.

  Van 4,1 miljoen sneltesten is de houdbaarheidsdatum verlopen en worden vernietigd. Een gezondheidscentrum in Ede is beklad. Ziekenhuizen worden bedreigd.
 • 2 november: overleden 18.441 (+18). Positief getest 2.147.473 (+7.727). IC 240 personen. R=1,22.
  Epidemioloog Alma Tostmann (Radboud UMC) zegt dat we door het kabinet op het verkeerde been zijn gezet. Ze stelt dat vaccineren niet de enige uitweg is en testen voor gevaccineerden noodzakelijk is. Er is wereldwijd een overschot aan mondmaskers. Nederland heeft 848 miljoen zowel chirurgische als FFP2-maskers in voorraad, die beperkt houdbaar zijn. Het risiconiceau gaat naar ‘ernstig’, maar wat dit betekent blijft vaag.

  Bij het Amsterdam Dance Event zijn ruim duizend bezoekers besmet geraakt, ondanks de QR-code. Volgens de organisatie is er niets aan de hand. De Gezondheidsraad adviseert 60-plussers en bewoners van zorginstellingen een derde prik. Ongeveer 62.000 personen hebben deze al gehad. Bron- en contactonderzoek van de GGD wijst uit dat horecabezoek een van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting is. De horeca zegt dat het door huisfeestjes komt.

  De omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag wordt ’s middags extra beveiligd in aanloop naar de coronapersconferentie om 19.00 uur. Tijdens de persconferentie worden we herrinnert aan de basismaatregelen en wordt de 1,5 meter weer ingevoerd. Het thuiswerkadvies wordt voor 50% ingesteld. Daarnaast wordt QR-code verplicht op buitenterrassen, musea, amateursport, sportscholen, koren, toneelvereniging. De mondkapjes komen terug op station, overheidsgebouwen, diverse scholen, verpleegtehuizen, winkels en contactberoepen. Burgemeesters gaan beter handhaven.

  Het kabinet wil de QR-code uitbreiden en daarvoor de wetgeving aanpassen. Gedacht wordt aan de QR-code op het werk (mogelijk te maken), in winkels (behalve de supermarkt) en andere locaties waar veel mensen komen. Personen boven de 60-jaar kunnen de komende maanden een derde vaccinatie krijgen. Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp is het kabinet niet overtuigd dat de aangekondigde maatregelen werken.

  Na de persconferentie zijn er ongeregeldheden in Den Haag.
 • 1 november: overleden 18.423 (+12). Positief getest 2.139.746 (+7.694). IC 236 personen. R=1,22.
  Het Red Team van deskundigen dat de overheid in de coronaperiode ongevraagd van advies voorzag, stopt ermee. De eerste maatregelen die morgen worden aangekondigd, komen naar buiten. In de Tweede Kamer is geen draagvlak voor een QR-code op het werk. ’s Avonds komen de burgemeesters van het Veiligheidsberaad samen. De QR-code willen ze beter controleren en handhaven. Het ziekenhuis in Weert neemt geen coronapatienten meer op.